Ο Άγιος Πρόδρομος, βρίσκεται στην κεντρική Χαλκιδική. Απέχει από την πρωτεύουσα, τον Πολύγυρο, μόλις 14 km. και από την Θεσσαλονίκη 50 km. Μετά την εφαρμογή του σχεδίου Καποδίστριας, υπάγεται στον Δήμο Πολυγύρου. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, το χωριό κατοικείται από 452 κατοίκους, οι οποίοι ως επί το πλείστον ασχολούνται με την γεωργία, την κτηνοτροφία, την εστίαση και τουρισμό, ή εργάζονται στα μεταλλεία Γερακινής (και παλαιότερα στου Βάβδου).

Η γραφική τοποθεσία στην οποία είναι χτισμένος ο Άγιος Πρόδρομος, με τον Ρεσετνικιώτη (Ολύνθιο) ποταμό να διαρρέει το χωριό, τα παραδοσιακά σπίτια και την αναπαλαιωμένη εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (χτισμένη το 1851), το καθιστούν πόλο έλξης πολλών επισκεπτών. Στις παραδοσιακές ταβέρνες - 17 στον αριθμό - ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί το πασίγνωστο σουβλάκι Αγίου Προδρόμου, παραδοσιακό ψωμί και γλυκά, μέλι κτλ.

Σημαντικές εορτές αποτελούν η Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου, το πανηγύρι στο εξωκλήσι του Αγίου Προδρόμου στις 28-29 Αυγούστου, το οποίο μάλιστα από τα παλαιά χρόνια συγκέντρωνε πλήθος πιστών, το πανηγύρι του Αγίου Χριστοφόρου, του Αη-Γιώργη, του Αη-Λια, της Αγ. Άννας.

Στην μακραίωνη ιστορία του, στο χωριό έχουν διασωθεί και πολλά έθιμα, όπως “Οι Φουταροί”, που ψάλουν τα τοπικά κάλαντα την παραμονή των Θεοφανείων, “Οι φουτχιές” που ανάβουν στις πλατείες του χωριού την παραμονή της Γεννήσεως του Αγίου Προδρόμου στις 23 Ιουνίου, το παραδοσιακό μασκάρεμα των παιδιών τις Απόκριες, η λιτανεία της ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής και άλλα πιο ξεχασμένα, όπως “Οι Λαζαρίνες”, “Το έθιμο της σ’χωρήσεως”.

31/8/14

Απ' του Βάβδου ως τουν Αη-Μάμα

Απ' του Βάβδου ως τουν Αη-Μάμα1

Απ' του Βάβδου, ως τουν Αη-Μάμα
κι από κει στα Μαριανά, δυο ματούδια
κι απο κει στα Μαριανά.

Κατεβήκαν τα καΐκια
Στέργιου μ' τα λιαρίγκουβ'να, δυο ματούδια
Στέργιου μ' τα λιαρίγκουβ'να.

Σα 'δω η Στέργιους, σα 'κει η Στέργιους
Στέργιους μας δεν είν' ιδώ, δυο ματούδια
Στέργιους μας δεν είν' ιδώ.

Του μαντήλ' απού κιντούσις
έπισι μες του γιαλό, δυο ματούδια
έπισι μες του γιαλό.

Κι έσκυψα για να του πάρου
κόντιψι για να πνιγώ, δυο ματούδια
κόντιψι για να πνιγώ.

Κάνε το κορμί σου βάρκα
κι τα χέρια σου κουπιά, δυο ματούδια
κι τα χέρια σου κουπιά.

Τα μαλλιά σ' καραβουσκοίνια
για να βγούμι στη στεριά, δυο ματούδια
για να βγούμι στη στεριά.

1. Τραγούδι από τον Βάβδο. Έχει ηχογραφηθεί από το Βαβδινό Μουσικό Συγκρότημα, και περιλαμβάνεται στον ψηφιακό δίσκο "Ήχοι της παράδοσης". Τραγουδιόταν και στον Πολύγυρο, με τον τίτλο "Διαμαντούλα", σε αντικατάσταση του "δυο ματούδια" της βαβδινής παραλλαγής, με την συνοδεία γκάιντας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου