Ο Άγιος Πρόδρομος, βρίσκεται στην κεντρική Χαλκιδική. Απέχει από την πρωτεύουσα, τον Πολύγυρο, μόλις 14 km. και από την Θεσσαλονίκη 50 km. Μετά την εφαρμογή του σχεδίου Καποδίστριας, υπάγεται στον Δήμο Πολυγύρου. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, το χωριό κατοικείται από 452 κατοίκους, οι οποίοι ως επί το πλείστον ασχολούνται με την γεωργία, την κτηνοτροφία, την εστίαση και τουρισμό, ή εργάζονται στα μεταλλεία Γερακινής (και παλαιότερα στου Βάβδου).

Η γραφική τοποθεσία στην οποία είναι χτισμένος ο Άγιος Πρόδρομος, με τον Ρεσετνικιώτη (Ολύνθιο) ποταμό να διαρρέει το χωριό, τα παραδοσιακά σπίτια και την αναπαλαιωμένη εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (χτισμένη το 1851), το καθιστούν πόλο έλξης πολλών επισκεπτών. Στις παραδοσιακές ταβέρνες - 17 στον αριθμό - ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί το πασίγνωστο σουβλάκι Αγίου Προδρόμου, παραδοσιακό ψωμί και γλυκά, μέλι κτλ.

Σημαντικές εορτές αποτελούν η Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου, το πανηγύρι στο εξωκλήσι του Αγίου Προδρόμου στις 28-29 Αυγούστου, το οποίο μάλιστα από τα παλαιά χρόνια συγκέντρωνε πλήθος πιστών, το πανηγύρι του Αγίου Χριστοφόρου, του Αη-Γιώργη, του Αη-Λια, της Αγ. Άννας.

Στην μακραίωνη ιστορία του, στο χωριό έχουν διασωθεί και πολλά έθιμα, όπως “Οι Φουταροί”, που ψάλουν τα τοπικά κάλαντα την παραμονή των Θεοφανείων, “Οι φουτχιές” που ανάβουν στις πλατείες του χωριού την παραμονή της Γεννήσεως του Αγίου Προδρόμου στις 23 Ιουνίου, το παραδοσιακό μασκάρεμα των παιδιών τις Απόκριες, η λιτανεία της ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής και άλλα πιο ξεχασμένα, όπως “Οι Λαζαρίνες”, “Το έθιμο της σ’χωρήσεως”.

29/8/14

Κατάλογος του 1895 με τα σημαντικότερα πανηγύρια της περιφέρειας Θεσσαλονίκης


Οθωμανικός κατάλογος του 1895, που περιλαμβάνει τα μεγαλύτερα πανηγύρια της περιφέρειας (σαντζακιού) Θεσσαλονίκης. Στην πρώτη από δεξιά στήλη εμφανίζεται το μέρος ή το εξωκλήσι όπου λαμβάνει χώρα το πανηγύρι, στην δεύτερη η ημερομηνία, στην τρίτη η διάρκειά του σε ημέρες και στην τέταρτη η επαρχία και το χωριό.

Τα μεγαλύτερα λοιπόν πανηγύρια της περιφέρειας Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων τα 4 είναι στην Χαλκιδική, είναι τα εξής:

1) Πασά πανηγύρι, στις 18 Ιουνίου, στο χωριό Παζάρ της επαρχίας Λαγκαδά(;). Ίσως πρόκειται για το πανηγύρι Παζαρούδας, στην σημερινή Ν. Απολλώνία. Διαρκούσε 10 ημέρες.
2) Πανηγύρι Ρεβενικίων, στις 15 Αυγούστου, στο χωριό Ρεβενίκια της επαρχίας Κασσάνδρας. Διαρκούσε μία ημέρα. Πρόκειται για το πανηγύρι της Παναγίας στο χωριό Μ. Παναγία ή Ρεβενίκια Χαλκιδικής.
3) Πανηγύρι Αγίου Προδρόμου, στις 29 Αυγούστου, στο χωριό Ιερισσός της επαρχίας Κασσάνδρας. Διαρκούσε μία ημέρα.
4) Πανηγύρι Αγίου Προδρόμου, στις 29 Αυγούστου, στο χωριό Ρεσιτνίκια της επαρχίας Κασσάνδρας. Διαρκούσε μία ημέρα. Πρόκειται για το εξωκλήσι του Αγ. Προδρόμου στο χωριό μας, το οποίο εορτάζει και πανηγυρίζει σήμερα!
5) Πανηγύρι Αγίου Μάμα, στις 12(;) Σεπτεμβρίου, στο χωριό Άγιο Μάμα της επαρχίας Κασσάνδρας. Διαρκούσε τρεις ημέρες. Εξού και η έκφραση "Σα ντ' τρίτ' μέρα απ' τουν Αη-Μάμα"!
6) Πανηγύρι Καβαντάρ, στις 23 Απριλίου, στο χωριό Καβαντάρ της επαρχίας Τίκβες. Διαρκούσε 5 ημέρες. Το Καβάνταρτσι ή Καφαντάρι, βρίσκεται σήμερα στο κράτος των Σκοπίων.
7) Πανηγύρι Καραφέριε (Βέροιας), στη 1 Αυγούστου, στο κέντρο της Βέροιας. Διαρκούσε τρεις ημέρες.
8) Πανηγύρι Κιοπρουλού, στις 8 Μαΐου, στο κέντρο του Κιοπρουλού. Διαρκούσε 10 ημέρες. Ίσως πρόκειται για την σημερινή πόλη Βέλες των Σκοπίων, αν και αυτή ανήκε τότε στην περιφέρεια (σαντζάκι) των Σκοπίων και όχι της Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου