Ο Άγιος Πρόδρομος, βρίσκεται στην κεντρική Χαλκιδική. Απέχει από την πρωτεύουσα, τον Πολύγυρο, μόλις 14 km. και από την Θεσσαλονίκη 50 km. Μετά την εφαρμογή του σχεδίου Καποδίστριας, υπάγεται στον Δήμο Πολυγύρου. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, το χωριό κατοικείται από 452 κατοίκους, οι οποίοι ως επί το πλείστον ασχολούνται με την γεωργία, την κτηνοτροφία, την εστίαση και τουρισμό, ή εργάζονται στα μεταλλεία Γερακινής (και παλαιότερα στου Βάβδου).

Η γραφική τοποθεσία στην οποία είναι χτισμένος ο Άγιος Πρόδρομος, με τον Ρεσετνικιώτη (Ολύνθιο) ποταμό να διαρρέει το χωριό, τα παραδοσιακά σπίτια και την αναπαλαιωμένη εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (χτισμένη το 1851), το καθιστούν πόλο έλξης πολλών επισκεπτών. Στις παραδοσιακές ταβέρνες - 17 στον αριθμό - ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί το πασίγνωστο σουβλάκι Αγίου Προδρόμου, παραδοσιακό ψωμί και γλυκά, μέλι κτλ.

Σημαντικές εορτές αποτελούν η Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου, το πανηγύρι στο εξωκλήσι του Αγίου Προδρόμου στις 28-29 Αυγούστου, το οποίο μάλιστα από τα παλαιά χρόνια συγκέντρωνε πλήθος πιστών, το πανηγύρι του Αγίου Χριστοφόρου, του Αη-Γιώργη, του Αη-Λια, της Αγ. Άννας.

Στην μακραίωνη ιστορία του, στο χωριό έχουν διασωθεί και πολλά έθιμα, όπως “Οι Φουταροί”, που ψάλουν τα τοπικά κάλαντα την παραμονή των Θεοφανείων, “Οι φουτχιές” που ανάβουν στις πλατείες του χωριού την παραμονή της Γεννήσεως του Αγίου Προδρόμου στις 23 Ιουνίου, το παραδοσιακό μασκάρεμα των παιδιών τις Απόκριες, η λιτανεία της ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής και άλλα πιο ξεχασμένα, όπως “Οι Λαζαρίνες”, “Το έθιμο της σ’χωρήσεως”.

14/4/09

Η χάσκαρ'ς ή του χάσκα

Στο Τεύχος 15-16 των "Χρονικών της Χαλκιδικής", στην στήλη "Λαογραφικά" ο Μαυρουδής Παπαθανασίου περιγράφει επίσης το έθιμο του χάσκα:
"Άλλο έθιμο εύθυμα τη νύχτα της Κυριακής της Τυρινής είναι, η χάσκαρ’ς ή του χάσκα που κάνουν στα μικρά παιδιά στον Άγιο Πρόδρομο και στη Γαλάτιστα. Ο πατέρας κρεμνάει στην άκρη κλωστής, κομμάτι χαλβά και αιωρών αυτό φέρνει εκ περιτροπής προς το στόμα κάθε παιδιού, το οποίο προσπαθεί να χάψη τον χαλβά μόνο με το στόμα. Επειδή δε, δεν είναι εύκολο το κατόρθωμα, το παιγνίδι γίνεται πολύ διασκεδαστικό."
Το ίδιο έθιμο "του χάσκα ή της χάσκας" διατηρείται και στην Κλεισούρα του Ν. Καστοριάς κατά την διάρκεια των Αποκριών. Μόνο που εκεί ο χαλβάς έχει αντικατασταθεί από ένα αυγό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου