Ο Άγιος Πρόδρομος, βρίσκεται στην κεντρική Χαλκιδική. Απέχει από την πρωτεύουσα, τον Πολύγυρο, μόλις 14 km. και από την Θεσσαλονίκη 50 km. Μετά την εφαρμογή του σχεδίου Καποδίστριας, υπάγεται στον Δήμο Πολυγύρου. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, το χωριό κατοικείται από 452 κατοίκους, οι οποίοι ως επί το πλείστον ασχολούνται με την γεωργία, την κτηνοτροφία, την εστίαση και τουρισμό, ή εργάζονται στα μεταλλεία Γερακινής (και παλαιότερα στου Βάβδου).

Η γραφική τοποθεσία στην οποία είναι χτισμένος ο Άγιος Πρόδρομος, με τον Ρεσετνικιώτη ποταμό - ή Τρανό λάκκο, ο οποίος αποτελεί μία από τις πηγές του Ολύνθιου - να διαρρέει το χωριό, τα παραδοσιακά σπίτια και την αναπαλαιωμένη εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (χτισμένη το 1851), το καθιστούν πόλο έλξης πολλών επισκεπτών. Στις παραδοσιακές ταβέρνες - 9 στον αριθμό - ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί το πασίγνωστο σουβλάκι Αγίου Προδρόμου, παραδοσιακό ψωμί και γλυκά, μέλι, καφέ κτλ.

Σημαντικές εορτές αποτελούν η Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου, το πανηγύρι στο εξωκλήσι του Αγίου Προδρόμου στις 28-29 Αυγούστου, το οποίο μάλιστα από τα παλαιά χρόνια συγκέντρωνε πλήθος πιστών, το πανηγύρι του Αγίου Χριστοφόρου, του Αη-Γιώργη, του Αη-Λια, της Αγ. Άννας.

Στην μακραίωνη ιστορία του, στο χωριό έχουν διασωθεί και πολλά έθιμα, όπως “Οι Φουταροί”, που ψάλουν τα τοπικά κάλαντα την παραμονή των Θεοφανείων, “Οι φουτχιές” που ανάβουν στις πλατείες του χωριού την παραμονή της Γεννήσεως του Αγίου Προδρόμου στις 23 Ιουνίου, το παραδοσιακό μασκάρεμα των παιδιών τις Απόκριες, η λιτανεία της ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής και άλλα πιο ξεχασμένα, όπως “Οι Λαζαρίνες”, “Το έθιμο της σ’χωρήσεως”.

8/10/09

Ενδυμασία κατοίκων (Μαρία Ι. Σαράφη)

Αφηγήτρια: Μαρία Ι. Σαράφη
Καταγραφή: Γιάννης Δ. Σαράφης
Τόπος: Άγιος Πρόδρομος
Ημερομηνία: 16/11/2004
- Αργαλειό είχε κανένας δικός μας;
- Αργαλειό είχι η Μουρφία1, κι_ύφαινάμι, κάπουτι...
- Το είχατε από παλιά ή το αγοράσατε;
- Απού πριν ήταν τ'ς γιαγιάς τ'ς Αννέτας2, κι τουν έδουσι τ'ν Μουρφία. Ήταν απού τ' γιαγιά τ'ς. Κι τώρα τουν έχ' ικεί στου παλιό του σπίτ’ 'που 'πάν', που 'ν' του σπίτ' τ' άλλου. Ικεί τουν έχ', κι έχ' κι νήμα, έχ' κι... είνι κι τα μ'τάρια3, είνι κι τα χτένια4.
- Και μ' αυτό τι έφκιαναν τότε;
- Να, έφκιανάμι στρουσίδια, που_έστρουνάμι στα κρεβάτια.
- Ρούχα;
- Κι ρούχα ικείνα τα χρόνια, ύφινάμι κι_έφκιανάμι.
- Τι φτιάχνατε, πουκάμισα, παντελόνια;
- Παντιλόνια.
- Μάλλινα, χοντρά;
- Μάλλινα, χουντρά.
- Πρόλαβες κανέναν στον Αϊ-Πρόδρομο που φορούσε παντελόνια;
- Οι παππούδις είχαν μπινιβρέκια.


Μπινιβρέκ' και ζουνάρ' από τον Άγιο Πρόδρομο
- Θυμάσαι εσύ κανέναν να φοράει παντελόνια;
- Αυτός η μπάρμπα-Σαραφιανός5, που τον θ'μήθ'κα ιγώ μι παντιλόν'. Που είχι του μύλου.
- Οι γυναίκες;
- Οι γυναίκες φουρούσαν φουστάνια, όχ' κι πουλύ...
- Κεντημένα δεν είχε, ποδιές υφαντές; Αλατζένια είχε;
- Τώρα, όταν ήρτα ιγώ δεν είχι... πριν απού χρόνια είχι, πιο παλιά ήταν.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
1. Ευμορφία Ι. Σαράφη, σύζυγος Σταύρου Κ. Σταυρούδη
2. Αννέτα, σύζυγος Κων/νου Ν. Βακάλη.
3. Εξάρτημα του αργαλειού με το οποίο μετακινούνται τα νήματα του στημονιού για να περνάει η σαΐτα.
4. Εξάρτημα του αργαλειού.
5. Σαραφιανός Στ. Μαυρογιάννης, μυλωνάς στο επάγγελμα. Είχε τον λεγόμενο "Μαυρογιαννάδ'κο μύλο" κοντά στο εξωκλήσι του Αγίου Προδρόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου