Ο Άγιος Πρόδρομος, βρίσκεται στην κεντρική Χαλκιδική. Απέχει από την πρωτεύουσα, τον Πολύγυρο, μόλις 14 km. και από την Θεσσαλονίκη 50 km. Μετά την εφαρμογή του σχεδίου Καποδίστριας, υπάγεται στον Δήμο Πολυγύρου. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, το χωριό κατοικείται από 452 κατοίκους, οι οποίοι ως επί το πλείστον ασχολούνται με την γεωργία, την κτηνοτροφία, την εστίαση και τουρισμό, ή εργάζονται στα μεταλλεία Γερακινής (και παλαιότερα στου Βάβδου).

Η γραφική τοποθεσία στην οποία είναι χτισμένος ο Άγιος Πρόδρομος, με τον Ρεσετνικιώτη ποταμό - ή Τρανό λάκκο, ο οποίος αποτελεί μία από τις πηγές του Ολύνθιου - να διαρρέει το χωριό, τα παραδοσιακά σπίτια και την αναπαλαιωμένη εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (χτισμένη το 1851), το καθιστούν πόλο έλξης πολλών επισκεπτών. Στις παραδοσιακές ταβέρνες - 9 στον αριθμό - ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί το πασίγνωστο σουβλάκι Αγίου Προδρόμου, παραδοσιακό ψωμί και γλυκά, μέλι, καφέ κτλ.

Σημαντικές εορτές αποτελούν η Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου, το πανηγύρι στο εξωκλήσι του Αγίου Προδρόμου στις 28-29 Αυγούστου, το οποίο μάλιστα από τα παλαιά χρόνια συγκέντρωνε πλήθος πιστών, το πανηγύρι του Αγίου Χριστοφόρου, του Αη-Γιώργη, του Αη-Λια, της Αγ. Άννας.

Στην μακραίωνη ιστορία του, στο χωριό έχουν διασωθεί και πολλά έθιμα, όπως “Οι Φουταροί”, που ψάλουν τα τοπικά κάλαντα την παραμονή των Θεοφανείων, “Οι φουτχιές” που ανάβουν στις πλατείες του χωριού την παραμονή της Γεννήσεως του Αγίου Προδρόμου στις 23 Ιουνίου, το παραδοσιακό μασκάρεμα των παιδιών τις Απόκριες, η λιτανεία της ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής και άλλα πιο ξεχασμένα, όπως “Οι Λαζαρίνες”, “Το έθιμο της σ’χωρήσεως”.

29/5/09

Γράμμα των κατοίκων Ρεσιτνικίων στη Μονή Σιμωνόπετρας

Εξώφυλλο
Τω Πανοσιωτάτω αγίω Καθηγουμένω και λοιπούς Πατέρας της Ιεράς και Σεβασμίου Μονής Συμοπέτρας.
Εις Άγιον Όρος
Εσώφυλλο
Τω πανοσιωτάτω κυρίω Καθηγουμένω Σερεφείμ, και λοιπούς πατέρας, της Ιεράς και σεβασμίας Μονής της Συμοπέτρας, αδελφικώς ασπαζόμεθα!
Ελάβαμεν την από της 13 Μαΐου επιστολήν σας και ανέγνωμεν καλώς τα γραφόμενά σας, πλην σας ειδοποιώμεν ότι, την ημέραν όπου έφθασεν ο άνθρωπός μας εδώ, την ιδίαν ημέραν προς το εσπέρας έφθασε και ο εδικός σας απεσταλμένος με όλα τα τακτικά έγγραφα, και την επιστολήν του Μοναστηρίου, τα οποία ανέγνωσεν ο ίδιος και ακούσαμεν όλοι μας, και επειδή ήτον βράδι, εμείναμεν σύμφωνοι να μετρήσωμεν τα χρήματα το πρωί.
Την δε επαύριον ημέρα Κυριακή, εις τας 11, εκάθησεν όλην την ημέραν εδώ και συνομιλίσαμεν όλοι μας τακτικά φρόνιμα και αγαπημένα παρόν και ο άνθρωπός σας, και εμείναμεν σύμφωνοι να του μετρήσωμεν τα χρήματα το πρωί την δευτέραν εις τας 12 και ο ίδιος είπε, πολλά καλά ας είναι το πρωί τα λαμβάνω.
Το δε πρωί τον επροσκαλέσαμεν εις την οικίαν του κοντζάμπασι δια να λάβη το ποσόν το οποίον ήτον έτοιμον εις το σανήδι. Τι μας απεκρίθηκεν; Υπάγω εις τα Σανά δια ολήγην δουλιά όπου έχω και επιστρέφω, αλλά δεν τον ξαναείδαμεν έφυγεν και προς είδησίν σας.
Τη 24 Μαΐου 1850 ρεσετνίκια
Σταύρος κοντζάμπασις και
όλοι οι τζορπατζίδες υποφαινόμεθα
Σχόλια
Το συγκεκριμένο γράμμα βρίσκεται στην Ι.Μ. Σιμωνόπετρας του Αγίου Όρους. Φωτογραφία του πρωτότυπου γράμματος μπορεί κανείς να βρει στην σελίδα Athos Memory.
Το γράμμα συντάχθηκε στις 24 Μαΐου 1850 από τον πρόεδρο (κοτζάμπαση) των Ρεσετνικίων Σταύρο και από τους κοινοτικούς συμβούλους (τσορμπατζήδες). Αναφέρουν στον ηγούμενο της ΙΜΣΠ Σεραφείμ ότι ο απεσταλμένος της μονής, που ήρθε για να παραλάβει ποσό χρημάτων, εξαφανίσθηκε εντελώς ξαφνικά.
Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε το επώνυμο του προέδρου, γιατί επί τουρκοκρατίας στα έγγραφα δεν αναγράφονταν ποτέ τα επίθετα. Πιθανόν να ήταν της οικογενείας Μαυρογιάννη ή της οικογενείας Σταυρούδη, οι μοναδικές οικογένειες που διέθεταν το όνομα Σταύρος εκείνη την εποχή.
Στο δεξιό κάτω μέρος του γράμματος εμφανίζεται και η σφραγίδα του χωριού, την οποία συναντάμε και σε νεώτερα έγγραφα από τον Άγιο Πρόδρομο, πάντα επί τουρκοκρατίας. Αυτή η σφραγίδα πήγαινε από πρόεδρο σε πρόεδρο, κατά την εκλογή του καινούριου "δια βοής". Ο πρόεδρος την φιλούσε μέχρι την λήξη της θητείας του. Άραγε υπάρχει αυτή η σφραγίδα στην Κοινότητα;

Αριστερά διακρίνεται η σφραγίδα του χωριού του 1850 και δεξιά του 1909.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου