Ο Άγιος Πρόδρομος, βρίσκεται στην κεντρική Χαλκιδική. Απέχει από την πρωτεύουσα, τον Πολύγυρο, μόλις 14 km. και από την Θεσσαλονίκη 50 km. Μετά την εφαρμογή του σχεδίου Καποδίστριας, υπάγεται στον Δήμο Πολυγύρου. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, το χωριό κατοικείται από 452 κατοίκους, οι οποίοι ως επί το πλείστον ασχολούνται με την γεωργία, την κτηνοτροφία, την εστίαση και τουρισμό, ή εργάζονται στα μεταλλεία Γερακινής (και παλαιότερα στου Βάβδου).

Η γραφική τοποθεσία στην οποία είναι χτισμένος ο Άγιος Πρόδρομος, με τον Ρεσετνικιώτη ποταμό - ή Τρανό λάκκο, ο οποίος αποτελεί μία από τις πηγές του Ολύνθιου - να διαρρέει το χωριό, τα παραδοσιακά σπίτια και την αναπαλαιωμένη εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (χτισμένη το 1851), το καθιστούν πόλο έλξης πολλών επισκεπτών. Στις παραδοσιακές ταβέρνες - 9 στον αριθμό - ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί το πασίγνωστο σουβλάκι Αγίου Προδρόμου, παραδοσιακό ψωμί και γλυκά, μέλι, καφέ κτλ.

Σημαντικές εορτές αποτελούν η Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου, το πανηγύρι στο εξωκλήσι του Αγίου Προδρόμου στις 28-29 Αυγούστου, το οποίο μάλιστα από τα παλαιά χρόνια συγκέντρωνε πλήθος πιστών, το πανηγύρι του Αγίου Χριστοφόρου, του Αη-Γιώργη, του Αη-Λια, της Αγ. Άννας.

Στην μακραίωνη ιστορία του, στο χωριό έχουν διασωθεί και πολλά έθιμα, όπως “Οι Φουταροί”, που ψάλουν τα τοπικά κάλαντα την παραμονή των Θεοφανείων, “Οι φουτχιές” που ανάβουν στις πλατείες του χωριού την παραμονή της Γεννήσεως του Αγίου Προδρόμου στις 23 Ιουνίου, το παραδοσιακό μασκάρεμα των παιδιών τις Απόκριες, η λιτανεία της ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής και άλλα πιο ξεχασμένα, όπως “Οι Λαζαρίνες”, “Το έθιμο της σ’χωρήσεως”.

7/5/09

Το πανηγύρι του Αγίου Χριστοφόρου

Ενθύμιο Αγίου Χριστοφόρου 1963. Στη φωτογραφία διακρίνονται από αριστερά οι Βασίλειος Ι. Σαράφης, Δημήτριος Ι. Σαράφης και Θωμάς Οζούνης μπροστά από το εξωκλήσι του Αγίου Χριστοφόρου.

Όλοι οι χαλκιδικιώτες γνωρίζουμε ότι τα πανηγύρια στην Χαλκιδική (αμέτρητα στον αριθμό) τιμώνται με ιδιαίτερη ευλάβεια. Ένα από αυτά είναι και το πανηγύρι του Αγίου Χριστοφόρου στον Άγιο Πρόδρομο Χαλκιδικής, στο εξωκλήσι του Αγίου, το οποίο βρίσκεται σε ένα μαγευτικό τοπίο ΝΑ. του χωριού. (Αν δε παινέψεις το σπίτι σου λέει, θα πέσει να σε πλακώσει...)

Παλαιότερα, όταν δεν υπήρχαν αυτοκίνητα, ο κόσμος ανέβαινε με τα άλογα και τα κάρα στο εξωκλήσι από την παραμονή. Μετά τον εσπερινό ο κόσμος επέστρεφε στο χωριό και δεν γινόταν γλέντι.

Την επομένη, ο χώρος του πανηγυριού γέμιζε από κόσμο, που είχαν έρθει για την θεία λειτουργία. Στρωσίδια, χρέμια, χαϊμαλιά έβγαιναν απ' τα μπαούλα και στρώνονταν στον περίγυρο για να κάθεται ο κόσμος. Οι κτηνοτρόφοι του χωριού τις προηγούμενες μέρες είχαν προσφέρει γάλα, το οποίο έβραζαν οι οικονομάδες ανήμερα του πανηγυριού και έδιναν στον κόσμο. Σπεσιαλιτέ της ημέρας το ζεστό ρυζόγαλο. Βέβαια όλο και κάποιος μεζές φερμένος από το χωριό έκανε την εμφάνισή του. Οι νοικοκυρές έβγαζαν το πλαστό που είχαν φέρει μαζί τους, τυρί, κτλ. Αλλά και τα πιτσιρίκια απολάμβαναν με τον δικό τους τρόπο το πανηγύρι. Άλλωστε υπήρχε άφθονος χώρος για παιχνίδι κάτω από τις γερασμένες βελανιδιές στον περίγυρο.
Τα χρόνια άλλαξαν. Πλέον έκαναν την εμφάνισή τους και οι πλανόδιοι μικροπωλητές με τις "πραγματειές" τους καθώς και τοπικές ορχήστρες προς τέρψιν των πανηγυριστών. Η πρόσβαση στο εξωκλήσι ήταν πιο εύκολη, τα αυτοκίνητα μετέφεραν τον κόσμο στο άψε-σβήσε, κατασκευάστηκε ένα σκεπαστό για τους οικονομάδες, το εξωκλήσι τοιχογραφήθηκε. Αλλά ο Άγιος Χριστόφορος δεν έπαψε να ευλογεί τους κατοίκους του χωριού, κι αυτοί με την σειρά τους να ανταποδίδουν την χάρη του, πανηγυρίζοντας στο όμορφο εξωκλήσι του.

Έτσι και φέτος θα εορταστεί η μνήμη του Αγίου Χριστοφόρου στον Άγιο Πρόδρομο. Την Παρασκευή 8 Μαΐου, παραμονή, και το Σάββατο το πρωί στο εξωκλήσι του Αγίου. Όσοι πιστοί προσέλθετε λοιπόν.
Υ.Γ. Μπορεί σήμερα να μην τηρείται το έθιμο της προσφοράς γάλακτος, αλλά σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ανήμερα του πανηγυριού θα υπάρχουν και δυο-τρια καζάνια βραστό για τον κόσμο, έτσι για το καλό. Και επειδή μιλάμε για τον Άγιο Πρόδρομο, όλο και κανένα σουβλάκι θα κάνει την εμφάνισή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου