Ο Άγιος Πρόδρομος, βρίσκεται στην κεντρική Χαλκιδική. Απέχει από την πρωτεύουσα, τον Πολύγυρο, μόλις 14 km. και από την Θεσσαλονίκη 50 km. Μετά την εφαρμογή του σχεδίου Καποδίστριας, υπάγεται στον Δήμο Πολυγύρου. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, το χωριό κατοικείται από 452 κατοίκους, οι οποίοι ως επί το πλείστον ασχολούνται με την γεωργία, την κτηνοτροφία, την εστίαση και τουρισμό, ή εργάζονται στα μεταλλεία Γερακινής (και παλαιότερα στου Βάβδου).

Η γραφική τοποθεσία στην οποία είναι χτισμένος ο Άγιος Πρόδρομος, με τον Ρεσετνικιώτη (Ολύνθιο) ποταμό να διαρρέει το χωριό, τα παραδοσιακά σπίτια και την αναπαλαιωμένη εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (χτισμένη το 1851), το καθιστούν πόλο έλξης πολλών επισκεπτών. Στις παραδοσιακές ταβέρνες - 17 στον αριθμό - ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί το πασίγνωστο σουβλάκι Αγίου Προδρόμου, παραδοσιακό ψωμί και γλυκά, μέλι κτλ.

Σημαντικές εορτές αποτελούν η Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου, το πανηγύρι στο εξωκλήσι του Αγίου Προδρόμου στις 28-29 Αυγούστου, το οποίο μάλιστα από τα παλαιά χρόνια συγκέντρωνε πλήθος πιστών, το πανηγύρι του Αγίου Χριστοφόρου, του Αη-Γιώργη, του Αη-Λια, της Αγ. Άννας.

Στην μακραίωνη ιστορία του, στο χωριό έχουν διασωθεί και πολλά έθιμα, όπως “Οι Φουταροί”, που ψάλουν τα τοπικά κάλαντα την παραμονή των Θεοφανείων, “Οι φουτχιές” που ανάβουν στις πλατείες του χωριού την παραμονή της Γεννήσεως του Αγίου Προδρόμου στις 23 Ιουνίου, το παραδοσιακό μασκάρεμα των παιδιών τις Απόκριες, η λιτανεία της ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής και άλλα πιο ξεχασμένα, όπως “Οι Λαζαρίνες”, “Το έθιμο της σ’χωρήσεως”.

17/4/09

Οι κληρωτοί Λιαρίγκοβης του 1921

Εφημερίδα: Μακεδονία
Τεύχος: 3017
Ημερομηνία: 1 Ιουλίου 1920
ΟΙ ΚΛΗΡΩΤΟΙ ΤΗΣ ΛΙΑΡΙΓΚΟΒΗΣ
Γεμάτοι ζωήν και ενθουσιασμόν ανεχώρησαν προχθές εκ Λιαριγκόβης οι κληρωτοί του 1921 προπεμφθέντες υπό των συγγενών και φίλων και των αρχών της κωμοπόλεως. Οι κληρωτοί διερχόμενοι από τα Ρεσιτνίκια εγένοντο αντικείμενον θερμής υποδοχής εκ μέρους των κατοίκων, πρωτοστατουσών των δεσποινίδων της κωμοπόλεως, αι οποίαι έρραναν με άνθη τους Λιαριγκοβηνούς κληρωτούς. Επηκολούθησαν χοροί των κληρωτών και γλέντι, το οποίον διήρκεσεν επί τέσσαρας ώρας. Επίσης οι κληρωτοί διερχόμενοι εκ Γαλατίστης έτυχων της αυτής υποδοχής. Σήμερον οι κληρωτοί Λιαριγκόβης έφθασαν εις την πόλιν μας.
Σχόλια
Πολλές από τις συγκεκριμένες κλάσεις στρατευμένων εκείνη την περίοδο αναχωρούσαν για το μικρασιατικό μέτωπο, όπου συνεχιζόταν ο ελληνοτουρκικός πόλεμος. Πολλοί μάλιστα από αυτούς δεν γύρισαν πίσω... Σε κάποια από τις επόμενες αναρτήσεις θα παρουσιαστούν και τα ονόματα των αγιοπροδρομιτών που πήγαν στην μικρασιατική εκστρατεία, κάποιοι από τους οποίους μάλιστα δεν επέστρεψαν ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου