Ο Άγιος Πρόδρομος, βρίσκεται στην κεντρική Χαλκιδική. Απέχει από την πρωτεύουσα, τον Πολύγυρο, μόλις 14 km. και από την Θεσσαλονίκη 50 km. Μετά την εφαρμογή του σχεδίου Καποδίστριας, υπάγεται στον Δήμο Πολυγύρου. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, το χωριό κατοικείται από 452 κατοίκους, οι οποίοι ως επί το πλείστον ασχολούνται με την γεωργία, την κτηνοτροφία, την εστίαση και τουρισμό, ή εργάζονται στα μεταλλεία Γερακινής (και παλαιότερα στου Βάβδου).

Η γραφική τοποθεσία στην οποία είναι χτισμένος ο Άγιος Πρόδρομος, με τον Ρεσετνικιώτη ποταμό - ή Τρανό λάκκο, ο οποίος αποτελεί μία από τις πηγές του Ολύνθιου - να διαρρέει το χωριό, τα παραδοσιακά σπίτια και την αναπαλαιωμένη εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (χτισμένη το 1851), το καθιστούν πόλο έλξης πολλών επισκεπτών. Στις παραδοσιακές ταβέρνες - 9 στον αριθμό - ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί το πασίγνωστο σουβλάκι Αγίου Προδρόμου, παραδοσιακό ψωμί και γλυκά, μέλι, καφέ κτλ.

Σημαντικές εορτές αποτελούν η Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου, το πανηγύρι στο εξωκλήσι του Αγίου Προδρόμου στις 28-29 Αυγούστου, το οποίο μάλιστα από τα παλαιά χρόνια συγκέντρωνε πλήθος πιστών, το πανηγύρι του Αγίου Χριστοφόρου, του Αη-Γιώργη, του Αη-Λια, της Αγ. Άννας.

Στην μακραίωνη ιστορία του, στο χωριό έχουν διασωθεί και πολλά έθιμα, όπως “Οι Φουταροί”, που ψάλουν τα τοπικά κάλαντα την παραμονή των Θεοφανείων, “Οι φουτχιές” που ανάβουν στις πλατείες του χωριού την παραμονή της Γεννήσεως του Αγίου Προδρόμου στις 23 Ιουνίου, το παραδοσιακό μασκάρεμα των παιδιών τις Απόκριες, η λιτανεία της ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής και άλλα πιο ξεχασμένα, όπως “Οι Λαζαρίνες”, “Το έθιμο της σ’χωρήσεως”.

8/3/10

Αποστολή συμβολαίου στον γερο-Νικόδημο

Εισαγωγή
Η συγκεκριμένη επιστολή προέρχεται, όπως προείπαμε, από ένα σύνολο επιστολών που διασώζονται στην Ι.Μ. Σιμωνόπετρας. Αυτές οι επιστολές αναφέρονται στην δραστηριότητα των κοπαδιών και των ποιμένων της μονής στην περιοχή μας (τόσο στα Ρεσιτνίκια-Άγιο Πρόδρομο, όσο και στα γύρω χωριά). Τα γράμματα αυτά εστάλησαν είτε από τον ηγούμενο της μονής, είτε από τους καλογήρους ποιμένες, ενημερώνοντας τις δύο αυτές πλευρές για συμφωνίες αγοράς και βοσκής των κοπαδιών, για τυχόν προβλήματα που προέκυπταν στην πορεία κ.ά. δίνοντας ταυτόχρονα πολύτιμες πληροφορίες για την περιοχή εκείνη την περίοδο. Τα έγγραφα αυτά παρατίθενται χρονολογικά.

Το έκτο έγγραφο συντάχθηκε στις 29/08/1855 από τον ηγούμενο της Ι.Μ. και απεστάλη στον τσέλιγκα γερο-Νικόδημο. Μεταξύ άλλων τον ενημερώνει ότι στέλνει το ομόλογο και το συμβόλαιο με τον γερο-Βησσαρίωνα, για τα δικαιώματα βοσκής στην περιοχή των Δουμπιών.

Εξώφυλλο
Τω οσιωτάτω γεροΝικοδήμω τζέλιγκά μας εν Χριστώ τέκνον.

ευχετικώς εις χωρίον ντουπγιά

Εσώφυλλο
Την οσιότητά σου ΓεροΝικόδημε πατρικώς εξ ψυχής επευχόμεθα.

1. Ελάβομεν και το τέλευταίον από 17 του ήδη λέγοντος γράμμα σου και ίδομεν όσα εν αυτώ μας σημειώνης. Όσον δια τον τόκον στέλλομεν ήδη τον γεροΒησσαρίων με το ομόλογον και το κονδράκτον δια να ομιλήσετε με τους κοτζαμπάσηδες του χωρίου, και να ξεκάμετε, όταν δεν στέκονται εις την συμφωνίαν τους καθώς διαλαμβάνη το κονδράκτον των δεν μας συμφέρη να μένωμεν, τον Γεροβησσαρίων τον στέλλομεν επειδή τους διαλαμβάνη και το κονδράκτον και γνωρίζη την συμφωνίαν, με τον οποίον να παρασταθήτε μαζή με αδελφικήν αγάπην και αυτήν την συμφωνίαν να διαλύσετε και άλλον τόπον να ερευνήσητε να ευρήτε ήδη με τον καιρόν, και τα χρήματα όταν θα λάβητε, να τα δώσητε μίαν φοράν εις άλλο μέρος, όπου εγκρίνητε συμφερότερον. Με τον Αθανάση τζόμπανον τώρα όπου έρχεται ο ίδιος γεροΒησσαρίων ξεμπερδεύη. Δια βούτυρον όπου ηγόρασες φθάνη πλέον επειδή αγοράσαμεν και από τον γεροφίλιππον. Τα περί ημών θέλη σας ειπεί ο γεροΒησσαρίων. Εν τούτοις μένομεν.

Τη 29 Αυγούστου 1855.

Ο Καθηγούμενος του Ιερού Κοινοβίου της Σίμωνος Πέτρας Σεραφείμ Ιερομόναχος και οι συν ημάς εν Χριστώ αδελφοί.

Στέλλομεν και εις τους χωριάτας εν γράμμα και αφού το αναγνώσητε δόσητέ το. Αν όμως συμφέρει δότε το ή δε ας μείνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου