Ο Άγιος Πρόδρομος, βρίσκεται στην κεντρική Χαλκιδική. Απέχει από την πρωτεύουσα, τον Πολύγυρο, μόλις 14 km. και από την Θεσσαλονίκη 50 km. Μετά την εφαρμογή του σχεδίου Καποδίστριας, υπάγεται στον Δήμο Πολυγύρου. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, το χωριό κατοικείται από 452 κατοίκους, οι οποίοι ως επί το πλείστον ασχολούνται με την γεωργία, την κτηνοτροφία, την εστίαση και τουρισμό, ή εργάζονται στα μεταλλεία Γερακινής (και παλαιότερα στου Βάβδου).

Η γραφική τοποθεσία στην οποία είναι χτισμένος ο Άγιος Πρόδρομος, με τον Ρεσετνικιώτη ποταμό - ή Τρανό λάκκο, ο οποίος αποτελεί μία από τις πηγές του Ολύνθιου - να διαρρέει το χωριό, τα παραδοσιακά σπίτια και την αναπαλαιωμένη εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (χτισμένη το 1851), το καθιστούν πόλο έλξης πολλών επισκεπτών. Στις παραδοσιακές ταβέρνες - 9 στον αριθμό - ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί το πασίγνωστο σουβλάκι Αγίου Προδρόμου, παραδοσιακό ψωμί και γλυκά, μέλι, καφέ κτλ.

Σημαντικές εορτές αποτελούν η Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου, το πανηγύρι στο εξωκλήσι του Αγίου Προδρόμου στις 28-29 Αυγούστου, το οποίο μάλιστα από τα παλαιά χρόνια συγκέντρωνε πλήθος πιστών, το πανηγύρι του Αγίου Χριστοφόρου, του Αη-Γιώργη, του Αη-Λια, της Αγ. Άννας.

Στην μακραίωνη ιστορία του, στο χωριό έχουν διασωθεί και πολλά έθιμα, όπως “Οι Φουταροί”, που ψάλουν τα τοπικά κάλαντα την παραμονή των Θεοφανείων, “Οι φουτχιές” που ανάβουν στις πλατείες του χωριού την παραμονή της Γεννήσεως του Αγίου Προδρόμου στις 23 Ιουνίου, το παραδοσιακό μασκάρεμα των παιδιών τις Απόκριες, η λιτανεία της ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής και άλλα πιο ξεχασμένα, όπως “Οι Λαζαρίνες”, “Το έθιμο της σ’χωρήσεως”.

5/6/09

Αναπαράσταση της Γεννήσεως του Χριστού

Εφημερίδα: Φωνή της Χαλκιδικής
Τεύχος: -
Ημερομηνία: 5 Ιανουαρίου 1936
ΣΧΟΛΙΚΑΙ ΕΟΡΤΑΙ
Η ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΙΣ ΤΗΣ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ
ΕΙΣ ΤΟΝ ΑΓΙΟΝ ΠΡΟΔΡΟΜΟΝ
Φέτος για πρώτη φορά και χάρις στη πρωτοβουλία και τας προσπαθείας της δασκάλας μας δίδος Μάρθας Σύρρου, αλλά και του λοιπού προσωπικού του Σχολείου μας, παραστάθηκε η Γέννησις του Χριστού σε ζωντανή εικόνα.
Μικρά παιδάκια, μαθηταί του Σχολείου, ντυμένα στ' άσπρα, με μεγάλα χάρτινα φτερά, παρίσταναν τους αγγέλους, άλλα δε κατάλληλα ντυμένα τους μάγους και ποιμένας.
Ζωντανά αρνάκια, δεμένα κάτω στη σκηνή που έμοιαζε πολύ με χάνι, συμπλήρωσαν το μεγαλείον του Θείου αυτού γεγονότος.
Το ρόλο της Παναγίας υπεδήθη θαυμάσια η μαθήτρια της Δης τάξεως Γερακίνα Μαυρογιάννη.
Στο προσωπικό του Σχολείου, αλλά ιδιαίτερα στη δασκάλα, που στα πρώτα ακόμα βήματά της, φάνηκε πως θα εξελιχθή σε άριστη μορφωτική πηγή, αξίζει κάθε έπαινος.
ΑΓΙΟΠΡΟΔΡΟΜΙΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου