Ο Άγιος Πρόδρομος, βρίσκεται στην κεντρική Χαλκιδική. Απέχει από την πρωτεύουσα, τον Πολύγυρο, μόλις 14 km. και από την Θεσσαλονίκη 50 km. Μετά την εφαρμογή του σχεδίου Καποδίστριας, υπάγεται στον Δήμο Πολυγύρου. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, το χωριό κατοικείται από 452 κατοίκους, οι οποίοι ως επί το πλείστον ασχολούνται με την γεωργία, την κτηνοτροφία, την εστίαση και τουρισμό, ή εργάζονται στα μεταλλεία Γερακινής (και παλαιότερα στου Βάβδου).

Η γραφική τοποθεσία στην οποία είναι χτισμένος ο Άγιος Πρόδρομος, με τον Ρεσετνικιώτη (Ολύνθιο) ποταμό να διαρρέει το χωριό, τα παραδοσιακά σπίτια και την αναπαλαιωμένη εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (χτισμένη το 1851), το καθιστούν πόλο έλξης πολλών επισκεπτών. Στις παραδοσιακές ταβέρνες - 17 στον αριθμό - ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί το πασίγνωστο σουβλάκι Αγίου Προδρόμου, παραδοσιακό ψωμί και γλυκά, μέλι κτλ.

Σημαντικές εορτές αποτελούν η Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου, το πανηγύρι στο εξωκλήσι του Αγίου Προδρόμου στις 28-29 Αυγούστου, το οποίο μάλιστα από τα παλαιά χρόνια συγκέντρωνε πλήθος πιστών, το πανηγύρι του Αγίου Χριστοφόρου, του Αη-Γιώργη, του Αη-Λια, της Αγ. Άννας.

Στην μακραίωνη ιστορία του, στο χωριό έχουν διασωθεί και πολλά έθιμα, όπως “Οι Φουταροί”, που ψάλουν τα τοπικά κάλαντα την παραμονή των Θεοφανείων, “Οι φουτχιές” που ανάβουν στις πλατείες του χωριού την παραμονή της Γεννήσεως του Αγίου Προδρόμου στις 23 Ιουνίου, το παραδοσιακό μασκάρεμα των παιδιών τις Απόκριες, η λιτανεία της ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής και άλλα πιο ξεχασμένα, όπως “Οι Λαζαρίνες”, “Το έθιμο της σ’χωρήσεως”.

14/4/09

Αγιοπροδρομίτες μοναχοί στο Άγιον Όρος

Ο αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Βατοπεδινός αναφέρει στο βιβλίο του "Βραχέος τινός περί θεολογίας ως επιστήμης", Μόσχα, τους Αγιοπροδρομίτες Γέροντες των Ι. Κελλιών:

Ι. Μ. Βατοπεδίου, Ιερομόναχος Κυπριανός, Αργύριος Καράς του Νικολάου και της Άννης, γεννηθείς 1877, προσ. 1891, κουρά 1897 στο Ι. Κελλίο "Άγιοι Αρχάγγελοι" - Καλυβίτου.

Ι. Μ. Βατοπεδίου, Μοναχός Μόδεστος, Δημήτριος Καράς του Πέτρου και της Δάφνης, γεννηθείς 1887, προσ. 1909, κουρά 1911 στο Ι. Κελλίο "Άγιοι Αρχάγγελοι" - Καλυβίτου.

Ι. Μ. Βατοπεδίου, Μοναχός Χαράλαμπος, Χρήστος Σφόλκος του Ιωάννου και της Θεοδώρας, γεννηθείς 1897, προσ. 1905, κουρά 1914 στο Ι. Κελλίο "Άγιοι Αρχάγγελοι" - Καλυβίτου.

Ι. Μ. Βατοπεδίου, Μοναχός Ανδρέας, Πασχάλης Μιχαλούδης του Εμμανουήλ και της Ευφημίας, γεννηθείς 1912, προσ. 1926, κουρά 1930 στο Ι. Κελλίο "Άγιοι Αρχάγγελοι" - Καλυβίτου.

Ι. Μ. Ξενοφώντος, Μοναχός Σάββας, Σταύρος Σταυρούδης του Αθανασίου, γεννηθείς 1880, προσ. 1908, κουρά 1910. Απεβίωσε στις 18/10/1962.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου