Ο Άγιος Πρόδρομος, βρίσκεται στην κεντρική Χαλκιδική. Απέχει από την πρωτεύουσα, τον Πολύγυρο, μόλις 14 km. και από την Θεσσαλονίκη 50 km. Μετά την εφαρμογή του σχεδίου Καποδίστριας, υπάγεται στον Δήμο Πολυγύρου. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, το χωριό κατοικείται από 452 κατοίκους, οι οποίοι ως επί το πλείστον ασχολούνται με την γεωργία, την κτηνοτροφία, την εστίαση και τουρισμό, ή εργάζονται στα μεταλλεία Γερακινής (και παλαιότερα στου Βάβδου).

Η γραφική τοποθεσία στην οποία είναι χτισμένος ο Άγιος Πρόδρομος, με τον Ρεσετνικιώτη (Ολύνθιο) ποταμό να διαρρέει το χωριό, τα παραδοσιακά σπίτια και την αναπαλαιωμένη εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (χτισμένη το 1851), το καθιστούν πόλο έλξης πολλών επισκεπτών. Στις παραδοσιακές ταβέρνες - 17 στον αριθμό - ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί το πασίγνωστο σουβλάκι Αγίου Προδρόμου, παραδοσιακό ψωμί και γλυκά, μέλι κτλ.

Σημαντικές εορτές αποτελούν η Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου, το πανηγύρι στο εξωκλήσι του Αγίου Προδρόμου στις 28-29 Αυγούστου, το οποίο μάλιστα από τα παλαιά χρόνια συγκέντρωνε πλήθος πιστών, το πανηγύρι του Αγίου Χριστοφόρου, του Αη-Γιώργη, του Αη-Λια, της Αγ. Άννας.

Στην μακραίωνη ιστορία του, στο χωριό έχουν διασωθεί και πολλά έθιμα, όπως “Οι Φουταροί”, που ψάλουν τα τοπικά κάλαντα την παραμονή των Θεοφανείων, “Οι φουτχιές” που ανάβουν στις πλατείες του χωριού την παραμονή της Γεννήσεως του Αγίου Προδρόμου στις 23 Ιουνίου, το παραδοσιακό μασκάρεμα των παιδιών τις Απόκριες, η λιτανεία της ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής και άλλα πιο ξεχασμένα, όπως “Οι Λαζαρίνες”, “Το έθιμο της σ’χωρήσεως”.

30/4/09

Έρανος της Επισκοπής Αρδαμερίου

Εφημερίδα: Μακεδονία
Τεύχος: 94
Ημερομηνία: 22 Οκτωβρίου 1911
ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΡΔΑΜΕΡΙΟΥ
Έρανοι υπέρ της οικογενείας του αειμνήστου Γρεβενών Αιμιλιανού:
Ο Αρδαμερίου Ιωακείμ γρ[όσια] 208, η Κοινότης Γαλατίστης 172, η Κοινότης Δουμπιών 50, η Κοινότης Σανών 50, η Κοινότης Ρεσιτνικίων 50, Χ''Τάσιος Φιλίππου 52.
Εντολή της Επισκοπής ετελέσθησαν υπέρ του Γρεβενών Αιμιλιανού εις όλας τας Κοινότητας της Επισκοπής μνημόσυνα. Εν Γαλατίστη εξεφωνήθη επιμνημόσυνος λόγος υπό του Διευθυντού των Σχολών αυτής κ. Θωμ. Παντελούκα. Εις Δουμπιά ετελέσθη αρχιερατικόν μνημόσυνον υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου αγίου Αρδαμερίου κ. Ιωακείμ.
Σχόλια: Ο μητροπολίτης Γρεβενών Αιμιλιανός Λαζαρίδης σκοτώθηκε από αποσπάσματα Νεότουρκων στο χωριό Γκριντάδες Γρεβενών. Είχε πρωτοστατήσει σε όλα τα εθνικά ζητήματα κατά την διάρκεια του Μακεδονικού αγώνα. Λέγεται ότι η Ρουμανική προπαγάνδα είχε συκοφαντήσει τον μητροπολίτη στους Τούρκους, ότι υποκινεί τους Έλληνες σε εξέγερση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου