Ο Άγιος Πρόδρομος, βρίσκεται στην κεντρική Χαλκιδική. Απέχει από την πρωτεύουσα, τον Πολύγυρο, μόλις 14 km. και από την Θεσσαλονίκη 50 km. Μετά την εφαρμογή του σχεδίου Καποδίστριας, υπάγεται στον Δήμο Πολυγύρου. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, το χωριό κατοικείται από 452 κατοίκους, οι οποίοι ως επί το πλείστον ασχολούνται με την γεωργία, την κτηνοτροφία, την εστίαση και τουρισμό, ή εργάζονται στα μεταλλεία Γερακινής (και παλαιότερα στου Βάβδου).

Η γραφική τοποθεσία στην οποία είναι χτισμένος ο Άγιος Πρόδρομος, με τον Ρεσετνικιώτη ποταμό - ή Τρανό λάκκο, ο οποίος αποτελεί μία από τις πηγές του Ολύνθιου - να διαρρέει το χωριό, τα παραδοσιακά σπίτια και την αναπαλαιωμένη εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (χτισμένη το 1851), το καθιστούν πόλο έλξης πολλών επισκεπτών. Στις παραδοσιακές ταβέρνες - 9 στον αριθμό - ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί το πασίγνωστο σουβλάκι Αγίου Προδρόμου, παραδοσιακό ψωμί και γλυκά, μέλι, καφέ κτλ.

Σημαντικές εορτές αποτελούν η Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου, το πανηγύρι στο εξωκλήσι του Αγίου Προδρόμου στις 28-29 Αυγούστου, το οποίο μάλιστα από τα παλαιά χρόνια συγκέντρωνε πλήθος πιστών, το πανηγύρι του Αγίου Χριστοφόρου, του Αη-Γιώργη, του Αη-Λια, της Αγ. Άννας.

Στην μακραίωνη ιστορία του, στο χωριό έχουν διασωθεί και πολλά έθιμα, όπως “Οι Φουταροί”, που ψάλουν τα τοπικά κάλαντα την παραμονή των Θεοφανείων, “Οι φουτχιές” που ανάβουν στις πλατείες του χωριού την παραμονή της Γεννήσεως του Αγίου Προδρόμου στις 23 Ιουνίου, το παραδοσιακό μασκάρεμα των παιδιών τις Απόκριες, η λιτανεία της ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής και άλλα πιο ξεχασμένα, όπως “Οι Λαζαρίνες”, “Το έθιμο της σ’χωρήσεως”.

28/11/09

Πάνω στου παπά τ' αλώνι

Υπαγόρευση: Ευμορφία Στ. Σταυρούδη
Τοποθεσία: Άγιος Πρόδρομος
Ημερομηνία: 28 Νοεμβρίου 2009
Εισαγωγή
Πρόκειται για παραλλαγή του γνωστού τραγουδιού της Χαλκιδικής "Κάτω στου παπά τ' αλώνι", και κυρίως όσον αφορά το μέλος του.
Στα μέσα ή τέλη της δεκαετίας του 50' δημιουργήθηκε στον Άγιο Πρόδρομος μία χορευτική ομάδα νέων κοριτσιών. Η συγκεκριμένη ομάδα εμφανίστηκε σε μία εκδήλωση στην Πορταριά Χαλκιδικής, πιθανόν στα πλαίσια του εορτασμού της επαναστάσεως της Χαλκιδικής, συμμετέχοντας με μερικούς χορούς, συμπεριλαμβανομένου και αυτού, όπως και του τραγουδιού "Πάνου σ' βουνί". Τα τραγούδια και τους χορούς είχε υπαγορεύσει τότε η Ευμορφία Δ. Σαράφη (Μαρτυρία Ευμορφίας Στ. Σταυρούδη και Μαρίας Δ. Σαράφη). Οι στίχοι έχουν ως εξής:
Πάνω στου παπά τ' αλώνι
Πάνω στου παπά τ' αλώνι
και τ' Αγά το πετραλώνι
πάησαν κλέφτες να πατήσουν
να πατήσουν και να πάρουν.
Πήραν άσπρα, πήραν γρόσια
πήραν και μια Ρωμιοπούλα
του παπά θυγατερούλα.
Στο βουνό ψηλά την πάνε
κι άρχισαν να την ρωτάνε
- Πες μας κόρη την αλήθεια
Τούρκ'σσα είσι για Ρουμέισσα;
Τούρκ'σσα είσι για Ρουμέισσα
κι έχεις τόση ομορφιά.
Τι είν' τα μάτια σου βαμμένα
τα μαλλιά σ' μπουγιατισμένα.
- Είμι μπέη μ' Ρουμιουπούλα
του παπά θυγατερούλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου