Ο Άγιος Πρόδρομος, βρίσκεται στην κεντρική Χαλκιδική. Απέχει από την πρωτεύουσα, τον Πολύγυρο, μόλις 14 km. και από την Θεσσαλονίκη 50 km. Μετά την εφαρμογή του σχεδίου Καποδίστριας, υπάγεται στον Δήμο Πολυγύρου. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, το χωριό κατοικείται από 452 κατοίκους, οι οποίοι ως επί το πλείστον ασχολούνται με την γεωργία, την κτηνοτροφία, την εστίαση και τουρισμό, ή εργάζονται στα μεταλλεία Γερακινής (και παλαιότερα στου Βάβδου).

Η γραφική τοποθεσία στην οποία είναι χτισμένος ο Άγιος Πρόδρομος, με τον Ρεσετνικιώτη (Ολύνθιο) ποταμό να διαρρέει το χωριό, τα παραδοσιακά σπίτια και την αναπαλαιωμένη εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (χτισμένη το 1851), το καθιστούν πόλο έλξης πολλών επισκεπτών. Στις παραδοσιακές ταβέρνες - 17 στον αριθμό - ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί το πασίγνωστο σουβλάκι Αγίου Προδρόμου, παραδοσιακό ψωμί και γλυκά, μέλι κτλ.

Σημαντικές εορτές αποτελούν η Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου, το πανηγύρι στο εξωκλήσι του Αγίου Προδρόμου στις 28-29 Αυγούστου, το οποίο μάλιστα από τα παλαιά χρόνια συγκέντρωνε πλήθος πιστών, το πανηγύρι του Αγίου Χριστοφόρου, του Αη-Γιώργη, του Αη-Λια, της Αγ. Άννας.

Στην μακραίωνη ιστορία του, στο χωριό έχουν διασωθεί και πολλά έθιμα, όπως “Οι Φουταροί”, που ψάλουν τα τοπικά κάλαντα την παραμονή των Θεοφανείων, “Οι φουτχιές” που ανάβουν στις πλατείες του χωριού την παραμονή της Γεννήσεως του Αγίου Προδρόμου στις 23 Ιουνίου, το παραδοσιακό μασκάρεμα των παιδιών τις Απόκριες, η λιτανεία της ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής και άλλα πιο ξεχασμένα, όπως “Οι Λαζαρίνες”, “Το έθιμο της σ’χωρήσεως”.

2/6/09

Ραγδαία βροχόπτωση στον Άγιο Πρόδρομο

Εφημερίδα: Μακεδονία
Τεύχος: 6710
Ημερομηνία: 19 Μαρτίου 1931
ΔΙΕΚΟΠΗ Η ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ-ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ
Ο Διοικητής Χωροφυλακής Χαλκιδικής δια τηλεγραφήματός του προς την Γεν. Διοίκησιν αναφέρει ότι προχθές εις την περιφέρειαν του Αγίου Προδρόμου κατέπεσε ραγδαιοτάτη βροχή συνεπεία της οποίας επλημμύρισεν ο εκεί χείμαρρος και παρέσυρε την γέφυραν διακοπείσης ούτω της συγκοινωνίας μεταξύ Θεσσαλονίκης - Πολυγύρου.
Η Γεν. Διοίκησις διέταξε τον εκεί ευρισκόμενον βοηθόν μηχανικόν κ. Τερμαντζήν όπως εν συνεννοήσει μετά της Εταιρείας της αναλαβούσης την κατασκευήν της οδού Πολυγύρου - Θεσ/κης προβή εις την κατασκευήν της γεφύρας και αποκατασταθή ούτω η συγκοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου