Ο Άγιος Πρόδρομος, βρίσκεται στην κεντρική Χαλκιδική. Απέχει από την πρωτεύουσα, τον Πολύγυρο, μόλις 14 km. και από την Θεσσαλονίκη 50 km. Μετά την εφαρμογή του σχεδίου Καποδίστριας, υπάγεται στον Δήμο Πολυγύρου. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, το χωριό κατοικείται από 452 κατοίκους, οι οποίοι ως επί το πλείστον ασχολούνται με την γεωργία, την κτηνοτροφία, την εστίαση και τουρισμό, ή εργάζονται στα μεταλλεία Γερακινής (και παλαιότερα στου Βάβδου).

Η γραφική τοποθεσία στην οποία είναι χτισμένος ο Άγιος Πρόδρομος, με τον Ρεσετνικιώτη (Ολύνθιο) ποταμό να διαρρέει το χωριό, τα παραδοσιακά σπίτια και την αναπαλαιωμένη εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (χτισμένη το 1851), το καθιστούν πόλο έλξης πολλών επισκεπτών. Στις παραδοσιακές ταβέρνες - 17 στον αριθμό - ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί το πασίγνωστο σουβλάκι Αγίου Προδρόμου, παραδοσιακό ψωμί και γλυκά, μέλι κτλ.

Σημαντικές εορτές αποτελούν η Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου, το πανηγύρι στο εξωκλήσι του Αγίου Προδρόμου στις 28-29 Αυγούστου, το οποίο μάλιστα από τα παλαιά χρόνια συγκέντρωνε πλήθος πιστών, το πανηγύρι του Αγίου Χριστοφόρου, του Αη-Γιώργη, του Αη-Λια, της Αγ. Άννας.

Στην μακραίωνη ιστορία του, στο χωριό έχουν διασωθεί και πολλά έθιμα, όπως “Οι Φουταροί”, που ψάλουν τα τοπικά κάλαντα την παραμονή των Θεοφανείων, “Οι φουτχιές” που ανάβουν στις πλατείες του χωριού την παραμονή της Γεννήσεως του Αγίου Προδρόμου στις 23 Ιουνίου, το παραδοσιακό μασκάρεμα των παιδιών τις Απόκριες, η λιτανεία της ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής και άλλα πιο ξεχασμένα, όπως “Οι Λαζαρίνες”, “Το έθιμο της σ’χωρήσεως”.

14/5/09

Εθνική εορτή του Σταδίου

Εφημερίδα: Μακεδονία
Τεύχος: 3087
Ημερομηνία: 10 Σεπτεμβρίου 1920
ΑΙ ΕΘΝΙΚΑΙ ΕΟΡΤΑΙ
Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Εις την Νομαρχίαν [Θεσσαλονίκης] κατηρτίσθη ο πίναξ των διαφόρων Δήμων και Κοινοτήτων, οίτινες εδήλωσαν συμμετοχήν εις την Εθνικήν εορτήν του Σταδίου1. Κατ' αυτόν θα μετάσχουν οι εξής. Της περιφερείας Θεσσαλονίκης οι πρόεδροι των κοινοτήτων: Ασβεστοχωρίου, Αειβατίου, Βασιλικών, Βερλάντζας, Βαλμάδης, Γιδά, Γιουντζίδων, Γραδεμπορίου, Δριμιγκλάβου, Επανωμής, Ζουμπάτες, Κρήνης, Κουλακιάς, Καπουτζήδων, Κορυφής, Κίρτζιλαρ και Λαϊνά. Της περιφερείας Χαλκιδικής οι πρόεδροι: Πολυγύρου, Λοκόβης και Ρεσετνικών και Βερροίας: οι Δήμαρχοι Ναούσης και Βερροίας και οι πρόεδροι των Κοινοτήτων: Κοκόβης, Μελήνης, Βοσόβης, Παλατσίων, Νεοκάστρου, Δρατσίκου, Σπουρλίτης, Γκρίτζαλης, Βετσίστης, Λαντσίστης, Κοπάνου, Αρκουδοχωρίου, Αλαμπόρου, Τσορνόβου, Μπόστιανης και Ξεκομένης. Πάντες οι ανωτέρω θα συγκεντρωθούν ενταύθα και θα αναχωρήσουν δι' Αθήνας το προσεχές Σάββατον.
1. Δεν είναι γνωστό σε ποια Εθνική εορτή αναφέρεται. Όποιος γνωρίζει κάτι σχετικό, ας αναρτήσει κάποιο σχόλιο με τις αντίστοιχες πληροφορίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου