Ο Άγιος Πρόδρομος, βρίσκεται στην κεντρική Χαλκιδική. Απέχει από την πρωτεύουσα, τον Πολύγυρο, μόλις 14 km. και από την Θεσσαλονίκη 50 km. Μετά την εφαρμογή του σχεδίου Καποδίστριας, υπάγεται στον Δήμο Πολυγύρου. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, το χωριό κατοικείται από 452 κατοίκους, οι οποίοι ως επί το πλείστον ασχολούνται με την γεωργία, την κτηνοτροφία, την εστίαση και τουρισμό, ή εργάζονται στα μεταλλεία Γερακινής (και παλαιότερα στου Βάβδου).

Η γραφική τοποθεσία στην οποία είναι χτισμένος ο Άγιος Πρόδρομος, με τον Ρεσετνικιώτη (Ολύνθιο) ποταμό να διαρρέει το χωριό, τα παραδοσιακά σπίτια και την αναπαλαιωμένη εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (χτισμένη το 1851), το καθιστούν πόλο έλξης πολλών επισκεπτών. Στις παραδοσιακές ταβέρνες - 17 στον αριθμό - ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί το πασίγνωστο σουβλάκι Αγίου Προδρόμου, παραδοσιακό ψωμί και γλυκά, μέλι κτλ.

Σημαντικές εορτές αποτελούν η Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου, το πανηγύρι στο εξωκλήσι του Αγίου Προδρόμου στις 28-29 Αυγούστου, το οποίο μάλιστα από τα παλαιά χρόνια συγκέντρωνε πλήθος πιστών, το πανηγύρι του Αγίου Χριστοφόρου, του Αη-Γιώργη, του Αη-Λια, της Αγ. Άννας.

Στην μακραίωνη ιστορία του, στο χωριό έχουν διασωθεί και πολλά έθιμα, όπως “Οι Φουταροί”, που ψάλουν τα τοπικά κάλαντα την παραμονή των Θεοφανείων, “Οι φουτχιές” που ανάβουν στις πλατείες του χωριού την παραμονή της Γεννήσεως του Αγίου Προδρόμου στις 23 Ιουνίου, το παραδοσιακό μασκάρεμα των παιδιών τις Απόκριες, η λιτανεία της ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής και άλλα πιο ξεχασμένα, όπως “Οι Λαζαρίνες”, “Το έθιμο της σ’χωρήσεως”.

9/4/09

Δολοφονία αγροφύλακα Ρεσετνικίων

Εφημερίδα: Μακεδονία
Τεύχος: 536
Ημερομηνία: 2 Μαΐου 1913
ΚΑΚΟΥΡΓΟΣ ΦΟΝΕΥΩΝ ΑΓΡΟΦΥΛΑΚΑ
ΣΥΛΛΗΨΙΣ ΤΟΥ ΦΟΝΕΩΣ
Καθ' α τηλεγραφεί προς τον υπουργόν κ. Ρακτιβάν ο αστυνόμος Πολυγύρου, εις το χωρίον Ρεσετνίκια της περιφερείας του, την 11ην ώραν της νυκτός της 26ης Απριλίου άγνωστος ανελθών δια κλίμακος εις τον τοίχον της οικίας της προ δύο ημερών απαχθείσης Μαρίας Εγγλέζου, επυροβόλησεν εντός της οικίας και είτα ετράπη εις φυγήν.
Οι αγροφύλακες του χωρίου περιπολούντες κατά την ώραν εκείνην, ήκουσαν τον πυροβολισμόν και ιδόντες άνθρωπον φεύγοντα, έσπευσαν εις καταδίωξίν του και εις των αγροφυλάκων κατώρθωσε να συλλάβη αυτόν. Ο συλληφθείς όμως εξαγαγών μάχαιραν ετραυμάτισε θανασίμως εις την κεφαλήν τον συλλαβόντα αυτόν αγροφύλακα, όστις εξέπνευσε μετ' ολίγον και είτα ετράπη εις φυγήν.
Ο αστυνόμος Πολυγύρου σπεύσας επί τόπου προς ενέργειαν των δεόντων και ανακαλύψας τον ένοχον, συνέλαβεν αυτόν και τον απέστειλεν υπό συνοδείαν εις τον εισαγγελέα δια τα περαιτέρω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου