Ο Άγιος Πρόδρομος, βρίσκεται στην κεντρική Χαλκιδική. Απέχει από την πρωτεύουσα, τον Πολύγυρο, μόλις 14 km. και από την Θεσσαλονίκη 50 km. Μετά την εφαρμογή του σχεδίου Καποδίστριας, υπάγεται στον Δήμο Πολυγύρου. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, το χωριό κατοικείται από 452 κατοίκους, οι οποίοι ως επί το πλείστον ασχολούνται με την γεωργία, την κτηνοτροφία, την εστίαση και τουρισμό, ή εργάζονται στα μεταλλεία Γερακινής (και παλαιότερα στου Βάβδου).

Η γραφική τοποθεσία στην οποία είναι χτισμένος ο Άγιος Πρόδρομος, με τον Ρεσετνικιώτη (Ολύνθιο) ποταμό να διαρρέει το χωριό, τα παραδοσιακά σπίτια και την αναπαλαιωμένη εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (χτισμένη το 1851), το καθιστούν πόλο έλξης πολλών επισκεπτών. Στις παραδοσιακές ταβέρνες - 17 στον αριθμό - ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί το πασίγνωστο σουβλάκι Αγίου Προδρόμου, παραδοσιακό ψωμί και γλυκά, μέλι κτλ.

Σημαντικές εορτές αποτελούν η Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου, το πανηγύρι στο εξωκλήσι του Αγίου Προδρόμου στις 28-29 Αυγούστου, το οποίο μάλιστα από τα παλαιά χρόνια συγκέντρωνε πλήθος πιστών, το πανηγύρι του Αγίου Χριστοφόρου, του Αη-Γιώργη, του Αη-Λια, της Αγ. Άννας.

Στην μακραίωνη ιστορία του, στο χωριό έχουν διασωθεί και πολλά έθιμα, όπως “Οι Φουταροί”, που ψάλουν τα τοπικά κάλαντα την παραμονή των Θεοφανείων, “Οι φουτχιές” που ανάβουν στις πλατείες του χωριού την παραμονή της Γεννήσεως του Αγίου Προδρόμου στις 23 Ιουνίου, το παραδοσιακό μασκάρεμα των παιδιών τις Απόκριες, η λιτανεία της ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής και άλλα πιο ξεχασμένα, όπως “Οι Λαζαρίνες”, “Το έθιμο της σ’χωρήσεως”.

6/5/09

Νέαι εκτοπίσεις

Εφημερίδα: Μακεδονία
Τεύχος: 2374
Ημερομηνία: 22 Αυγούστου 1918
Νέαι εκτοπίσεις
Κατόπιν διαταγής της Γενικής Διοικήσεως διετάχθη η Ανωτέρα Διοίκησις Χωροφυλακής Μακεδονίας, όπως προβή εις την εκτόπισιν 55 οικογενειών λιποτακτών και ανυποτάκτων, καταγομένων εκ των χωρίων Πλανίτσα (Κιλκισίου), Πέτροβον, Επανωμή, Βαρβάρα, Δουμπιά, Ίσβορος, Τσαπράνη, Άνω Κουφάλια, Βούδριστα, Πιλωρίκιον, Βάλτα, Χανιώτη, Βέρροια, Ρεστενίκια, Ασβεστοχώριον, Λαγγαδά, Μασλάριον, Λίτσα, Νιγρίτα, Καρκάρα, Πόζαλα, Παζαρλή, Μπαϊρακλή, Σαράτση και Γεννιτσά, αίτινες και θέλουσι μεταφερθή εις τας Νήσους Ικαρίαν, Άνδρον, Τήνον, Σέριφον, Λέσβον, Σύρον και Σίφνον.
Σχόλια: Αν γνωρίζει κανείς ποιές οικογένειες από την Χαλκιδική εκτοπίσθηκαν εκείνη την περίοδο, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου