Ο Άγιος Πρόδρομος, βρίσκεται στην κεντρική Χαλκιδική. Απέχει από την πρωτεύουσα, τον Πολύγυρο, μόλις 14 km. και από την Θεσσαλονίκη 50 km. Μετά την εφαρμογή του σχεδίου Καποδίστριας, υπάγεται στον Δήμο Πολυγύρου. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, το χωριό κατοικείται από 452 κατοίκους, οι οποίοι ως επί το πλείστον ασχολούνται με την γεωργία, την κτηνοτροφία, την εστίαση και τουρισμό, ή εργάζονται στα μεταλλεία Γερακινής (και παλαιότερα στου Βάβδου).

Η γραφική τοποθεσία στην οποία είναι χτισμένος ο Άγιος Πρόδρομος, με τον Ρεσετνικιώτη (Ολύνθιο) ποταμό να διαρρέει το χωριό, τα παραδοσιακά σπίτια και την αναπαλαιωμένη εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (χτισμένη το 1851), το καθιστούν πόλο έλξης πολλών επισκεπτών. Στις παραδοσιακές ταβέρνες - 17 στον αριθμό - ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί το πασίγνωστο σουβλάκι Αγίου Προδρόμου, παραδοσιακό ψωμί και γλυκά, μέλι κτλ.

Σημαντικές εορτές αποτελούν η Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου, το πανηγύρι στο εξωκλήσι του Αγίου Προδρόμου στις 28-29 Αυγούστου, το οποίο μάλιστα από τα παλαιά χρόνια συγκέντρωνε πλήθος πιστών, το πανηγύρι του Αγίου Χριστοφόρου, του Αη-Γιώργη, του Αη-Λια, της Αγ. Άννας.

Στην μακραίωνη ιστορία του, στο χωριό έχουν διασωθεί και πολλά έθιμα, όπως “Οι Φουταροί”, που ψάλουν τα τοπικά κάλαντα την παραμονή των Θεοφανείων, “Οι φουτχιές” που ανάβουν στις πλατείες του χωριού την παραμονή της Γεννήσεως του Αγίου Προδρόμου στις 23 Ιουνίου, το παραδοσιακό μασκάρεμα των παιδιών τις Απόκριες, η λιτανεία της ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής και άλλα πιο ξεχασμένα, όπως “Οι Λαζαρίνες”, “Το έθιμο της σ’χωρήσεως”.

10/8/09

Η Μαρίτσα (Παγχαλκιδικιώτικο)

Η Μαρίτσα1
Καθημερ'νώς, όταν σε δω
μαρί Μαρίτσα μου,
καθημερ'νώς, όταν σε δω
μικρή κουκλίτσα μου,
στην πό, στην πόρτα σου να βγαίνεις. (δις)
Ανθίζεις και μοσχοβολάς
μαρί Μαρίτσα μου,
ανθίζεις και μοσχοβολάς
μικρή κουκλίτσα μου,
κι εμέ, κι εμένα με μαραίνεις. (δις)
Τέσσερα φύλλα της καρδιάς
μαρί Μαρίτσα μου,
τέσσερα φύλλα της καρδιάς
μικρή κουκλίτσα μου,
τα δυο, τα δυο τα ‘χεις παρμένα. (δις)
Και τ’ άλλα δυο μου τ’ άφησες
μαρί Μαρίτσα μου,
και τ’ άλλα δυο μου τ’ άφησες
μικρή κουκλίτσα μου,για πά, για πάντα μαραμένα. (δις)
1. Χορός συρτός, ιδιαίτερα αγαπητός σε όλη την Χαλκιδική. Το τραγούδι αυτό τραγουδούσε στο χωριό μας και ο μπαρμπα Γιάννης Χ. Σαμαράς - που όπως έχουμε πει έπαιζε λαούτο - και του άρεσε πάρα πολύ, μια και την γυναίκα του την λέγανε Μαρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου