Ο Άγιος Πρόδρομος, βρίσκεται στην κεντρική Χαλκιδική. Απέχει από την πρωτεύουσα, τον Πολύγυρο, μόλις 14 km. και από την Θεσσαλονίκη 50 km. Μετά την εφαρμογή του σχεδίου Καποδίστριας, υπάγεται στον Δήμο Πολυγύρου. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, το χωριό κατοικείται από 452 κατοίκους, οι οποίοι ως επί το πλείστον ασχολούνται με την γεωργία, την κτηνοτροφία, την εστίαση και τουρισμό, ή εργάζονται στα μεταλλεία Γερακινής (και παλαιότερα στου Βάβδου).

Η γραφική τοποθεσία στην οποία είναι χτισμένος ο Άγιος Πρόδρομος, με τον Ρεσετνικιώτη (Ολύνθιο) ποταμό να διαρρέει το χωριό, τα παραδοσιακά σπίτια και την αναπαλαιωμένη εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (χτισμένη το 1851), το καθιστούν πόλο έλξης πολλών επισκεπτών. Στις παραδοσιακές ταβέρνες - 17 στον αριθμό - ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί το πασίγνωστο σουβλάκι Αγίου Προδρόμου, παραδοσιακό ψωμί και γλυκά, μέλι κτλ.

Σημαντικές εορτές αποτελούν η Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου, το πανηγύρι στο εξωκλήσι του Αγίου Προδρόμου στις 28-29 Αυγούστου, το οποίο μάλιστα από τα παλαιά χρόνια συγκέντρωνε πλήθος πιστών, το πανηγύρι του Αγίου Χριστοφόρου, του Αη-Γιώργη, του Αη-Λια, της Αγ. Άννας.

Στην μακραίωνη ιστορία του, στο χωριό έχουν διασωθεί και πολλά έθιμα, όπως “Οι Φουταροί”, που ψάλουν τα τοπικά κάλαντα την παραμονή των Θεοφανείων, “Οι φουτχιές” που ανάβουν στις πλατείες του χωριού την παραμονή της Γεννήσεως του Αγίου Προδρόμου στις 23 Ιουνίου, το παραδοσιακό μασκάρεμα των παιδιών τις Απόκριες, η λιτανεία της ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής και άλλα πιο ξεχασμένα, όπως “Οι Λαζαρίνες”, “Το έθιμο της σ’χωρήσεως”.

26/3/09

Δολοφονία στρατιωτών στον Βάβδο

Εφημερίδα: Φάρος της Μακεδονίας
Τεύχος: 605
Ημερομηνία: 24 Σεπτεμβρίου 1881
"Αλγεινόν συμβάν έλαβε χώραν εσχάτως εν τω χωρίω Βάβδω. Δύω αγροφύλακες εν νυκτί αγρυπνούντες, είδον δύω στρατιώτας προς αυτούς ερχομένους˙ προσκληθέντες οι στρατιώται όπως απομακρυνθώσι εκώφευον, οι δε αγροφύλακες κενώσαντες τα όπλα των, έρριψαν τον μεν ένα άπνουν τον δ’ έτερον ημιθανή. Το τοιούτον γεγονός είτε εκ συμπτώσεως λαβών χώραν, είτε εκ προθέσεως τα μάλιστα ανησύχησε το χωρίον."

4 σχόλια:

 1. freska nea re pws kai den to eipan oi eidhseis?

  chrisgav

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Τι να κάνουμε ρε παιδιά. Τέτοια είναι η φύση του συγκεκριμένου blog. Παραφύσει!!! Αύριο σας έχω πιο φρέσκα νέα. Ξέρατε ότι βυθίστηκε ο Τιτανικός;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. paidia pistepste ton akousa kai gw pirovolismous

  apo taraxa

  ΑπάντησηΔιαγραφή