Ο Άγιος Πρόδρομος, βρίσκεται στην κεντρική Χαλκιδική. Απέχει από την πρωτεύουσα, τον Πολύγυρο, μόλις 14 km. και από την Θεσσαλονίκη 50 km. Μετά την εφαρμογή του σχεδίου Καποδίστριας, υπάγεται στον Δήμο Πολυγύρου. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, το χωριό κατοικείται από 452 κατοίκους, οι οποίοι ως επί το πλείστον ασχολούνται με την γεωργία, την κτηνοτροφία, την εστίαση και τουρισμό, ή εργάζονται στα μεταλλεία Γερακινής (και παλαιότερα στου Βάβδου).

Η γραφική τοποθεσία στην οποία είναι χτισμένος ο Άγιος Πρόδρομος, με τον Ρεσετνικιώτη (Ολύνθιο) ποταμό να διαρρέει το χωριό, τα παραδοσιακά σπίτια και την αναπαλαιωμένη εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (χτισμένη το 1851), το καθιστούν πόλο έλξης πολλών επισκεπτών. Στις παραδοσιακές ταβέρνες - 17 στον αριθμό - ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί το πασίγνωστο σουβλάκι Αγίου Προδρόμου, παραδοσιακό ψωμί και γλυκά, μέλι κτλ.

Σημαντικές εορτές αποτελούν η Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου, το πανηγύρι στο εξωκλήσι του Αγίου Προδρόμου στις 28-29 Αυγούστου, το οποίο μάλιστα από τα παλαιά χρόνια συγκέντρωνε πλήθος πιστών, το πανηγύρι του Αγίου Χριστοφόρου, του Αη-Γιώργη, του Αη-Λια, της Αγ. Άννας.

Στην μακραίωνη ιστορία του, στο χωριό έχουν διασωθεί και πολλά έθιμα, όπως “Οι Φουταροί”, που ψάλουν τα τοπικά κάλαντα την παραμονή των Θεοφανείων, “Οι φουτχιές” που ανάβουν στις πλατείες του χωριού την παραμονή της Γεννήσεως του Αγίου Προδρόμου στις 23 Ιουνίου, το παραδοσιακό μασκάρεμα των παιδιών τις Απόκριες, η λιτανεία της ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής και άλλα πιο ξεχασμένα, όπως “Οι Λαζαρίνες”, “Το έθιμο της σ’χωρήσεως”.

19/6/09

Έρανος για τους τραυματίες

Εφημερίδα: Μακεδονία
Τεύχος: 2316
Ημερομηνία: 24 Ιουνίου 1918
ΔΙΑ ΤΟ ΔΩΡΟΝ ΤΩΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΩΝ ΜΑΣ
Ο ΕΡΑΝΟΣ ΤΗΣ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ"
Εκ προηγούμ. εισφορών Δρ. 8347
Ο κ. Γεώργ. Τάγιοβιτς Δρ. 500
Η Βάβδος Δρ. 735
Η Γαλάτιστα Δρ. 735
Τα Σανά Δρ. 43
Το Καϊτζήκι Δρ. 18
Το Ρεσνίκι Δρ. 51
Τα Τουπλίκια Δρ. 40
Ήτοι εν όλω: 10469
Τας συνεισφοράς των ως άνω χωρίων της Χαλκιδικής μας απέστειλεν ο ενθουσιώσης επίσκοπος Αρδαμερίου κ. Ιωακείμ και ο δραστήριος αστυνομικός υποδιευθυντής Γαλατίστης κ. Μαρκοδημητράκης, ανθυπομοίραρχος, συνοδεύοντες αυτάς δια της εξής επιστολής:
Συγχαίροντες υμάς δια την πρωτοβουλίαν, την οποίαν ελάβετε εις το ζήτημα των συνδρομών υπέρ των τραυματιών, σας αποστέλλομεν υπέρ του σκοπού τούτου δραχμάς 1622, εισπραχθείσας ως εξής: Γαλάτιστα δρ. 735, Βάβδα 735, Σανά 43, Καϊτζήκι 18, Ρεσνίκι 51, Τουπλίκια 40. Ελπίζομεν να σας στείλωμεν και ετέρας συνδρομάς, εις χρήμα και εις είδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου