Ο Άγιος Πρόδρομος, βρίσκεται στην κεντρική Χαλκιδική. Απέχει από την πρωτεύουσα, τον Πολύγυρο, μόλις 14 km. και από την Θεσσαλονίκη 50 km. Μετά την εφαρμογή του σχεδίου Καποδίστριας, υπάγεται στον Δήμο Πολυγύρου. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, το χωριό κατοικείται από 452 κατοίκους, οι οποίοι ως επί το πλείστον ασχολούνται με την γεωργία, την κτηνοτροφία, την εστίαση και τουρισμό, ή εργάζονται στα μεταλλεία Γερακινής (και παλαιότερα στου Βάβδου).

Η γραφική τοποθεσία στην οποία είναι χτισμένος ο Άγιος Πρόδρομος, με τον Ρεσετνικιώτη (Ολύνθιο) ποταμό να διαρρέει το χωριό, τα παραδοσιακά σπίτια και την αναπαλαιωμένη εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (χτισμένη το 1851), το καθιστούν πόλο έλξης πολλών επισκεπτών. Στις παραδοσιακές ταβέρνες - 17 στον αριθμό - ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί το πασίγνωστο σουβλάκι Αγίου Προδρόμου, παραδοσιακό ψωμί και γλυκά, μέλι κτλ.

Σημαντικές εορτές αποτελούν η Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου, το πανηγύρι στο εξωκλήσι του Αγίου Προδρόμου στις 28-29 Αυγούστου, το οποίο μάλιστα από τα παλαιά χρόνια συγκέντρωνε πλήθος πιστών, το πανηγύρι του Αγίου Χριστοφόρου, του Αη-Γιώργη, του Αη-Λια, της Αγ. Άννας.

Στην μακραίωνη ιστορία του, στο χωριό έχουν διασωθεί και πολλά έθιμα, όπως “Οι Φουταροί”, που ψάλουν τα τοπικά κάλαντα την παραμονή των Θεοφανείων, “Οι φουτχιές” που ανάβουν στις πλατείες του χωριού την παραμονή της Γεννήσεως του Αγίου Προδρόμου στις 23 Ιουνίου, το παραδοσιακό μασκάρεμα των παιδιών τις Απόκριες, η λιτανεία της ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής και άλλα πιο ξεχασμένα, όπως “Οι Λαζαρίνες”, “Το έθιμο της σ’χωρήσεως”.

20/3/10

Ένας χρόνος πέρασε και...

Αισίως σήμερα το ιστολόγιό μας γίνεται ενός έτους! Είμαι χαρούμενος, γιατί το ιστολόγιο αυτό μου έδωσε την ευκαιρία - εκτός από την χαρά της δημιουργίας και την δημοσιοποίηση άρθρων σχετικά με τον Άγιο Πρόδρομο - να γνωρίσω ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ιστορίας, της λαογραφίας και της παράδοσης, ανθρώπους που αγαπούν και νοιάζονται το χωριό μας και την Χαλκιδική γενικότερα, Αγιοπροδρομίτες και μη. Είμαι επίσης τρισευτυχισμένος για την ευρύτερη γνωστοποίηση του ιστολογίου στο "αναγνωστικό" κοινό, και ευγνώμων τόσο για την βοήθεια και την στήριξη πολλών συμπατριωτών μας (Αγιοπροδρομιτών και μη επίσης), όσο και για τα καλά τους λόγια.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω λοιπόν όλους εκείνους που έθεσαν στην διάθεσή μας υλικό από τα προσωπικά τους αρχεία (φωτογραφίες, παλαιά οικογενειακά έγγραφα, πληροφορίες, ιστορίες κτλ.) για φωτοτύπιση, σκανάρισμα και δημοσίευση στο ιστολόγιο, αν και πιστεύω ότι σε αυτόν τον τομέα έχουμε πολύ δρόμο ακόμη να διανύσουμε όλοι μαζί. Μην διστάζετε λοιπόν να επικοινωνείτε μαζί μας, είτε στην διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μας g_sarafis@yahoo.gr, είτε στη διεύθυνση (Ιωάννης Σαράφης, Μακεδονίας 1, Πολύγυρος Χαλκιδικής, Τ.Κ. 63100), είτε στο τηλέφωνο 6983 902505 για οποιαδήποτε απορία, διόρθωση, ενημέρωση, διάθεση υλικού προς ανάρτηση στο ιστολόγιο (εάν έχετε παλαιό υλικό στο αρχείο σας, όπως φωτογραφίες, παλαιά έγγραφα στα ελληνικά και τούρκικα, μαρτυρίες και ιστορίες σχετικά με τον Άγιο Πρόδρομο, το φωτοτυπούμε ή το σκανάρουμε, σώζοντάς το σε ψηφιακή μορφή και σας το επιστρέφουμε την ίδια μέρα).
Καλή συνέχεια λοιπόν να έχουμε, και πάλι ένα μεγάλο ευχαριστώ προς τους αναγνώστες που μας τίμησαν.

2 σχόλια: