Ο Άγιος Πρόδρομος, βρίσκεται στην κεντρική Χαλκιδική. Απέχει από την πρωτεύουσα, τον Πολύγυρο, μόλις 14 km. και από την Θεσσαλονίκη 50 km. Μετά την εφαρμογή του σχεδίου Καποδίστριας, υπάγεται στον Δήμο Πολυγύρου. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, το χωριό κατοικείται από 452 κατοίκους, οι οποίοι ως επί το πλείστον ασχολούνται με την γεωργία, την κτηνοτροφία, την εστίαση και τουρισμό, ή εργάζονται στα μεταλλεία Γερακινής (και παλαιότερα στου Βάβδου).

Η γραφική τοποθεσία στην οποία είναι χτισμένος ο Άγιος Πρόδρομος, με τον Ρεσετνικιώτη ποταμό - ή Τρανό λάκκο, ο οποίος αποτελεί μία από τις πηγές του Ολύνθιου - να διαρρέει το χωριό, τα παραδοσιακά σπίτια και την αναπαλαιωμένη εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (χτισμένη το 1851), το καθιστούν πόλο έλξης πολλών επισκεπτών. Στις παραδοσιακές ταβέρνες - 9 στον αριθμό - ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί το πασίγνωστο σουβλάκι Αγίου Προδρόμου, παραδοσιακό ψωμί και γλυκά, μέλι, καφέ κτλ.

Σημαντικές εορτές αποτελούν η Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου, το πανηγύρι στο εξωκλήσι του Αγίου Προδρόμου στις 28-29 Αυγούστου, το οποίο μάλιστα από τα παλαιά χρόνια συγκέντρωνε πλήθος πιστών, το πανηγύρι του Αγίου Χριστοφόρου, του Αη-Γιώργη, του Αη-Λια, της Αγ. Άννας.

Στην μακραίωνη ιστορία του, στο χωριό έχουν διασωθεί και πολλά έθιμα, όπως “Οι Φουταροί”, που ψάλουν τα τοπικά κάλαντα την παραμονή των Θεοφανείων, “Οι φουτχιές” που ανάβουν στις πλατείες του χωριού την παραμονή της Γεννήσεως του Αγίου Προδρόμου στις 23 Ιουνίου, το παραδοσιακό μασκάρεμα των παιδιών τις Απόκριες, η λιτανεία της ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής και άλλα πιο ξεχασμένα, όπως “Οι Λαζαρίνες”, “Το έθιμο της σ’χωρήσεως”.

4/6/09

Βιαιοπραγία εναντίον ποιμένος στο Καϊτζίκι (Παλαιόκαστρο)

Εφημερίδα: Μακεδονία
Τεύχος: 181
Ημερομηνία: 8 Φεβρουαρίου 1912
ΑΠΟΚΟΠΗ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΗΣ ΝΕΑΡΟΥ ΕΛΛΗΝΟΣ ΠΟΙΜΕΝΟΣ ΥΠΟ ΤΩΝ ΑΙΩΝΙΩΝ ΑΓΝΩΣΤΩΝ1
Προχθές παρά το χωρίον Καϊτζίκ, απέχον δύο ώρας εκ της κωμοπόλεως Πολυγύρου, ευρέθη αιμόφυρτος και με κεκκομένην την γλώσσαν και εξηντλημένος επικινδύνως εκ της αιμορραγίας ο εκ του χωρίου Γαλαρινό και εν Καϊτζίκ τον ποιμένα επαγγελόμενος νεαρός Έλλην Γεώργιος Γαλαρινιώτης.
ΤΙ ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΝΟΜΙΩΝ ΚΑΤΕΘΕΣΕ
Ο ατυχής ούτος εν οικτρά καταστάσει μετεφέρθη εις Πολύγυρον. Ένεκα όμως του ακρωτηριασμού της γλώσσης του ουδέν δύναται να καταθέση όσον αφορά τους βασανιστάς του και τα αίτια της ακρωτηριάσεώς του.
Δια χειρονομιών όμως έδωκεν εις τας αρχάς να εννοήσουν ότι δεν τον ηκρωτηρίασαν λησταί, εκ των λυμαινομένων την περιφέρειαν εκείνην.
Υποτίθεται ότι εγένετο θύμα των γνωστών "αγνώστων".
1. Οι γνωστοί "άγνωστοι", οι οποίοι αναφέρονται εδώ και σε πολλά άλλα δημοσιεύματα της εποχής εκείνης, είναι τα τουρκικά στρατιωτικά αποσπάσματα που πολλές φορές καταπίεζαν ή βασάνιζαν τους χωρικούς της Χαλκιδικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου