Ο Άγιος Πρόδρομος, βρίσκεται στην κεντρική Χαλκιδική. Απέχει από την πρωτεύουσα, τον Πολύγυρο, μόλις 14 km. και από την Θεσσαλονίκη 50 km. Μετά την εφαρμογή του σχεδίου Καποδίστριας, υπάγεται στον Δήμο Πολυγύρου. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, το χωριό κατοικείται από 452 κατοίκους, οι οποίοι ως επί το πλείστον ασχολούνται με την γεωργία, την κτηνοτροφία, την εστίαση και τουρισμό, ή εργάζονται στα μεταλλεία Γερακινής (και παλαιότερα στου Βάβδου).

Η γραφική τοποθεσία στην οποία είναι χτισμένος ο Άγιος Πρόδρομος, με τον Ρεσετνικιώτη (Ολύνθιο) ποταμό να διαρρέει το χωριό, τα παραδοσιακά σπίτια και την αναπαλαιωμένη εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (χτισμένη το 1851), το καθιστούν πόλο έλξης πολλών επισκεπτών. Στις παραδοσιακές ταβέρνες - 17 στον αριθμό - ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί το πασίγνωστο σουβλάκι Αγίου Προδρόμου, παραδοσιακό ψωμί και γλυκά, μέλι κτλ.

Σημαντικές εορτές αποτελούν η Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου, το πανηγύρι στο εξωκλήσι του Αγίου Προδρόμου στις 28-29 Αυγούστου, το οποίο μάλιστα από τα παλαιά χρόνια συγκέντρωνε πλήθος πιστών, το πανηγύρι του Αγίου Χριστοφόρου, του Αη-Γιώργη, του Αη-Λια, της Αγ. Άννας.

Στην μακραίωνη ιστορία του, στο χωριό έχουν διασωθεί και πολλά έθιμα, όπως “Οι Φουταροί”, που ψάλουν τα τοπικά κάλαντα την παραμονή των Θεοφανείων, “Οι φουτχιές” που ανάβουν στις πλατείες του χωριού την παραμονή της Γεννήσεως του Αγίου Προδρόμου στις 23 Ιουνίου, το παραδοσιακό μασκάρεμα των παιδιών τις Απόκριες, η λιτανεία της ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής και άλλα πιο ξεχασμένα, όπως “Οι Λαζαρίνες”, “Το έθιμο της σ’χωρήσεως”.

31/3/09

Η Μανιώ (Γαλάτιστα)

Η Μανιώ1
Νιψές μας κλέψαν τη Μανιώ (δις)
τρεις Τούρκοι Αρβανιτάδις,
αμάν, αμάν γκιουζέλ Μανιώ,
τρεις Τούρκοι Αρβανιτάδις
αμάν, αμάν για το Θεό.
Την πήραν και την πήγανε (δις)
σι Τούρκουμαχαλάδις
αμάν, αμάν γκιουζέλ Μανιώ,
σι Τούρκουμαχαλάδις
αμάν, δε βγαίνεις να σε δω.
Μανιώ μου το φεσάκι2 σου (δις)
μην το πολυστραβώνεις
αμάν, αμάν γκιουζέλ Μανιώ,
μην το πολυστραβώνεις
αμάν, αμάν για το Θεό.
Τα καρυοφύλλια άναψαν (δις)
κι ως το πρωί γλιτώνεις
αμάν, αμάν γκιουζέλ Μανιώ,
κι ως το πρωί γλιτώνεις
αμάν, δε βγαίνεις να σε δγιω.
1. Δρομικός χορός που χορεύεται την ημέρα των Θεοφανίων κατά τη διάρκεια του "Εθίμου της καμήλας". Σύμφωνα με την ιστορία, όταν Τούρκοι στρατιώτες έκλεψαν μία κοπέλα με το όνομα Μανιώ, από το χωριό, οι Γαλατσάνοι για να πάρουν πίσω το κορίτσι, επινόησαν την καμήλα. Κρύφτηκαν κάτω από ένα ομοίωμα καμήλας, ξεγέλασαν τους Τούρκους και πήραν πίσω την Μανιώ. Την επόμενη μέρα έγινε ο γάμος της Μανιώς και του άντρα που την αγαπούσε και επινόησε την καμήλα, και έτσι του Αη-Γιαννιού γίνεται αναπαράσταση του γάμου τους.
2. Κατ’ άλλους "Μανιώ μου το φακιόλι σου".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου