Ο Άγιος Πρόδρομος, βρίσκεται στην κεντρική Χαλκιδική. Απέχει από την πρωτεύουσα, τον Πολύγυρο, μόλις 14 km. και από την Θεσσαλονίκη 50 km. Μετά την εφαρμογή του σχεδίου Καποδίστριας, υπάγεται στον Δήμο Πολυγύρου. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, το χωριό κατοικείται από 452 κατοίκους, οι οποίοι ως επί το πλείστον ασχολούνται με την γεωργία, την κτηνοτροφία, την εστίαση και τουρισμό, ή εργάζονται στα μεταλλεία Γερακινής (και παλαιότερα στου Βάβδου).

Η γραφική τοποθεσία στην οποία είναι χτισμένος ο Άγιος Πρόδρομος, με τον Ρεσετνικιώτη (Ολύνθιο) ποταμό να διαρρέει το χωριό, τα παραδοσιακά σπίτια και την αναπαλαιωμένη εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (χτισμένη το 1851), το καθιστούν πόλο έλξης πολλών επισκεπτών. Στις παραδοσιακές ταβέρνες - 17 στον αριθμό - ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί το πασίγνωστο σουβλάκι Αγίου Προδρόμου, παραδοσιακό ψωμί και γλυκά, μέλι κτλ.

Σημαντικές εορτές αποτελούν η Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου, το πανηγύρι στο εξωκλήσι του Αγίου Προδρόμου στις 28-29 Αυγούστου, το οποίο μάλιστα από τα παλαιά χρόνια συγκέντρωνε πλήθος πιστών, το πανηγύρι του Αγίου Χριστοφόρου, του Αη-Γιώργη, του Αη-Λια, της Αγ. Άννας.

Στην μακραίωνη ιστορία του, στο χωριό έχουν διασωθεί και πολλά έθιμα, όπως “Οι Φουταροί”, που ψάλουν τα τοπικά κάλαντα την παραμονή των Θεοφανείων, “Οι φουτχιές” που ανάβουν στις πλατείες του χωριού την παραμονή της Γεννήσεως του Αγίου Προδρόμου στις 23 Ιουνίου, το παραδοσιακό μασκάρεμα των παιδιών τις Απόκριες, η λιτανεία της ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής και άλλα πιο ξεχασμένα, όπως “Οι Λαζαρίνες”, “Το έθιμο της σ’χωρήσεως”.

15/4/09

Φυλλοξήρα στον Καζά Χαλκιδικής

Εφημερίδα: Μακεδονία
Τεύχος: 2964
Ημερομηνία: 9 Μαΐου 1920
Φυλλοξηριώσαι περιοχαί είναι οι εξής:
1) Επαρχία (Καζάς) Θεσσαλονίκης.
2) Τμήματα των Καζάδων Λαγκαδά και Χαλκιδικής με τα εξής όρια: Προς βορράν τα χωρία Σαρακίνα, Κουλάκ-Τσελί, Κιζελή, βορειανατολικώς τα χωρία Σουφουλάρ, Μεδέ-Μαχ, Τοπλίκα, Βατόνια, Ρεσιτνίκια, Μοναστήριον Προφήτου Ηλία, χωρία Βάβδον, Παναγιά, Παζαρλή, Καρατεπέ. Νοτίως τα χωρία Σουφλάρ, Μετόχιον Βουλγαρικόν μέχρι τέρματος Καζά Θεσσαλονίκης προς την θάλασσαν. Δυτικώς τα όρια του Καζά Θεσσαλονίκης. Εις την αυτήν περιφέρειαν περιλαμβάνονται και αι κοινοτικαί περιφέρειαι των ως άνω διαλαμβανομένων χωρίων...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου