Ο Άγιος Πρόδρομος, βρίσκεται στην κεντρική Χαλκιδική. Απέχει από την πρωτεύουσα, τον Πολύγυρο, μόλις 14 km. και από την Θεσσαλονίκη 50 km. Μετά την εφαρμογή του σχεδίου Καποδίστριας, υπάγεται στον Δήμο Πολυγύρου. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, το χωριό κατοικείται από 452 κατοίκους, οι οποίοι ως επί το πλείστον ασχολούνται με την γεωργία, την κτηνοτροφία, την εστίαση και τουρισμό, ή εργάζονται στα μεταλλεία Γερακινής (και παλαιότερα στου Βάβδου).

Η γραφική τοποθεσία στην οποία είναι χτισμένος ο Άγιος Πρόδρομος, με τον Ρεσετνικιώτη ποταμό - ή Τρανό λάκκο, ο οποίος αποτελεί μία από τις πηγές του Ολύνθιου - να διαρρέει το χωριό, τα παραδοσιακά σπίτια και την αναπαλαιωμένη εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (χτισμένη το 1851), το καθιστούν πόλο έλξης πολλών επισκεπτών. Στις παραδοσιακές ταβέρνες - 9 στον αριθμό - ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί το πασίγνωστο σουβλάκι Αγίου Προδρόμου, παραδοσιακό ψωμί και γλυκά, μέλι, καφέ κτλ.

Σημαντικές εορτές αποτελούν η Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου, το πανηγύρι στο εξωκλήσι του Αγίου Προδρόμου στις 28-29 Αυγούστου, το οποίο μάλιστα από τα παλαιά χρόνια συγκέντρωνε πλήθος πιστών, το πανηγύρι του Αγίου Χριστοφόρου, του Αη-Γιώργη, του Αη-Λια, της Αγ. Άννας.

Στην μακραίωνη ιστορία του, στο χωριό έχουν διασωθεί και πολλά έθιμα, όπως “Οι Φουταροί”, που ψάλουν τα τοπικά κάλαντα την παραμονή των Θεοφανείων, “Οι φουτχιές” που ανάβουν στις πλατείες του χωριού την παραμονή της Γεννήσεως του Αγίου Προδρόμου στις 23 Ιουνίου, το παραδοσιακό μασκάρεμα των παιδιών τις Απόκριες, η λιτανεία της ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής και άλλα πιο ξεχασμένα, όπως “Οι Λαζαρίνες”, “Το έθιμο της σ’χωρήσεως”.

12/10/09

Το δημοψήφισμα του 1920

Εφημερίδα: Μακεδονία
Τεύχος: 3155
Ημερομηνία: 17 Νοεμβρίου 1920
ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
ΤΑ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΑ ΜΕΛΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Εις την Νομαρχίαν διεξάγεται πυρετώδης εργασία δια την διενέργειαν του δημοψηφίσματος. Χθες ανήλθον εις την διοίκησιν πλείστοι βουλευταί και συνειργάσθησαν μετά του Γεν. Γραμματέως κ. Ζαβιτσάνου εν σχέσει με τον καταρτισμόν του προγράμματος της διενεργείας του δημοψηφίσματος, το οποίον δημοσιεύεται σήμερον. Οι εκλογείς θα ψηφίσουν εις τα αυτά εκλογικά τμήματα. Εις τα εκλογικά τμήματα της περιφερείας Χαλκιδικής ωρίσθησαν ως μέλη εφορευτικών επιτροπών οι εξής:
Τμήμα Ιερισσού: Γ. Γκούτζος, Ι. Ιατρού, Θ. Κάππας, Ν. Μαρίδης, Γ. Τερτελίκης.
Ρεβενίκια: Χ. Αναγνώστου, Α. Γερούκης, Γ. Γεωργιάδης, Σ. Γιουζέπας, Γ. Γκλάβας.
Αγίας Παρασκευής: Λ. Χρυσάφης, Χ. Παντζάρης, Χ. Τσασαράκης, Γιαταγάνας.
Συκιάς: Α. Χονδρογιάννης, Ι. Καρδάρας, Ε. Ιατρού.
Αγίου Νικολάου: Α. Καρράς, Α. Κατσασίκης, Ι. Ρετίκης, Ν. Βαφίδης.
Ορμυλίων: Γκοντζαμάνης, Α. Λανταβός, Δ. Κατσίκης.
Βραστών: Γεροβασίλης, Κ. Γιαννοβασιλείου, Ι. Κάσσανδρος, Α. Ραπτόπουλος.
Πολυγύρου: Κ. Νάκος, Α. Παλαμίδης, Δ. Κότσανος, Χ. Κότσανος, Α. Κατερινάρης.
Πορταριάς: Α. Χαλκιάς, Α. Κουγιουμτζής, Α. Γυπαργύρου.
Βάλτης: Α. Οικονόμου, Χ. Γιαννίκου, Α. Δίκας, Ι. Τζιντός και Γ. Δαραβίγγας.
Βάβδου: Ν. Σαρρής, Α. Νέστορος, Γ. Ζαχαρίου, Θ. Τσιρωνάς.
Γαλατίστης: Ι. Παπούλας, Χ. Βλάχου, Κ. Γαβονάς, Κ. Καλογερής.
Ραβνά: Α. Καλαφάτης, Μ. Μαλακούδης, Κ. Κατσαμούρης, Κ. Κώτας.
Ρεσιτνίκια: Α. Χρυσάφης1, Ι. Μορφουλάς2, Ε. Τσουρέλας, Γ. Διαμαντής, Α. Παπαρδέλης.
Σωποτνίκια: Χ. Βασιλικού, Γ. Τζώτζος, Κ. Καρνίβατος, Ν. Ζαγκούδης, Πατέστας.
Λιαρίγκοβη: Ι. Κότσανος, Γ. Κυρούδας, Γ. Καλυβιώτης, Ν. Σιώκος, Γ. Κάκας και
Ισβόρου: Χ. Αστερίου, Ν. Αποστολούδης, Ι. Γραμμένος, Κιοπέκης και Ν. Ηλίας.
Σχόλια
Πρόκειται για το δημοψήφισμα το οποίο διενεργήθηκε στα τέλη του 1920 από την κυβέρνηση του Δ. Ράλλη, εν μέσω της Μικρασιατικής Εκστρατείας με σκοπό την επιστροφή του βασιλιά Κωνσταντίνου Α' ο οποίος είχε αυτοεξοριστεί το 1917 στην Ελβετία. Το δημοψήφισμα έλαβε χώρα μετά την ήττα του Ελ. Βενιζέλου στις Γενικές εκλογές της 14ης Νοεμβρίου 1920, και το αποτέλεσμά του ήταν η επάνοδος του Κωνσταντίνου.
Το δημοψήφισμα αυτό ήταν πολύ κρίσιμο, γιατί μετά από αυτό, οι σύμμαχοι Άγγλοι παύουν να υποστηρίζουν τις ελληνικές θέσεις και κλίνουν υπέρ της Τουρκίας με επακόλουθο την Μικρασιατική καταστροφή.
1. Πρόκειται μάλλον για τον Αθανάσιο Χρυσάφη του Χρυσάφη, γεννηθέντα το 1873.
2. Ο Ιωάννης Μορφουλάς διατηρούσε παλιά στον Άγιο Πρόδρομο χάνι, δίπλα από το παντοπωλείο της οικογένειας Βακάλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου