29/8/14
Κατάλογος του 1895 με τα σημαντικότερα πανηγύρια της περιφέρειας Θεσσαλονίκης
Οθωμανικός κατάλογος του 1895, που περιλαμβάνει τα μεγαλύτερα πανηγύρια της περιφέρειας (σαντζακιού) Θεσσαλονίκης. Στην πρώτη από δεξιά στήλη εμφανίζεται το μέρος ή το εξωκλήσι όπου λαμβάνει χώρα το πανηγύρι, στην δεύτερη η ημερομηνία, στην τρίτη η διάρκειά του σε ημέρες και στην τέταρτη η επαρχία και το χωριό.
Τα μεγαλύτερα λοιπόν πανηγύρια της περιφέρειας Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων τα 4 είναι στην Χαλκιδική, είναι τα εξής:
1) Πασά πανηγύρι, στις 18 Ιουνίου, στο χωριό Παζάρ της επαρχίας Λαγκαδά(;). Ίσως πρόκειται για το πανηγύρι Παζαρούδας, στην σημερινή Ν. Απολλώνία. Διαρκούσε 10 ημέρες.
2) Πανηγύρι Ρεβενικίων, στις 15 Αυγούστου, στο χωριό Ρεβενίκια της επαρχίας Κασσάνδρας. Διαρκούσε μία ημέρα. Πρόκειται για το πανηγύρι της Παναγίας στο χωριό Μ. Παναγία ή Ρεβενίκια Χαλκιδικής.
3) Πανηγύρι Αγίου Προδρόμου, στις 29 Αυγούστου, στο χωριό Ιερισσός της επαρχίας Κασσάνδρας. Διαρκούσε μία ημέρα.
4) Πανηγύρι Αγίου Προδρόμου, στις 29 Αυγούστου, στο χωριό Ρεσιτνίκια της επαρχίας Κασσάνδρας. Διαρκούσε μία ημέρα. Πρόκειται για το εξωκλήσι του Αγ. Προδρόμου στο χωριό μας, το οποίο εορτάζει και πανηγυρίζει σήμερα!
5) Πανηγύρι Αγίου Μάμα, στις 12(;) Σεπτεμβρίου, στο χωριό Άγιο Μάμα της επαρχίας Κασσάνδρας. Διαρκούσε τρεις ημέρες. Εξού και η έκφραση "Σα ντ' τρίτ' μέρα απ' τουν Αη-Μάμα"!
6) Πανηγύρι Καβαντάρ, στις 23 Απριλίου, στο χωριό Καβαντάρ της επαρχίας Τίκβες. Διαρκούσε 5 ημέρες. Το Καβάνταρτσι ή Καφαντάρι, βρίσκεται σήμερα στο κράτος των Σκοπίων.
7) Πανηγύρι Καραφέριε (Βέροιας), στη 1 Αυγούστου, στο κέντρο της Βέροιας. Διαρκούσε τρεις ημέρες.
8) Πανηγύρι Κιοπρουλού, στις 8 Μαΐου, στο κέντρο του Κιοπρουλού. Διαρκούσε 10 ημέρες. Ίσως πρόκειται για την σημερινή πόλη Βέλες των Σκοπίων, αν και αυτή ανήκε τότε στην περιφέρεια (σαντζάκι) των Σκοπίων και όχι της Θεσσαλονίκης.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου