Ο Άγιος Πρόδρομος, βρίσκεται στην κεντρική Χαλκιδική. Απέχει από την πρωτεύουσα, τον Πολύγυρο, μόλις 14 km. και από την Θεσσαλονίκη 50 km. Μετά την εφαρμογή του σχεδίου Καποδίστριας, υπάγεται στον Δήμο Πολυγύρου. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, το χωριό κατοικείται από 452 κατοίκους, οι οποίοι ως επί το πλείστον ασχολούνται με την γεωργία, την κτηνοτροφία, την εστίαση και τουρισμό, ή εργάζονται στα μεταλλεία Γερακινής (και παλαιότερα στου Βάβδου).

Η γραφική τοποθεσία στην οποία είναι χτισμένος ο Άγιος Πρόδρομος, με τον Ρεσετνικιώτη ποταμό - ή Τρανό λάκκο, ο οποίος αποτελεί μία από τις πηγές του Ολύνθιου - να διαρρέει το χωριό, τα παραδοσιακά σπίτια και την αναπαλαιωμένη εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (χτισμένη το 1851), το καθιστούν πόλο έλξης πολλών επισκεπτών. Στις παραδοσιακές ταβέρνες - 9 στον αριθμό - ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί το πασίγνωστο σουβλάκι Αγίου Προδρόμου, παραδοσιακό ψωμί και γλυκά, μέλι, καφέ κτλ.

Σημαντικές εορτές αποτελούν η Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου, το πανηγύρι στο εξωκλήσι του Αγίου Προδρόμου στις 28-29 Αυγούστου, το οποίο μάλιστα από τα παλαιά χρόνια συγκέντρωνε πλήθος πιστών, το πανηγύρι του Αγίου Χριστοφόρου, του Αη-Γιώργη, του Αη-Λια, της Αγ. Άννας.

Στην μακραίωνη ιστορία του, στο χωριό έχουν διασωθεί και πολλά έθιμα, όπως “Οι Φουταροί”, που ψάλουν τα τοπικά κάλαντα την παραμονή των Θεοφανείων, “Οι φουτχιές” που ανάβουν στις πλατείες του χωριού την παραμονή της Γεννήσεως του Αγίου Προδρόμου στις 23 Ιουνίου, το παραδοσιακό μασκάρεμα των παιδιών τις Απόκριες, η λιτανεία της ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής και άλλα πιο ξεχασμένα, όπως “Οι Λαζαρίνες”, “Το έθιμο της σ’χωρήσεως”.

25/11/09

Σύλλογος κυριών "Η Δορκάς" στον Άγιο Πρόδρομο (1935)

Εφημερίδα: Χαλκιδική
Τεύχος: -
Ημερομηνία: 10 Φεβρουαρίου 1935

Τριανταφυλλιά Κ. Βακάλη, α' σύζυγος Ιωάννη Δ. Σαράφη

ΙΔΡΥΣΙΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Εν Αγίω Προδρόμω ιδρύθη Σύλλογος κυριών "Η Δορκάς" σκοπός του οποίου είναι η εξεύρεσις πόρων δια την σύστασιν και συντήρησιν μαθητικών συσσιτίων και καλλωπισμόν του Ναού. Η προσωρινή επιτροπή απετελέσθη εκ των κυριών Χρυσάνθης Μαυρογιάννη, Τριανταφυλλιάς Βακάλη και Μαρίκας Σατραζάνη.

Σχόλια
Το συγκεκριμένο απόσπασμα της εφημερίδας "Χαλκιδική", μας δίνει μια πολύτιμη πληροφορία για το χωριό μας: την ίδρυση συλλόγου κυριών το 1935 με το όνομα "Η Δορκάς". Δεν γνωρίζουμε για πόσα χρόνια δραστηριοποιούνταν αυτός ο σύλλογος. Πιθανόν με την κήρυξη του πολέμου να σταμάτησε και η δράση του. Πολύ σημαντική επίσης η πληροφορία για την προσωρινή επιτροπή, η οποία απαρτιζόταν μεταξύ άλλων, από την Χρυσάνθη Χρ. Μαυρογιάννη, μετέπειτα σύζυγο του Αγιοπροδρομίτη δασκάλου Δημητρίου Παν. Διαβάτη, την Τριανταφυλλιά Κων. Βακάλη, πρώτη σύζυγο του Ιωάννη Δ. Σαράφη και την Μαρίκα Χρ. Σατραζάνη, μετέπειτα σύζυγο του Σπυρίδωνα Αλβανού.

Ευχαριστώ πολύ τον κ. Ιωάννη Κανατά για την παραχώρηση του άρθρου και την Ευμορφία Στ. Σταυρούδη για την παραχώρηση της φωτογραφίας.

1 σχόλιο:

  1. Ο Δάσκαλος Διαβάτης δίδαξε και στο Νεοχώρι αλλά δεν μπορώ να βεβαιώσω το πότε. Μερικοί παλιοί πριν από λίγα χρόνια τον ανέφεραν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή