Ο Άγιος Πρόδρομος, βρίσκεται στην κεντρική Χαλκιδική. Απέχει από την πρωτεύουσα, τον Πολύγυρο, μόλις 14 km. και από την Θεσσαλονίκη 50 km. Μετά την εφαρμογή του σχεδίου Καποδίστριας, υπάγεται στον Δήμο Πολυγύρου. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, το χωριό κατοικείται από 452 κατοίκους, οι οποίοι ως επί το πλείστον ασχολούνται με την γεωργία, την κτηνοτροφία, την εστίαση και τουρισμό, ή εργάζονται στα μεταλλεία Γερακινής (και παλαιότερα στου Βάβδου).

Η γραφική τοποθεσία στην οποία είναι χτισμένος ο Άγιος Πρόδρομος, με τον Ρεσετνικιώτη (Ολύνθιο) ποταμό να διαρρέει το χωριό, τα παραδοσιακά σπίτια και την αναπαλαιωμένη εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (χτισμένη το 1851), το καθιστούν πόλο έλξης πολλών επισκεπτών. Στις παραδοσιακές ταβέρνες - 17 στον αριθμό - ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί το πασίγνωστο σουβλάκι Αγίου Προδρόμου, παραδοσιακό ψωμί και γλυκά, μέλι κτλ.

Σημαντικές εορτές αποτελούν η Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου, το πανηγύρι στο εξωκλήσι του Αγίου Προδρόμου στις 28-29 Αυγούστου, το οποίο μάλιστα από τα παλαιά χρόνια συγκέντρωνε πλήθος πιστών, το πανηγύρι του Αγίου Χριστοφόρου, του Αη-Γιώργη, του Αη-Λια, της Αγ. Άννας.

Στην μακραίωνη ιστορία του, στο χωριό έχουν διασωθεί και πολλά έθιμα, όπως “Οι Φουταροί”, που ψάλουν τα τοπικά κάλαντα την παραμονή των Θεοφανείων, “Οι φουτχιές” που ανάβουν στις πλατείες του χωριού την παραμονή της Γεννήσεως του Αγίου Προδρόμου στις 23 Ιουνίου, το παραδοσιακό μασκάρεμα των παιδιών τις Απόκριες, η λιτανεία της ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής και άλλα πιο ξεχασμένα, όπως “Οι Λαζαρίνες”, “Το έθιμο της σ’χωρήσεως”.

7/4/09

Αθρόαι δολοφονίαι Ελλήνων χωρικών

Εφημερίδα: Μακεδονία
Τεύχος: 96
Ημερομηνία: 23 Οκτωβρίου 1911
ΑΘΡΟΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΙ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΥΠΟ ΤΩΝ "ΑΓΝΩΣΤΩΝ"
Αι μυστηριώδεις δολοφονίαι Ελλήνων υπό των "αγνώστων" εξακολουθούν και ο πανικός υφ' ου είναι κατειλημμένος ο ελληνικός πληθυσμός αυξάνει και τον παγώνει μέχρι μυελού οστέων.
ΕΠΙ ΤΟΥ ΚΑΡΡΟΥ
Ούτω προχθές ενώ Έλλην χωρικός εκ του χωρίου Αδάμ της περιφερείας Γαλατίστης επί του κάρρου επέστρεφεν εκ των αγρών εις την οικίαν του, εδολοφονήθη εξ ενέδρας δια σφαιρών μεγάλου πολεμικού όπλου. Το πτώμα του ατυχούς έπεσεν επί του κάρρου, το οποίον εξηκολούθησε τον δρόμον του και έφερε το θύμα εις την οικίαν του.
ΑΛΛΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ
Μοναχοί εύρον το πτώμα ετέρου Έλληνος εις την θέσιν Πόρτες της Κασσάνδρας φέρον πολλάς πληγάς εκ σφαιρών μακρού πολεμικού όπλου. Φαίνεται ότι το ατυχές θύμα από πολλών ημερών είχε δολοφονηθή υπό των "αγνώστων", διότι το πτώμα παρουσίαζε σημεία σήψεως.
ΑΛΛΟΣ ΦΟΝΟΣ ΥΠΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ
Στρατιώται συλλαβόντες εις Ρεσιτνίκια ερχόμενον εξ' Αγίου Όρους, Έλληνα τινά υπήκοον, δημότην Λαμίας, συνέλαβον αυτόν ως ύποπτον. Καθ' οδόν όμως ενώ μετέφερον αυτόν ενταύθα απεπειράθη να δραπετεύση, οι δε στρατιώται πυροβολήσαντες, τον εφόνευσαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου