Ο Άγιος Πρόδρομος, βρίσκεται στην κεντρική Χαλκιδική. Απέχει από την πρωτεύουσα, τον Πολύγυρο, μόλις 14 km. και από την Θεσσαλονίκη 50 km. Μετά την εφαρμογή του σχεδίου Καποδίστριας, υπάγεται στον Δήμο Πολυγύρου. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, το χωριό κατοικείται από 452 κατοίκους, οι οποίοι ως επί το πλείστον ασχολούνται με την γεωργία, την κτηνοτροφία, την εστίαση και τουρισμό, ή εργάζονται στα μεταλλεία Γερακινής (και παλαιότερα στου Βάβδου).

Η γραφική τοποθεσία στην οποία είναι χτισμένος ο Άγιος Πρόδρομος, με τον Ρεσετνικιώτη (Ολύνθιο) ποταμό να διαρρέει το χωριό, τα παραδοσιακά σπίτια και την αναπαλαιωμένη εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (χτισμένη το 1851), το καθιστούν πόλο έλξης πολλών επισκεπτών. Στις παραδοσιακές ταβέρνες - 17 στον αριθμό - ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί το πασίγνωστο σουβλάκι Αγίου Προδρόμου, παραδοσιακό ψωμί και γλυκά, μέλι κτλ.

Σημαντικές εορτές αποτελούν η Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου, το πανηγύρι στο εξωκλήσι του Αγίου Προδρόμου στις 28-29 Αυγούστου, το οποίο μάλιστα από τα παλαιά χρόνια συγκέντρωνε πλήθος πιστών, το πανηγύρι του Αγίου Χριστοφόρου, του Αη-Γιώργη, του Αη-Λια, της Αγ. Άννας.

Στην μακραίωνη ιστορία του, στο χωριό έχουν διασωθεί και πολλά έθιμα, όπως “Οι Φουταροί”, που ψάλουν τα τοπικά κάλαντα την παραμονή των Θεοφανείων, “Οι φουτχιές” που ανάβουν στις πλατείες του χωριού την παραμονή της Γεννήσεως του Αγίου Προδρόμου στις 23 Ιουνίου, το παραδοσιακό μασκάρεμα των παιδιών τις Απόκριες, η λιτανεία της ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής και άλλα πιο ξεχασμένα, όπως “Οι Λαζαρίνες”, “Το έθιμο της σ’χωρήσεως”.

8/8/09

Συνοδεία γαμπρού προς το σπίτι της νύφης

Στη φωτογραφία συγγενείς και φίλοι του γαμπρού Δημητρίου Αθ. Σαράφη, πηγαίνουν χορεύοντας να πάρουν την νύφη Μαρία Ι. Κρανιώτη. Από αριστερά διακρίνονται οι Γεώργιος Χρ. Κρανιώτης, Βασίλειος Αστ. Γεωργακούδης, Γεώργιος Διογ. Κρανιώτης, Αναστάσιος Μιλτ. Κυριάκος, Δημήτριος Ι. Σαράφης, Νικόλαος Κ. Κώστας, Χαρίλαος Χρ. Βατζόλας, Χρήστος Δ. Σερλής, στο ακκορντεόν ο Σωκράτης Καζλάρης από την Γαλάτιστα, Χαϊδευτός Βασ. Βερβάτης, στο βάθος ο Σταύρος Κ. Σταυρούδης, δίπλα η Μαρία Κ. Σαράφη το γένος Αθ. Σαράφη, ο γαμπρός Δημήτριος Αθ. Σαράφης και η Φυλλιά Χαρ. Βατζόλα το γένος Χαϊδ. Σαράφη. Δεξιά διακρίνονται οι μικροί Σαραφιανός Αγγ. Μαυρογιάννης και Δημήτριος Χαϊδ. Σαράφης, ενώ κάτω και αριστερά στη φωτογραφία ο Δημήτριος Ι. Σαράφης.
Ο γάμος έγινε στις 20/10/1963, όπως μας πληροφορεί και το κείμενο στην πίσω όψη της φωτογραφίας.
(Αρχείο Δημητρίου Ι. Σαράφη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου