Ο Άγιος Πρόδρομος, βρίσκεται στην κεντρική Χαλκιδική. Απέχει από την πρωτεύουσα, τον Πολύγυρο, μόλις 14 km. και από την Θεσσαλονίκη 50 km. Μετά την εφαρμογή του σχεδίου Καποδίστριας, υπάγεται στον Δήμο Πολυγύρου. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, το χωριό κατοικείται από 452 κατοίκους, οι οποίοι ως επί το πλείστον ασχολούνται με την γεωργία, την κτηνοτροφία, την εστίαση και τουρισμό, ή εργάζονται στα μεταλλεία Γερακινής (και παλαιότερα στου Βάβδου).

Η γραφική τοποθεσία στην οποία είναι χτισμένος ο Άγιος Πρόδρομος, με τον Ρεσετνικιώτη (Ολύνθιο) ποταμό να διαρρέει το χωριό, τα παραδοσιακά σπίτια και την αναπαλαιωμένη εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (χτισμένη το 1851), το καθιστούν πόλο έλξης πολλών επισκεπτών. Στις παραδοσιακές ταβέρνες - 17 στον αριθμό - ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί το πασίγνωστο σουβλάκι Αγίου Προδρόμου, παραδοσιακό ψωμί και γλυκά, μέλι κτλ.

Σημαντικές εορτές αποτελούν η Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου, το πανηγύρι στο εξωκλήσι του Αγίου Προδρόμου στις 28-29 Αυγούστου, το οποίο μάλιστα από τα παλαιά χρόνια συγκέντρωνε πλήθος πιστών, το πανηγύρι του Αγίου Χριστοφόρου, του Αη-Γιώργη, του Αη-Λια, της Αγ. Άννας.

Στην μακραίωνη ιστορία του, στο χωριό έχουν διασωθεί και πολλά έθιμα, όπως “Οι Φουταροί”, που ψάλουν τα τοπικά κάλαντα την παραμονή των Θεοφανείων, “Οι φουτχιές” που ανάβουν στις πλατείες του χωριού την παραμονή της Γεννήσεως του Αγίου Προδρόμου στις 23 Ιουνίου, το παραδοσιακό μασκάρεμα των παιδιών τις Απόκριες, η λιτανεία της ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής και άλλα πιο ξεχασμένα, όπως “Οι Λαζαρίνες”, “Το έθιμο της σ’χωρήσεως”.

14/11/09

Η μπάντα του Πολυγύρου στη Γαλάτιστα και τον Άγιο Πρόδρομο (1956)

Εφημερίδα: Φωνή της Χαλκιδικής
Τεύχος: 155
Ημερομηνία: 13 Μαΐου 1956
Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ ΕΙΣ ΓΑΛΑΤΙΣΤΑΝ ΚΑΙ ΑΓ. ΠΡΟΔΡΟΜΟΝ
Την Δευτέραν ημέραν του Πάσχα, η Μουσική του Δήμου Πολυγύρου, συνοδευομένη υπό του κ. Αριστομένους Δήμου μέλους της Διοικούσης επιτροπής της Μουσικής, μετέβη εις Γαλάτισταν και Άγιον Πρόδρομον γενομένη δεκτή ενθουσιωδώς υπό των κατοίκων.
Εις Γαλάτισταν έφθασεν την 10:30' π.μ. όπου ο Πρόεδρος της Κοινότητος κ. Θεολόγης προσέφερεν αναψυκτικά εις όλους. Εν συνεχεία οδήγησε την Μουσικήν εις την πλατείαν της Κοινότητος όπου επαίχθησαν διάφορα εμβατήρια. Επικολούθησαν εθνικοί χοροί τους οποίους εχόρευσαν οι νέοι και νέες του χωριού. Προσεφέρθησαν και πάλιν αναψυκτικά υπό του κ. Προέδρου της Κοινότητος και επικολούθησε γεύμα.
Την 4:30' μ.μ αφού ο συνοδός της Μουσικής ηυχαρίστησεν τον κ. Πρόεδρον της Κοινότητος δια τας περιποιήσεις, ανεχώρησαν δια τον Άγιον Πρόδρομον, όπου τους υπεδέχθησαν ο Πρόεδρος της Κοινότητος και ο δημοδιδάσκαλος κ. Δ. Διαβάτης. Επαίχθησαν εμβατήρια και εν συνεχεία ελληνικοί χοροί, τους οποίους εχόρευσαν οι κάτοικοι του Αγίου Προδρόμου και οι εκ Θεσσαλονίκης εκδρομείς.
Προσεφέρθησαν υπό του κ. Προέδρου της Κοινότητος γλυκά κουταλιού και ανά έν κόκκινο αυγό. Επίσης αι μικραί μαθήτριαι του Δημοτικού Σχολείου προσέφεραν εις τους μουσικούς ανά έν κόκκινο αυγό.
Την 7ην μ.μ. ευχαριστήσας ο συνοδός της Μουσικής τον κ. Πρόεδρον δια τας περιποιήσεις ανεχώρησαν επιστρέψαντες εις Πολύγυρον με τας καλυτέρας των εντυπώσεων εκ της φιλοξενείας των δύο γειτονικών κοινοτήτων.
Τόσον εις την Γαλάτισταν, όσον και εις τον Άγιον Πρόδρομον συνεχάρησαν τον συνοδόν της Μουσικής και τον Αρχιμουσικόν κ. Τσουμίταν δια την αρτίαν εμφάνισιν της Μουσικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου