Ο Άγιος Πρόδρομος, βρίσκεται στην κεντρική Χαλκιδική. Απέχει από την πρωτεύουσα, τον Πολύγυρο, μόλις 14 km. και από την Θεσσαλονίκη 50 km. Μετά την εφαρμογή του σχεδίου Καποδίστριας, υπάγεται στον Δήμο Πολυγύρου. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, το χωριό κατοικείται από 452 κατοίκους, οι οποίοι ως επί το πλείστον ασχολούνται με την γεωργία, την κτηνοτροφία, την εστίαση και τουρισμό, ή εργάζονται στα μεταλλεία Γερακινής (και παλαιότερα στου Βάβδου).

Η γραφική τοποθεσία στην οποία είναι χτισμένος ο Άγιος Πρόδρομος, με τον Ρεσετνικιώτη ποταμό - ή Τρανό λάκκο, ο οποίος αποτελεί μία από τις πηγές του Ολύνθιου - να διαρρέει το χωριό, τα παραδοσιακά σπίτια και την αναπαλαιωμένη εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (χτισμένη το 1851), το καθιστούν πόλο έλξης πολλών επισκεπτών. Στις παραδοσιακές ταβέρνες - 9 στον αριθμό - ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί το πασίγνωστο σουβλάκι Αγίου Προδρόμου, παραδοσιακό ψωμί και γλυκά, μέλι, καφέ κτλ.

Σημαντικές εορτές αποτελούν η Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου, το πανηγύρι στο εξωκλήσι του Αγίου Προδρόμου στις 28-29 Αυγούστου, το οποίο μάλιστα από τα παλαιά χρόνια συγκέντρωνε πλήθος πιστών, το πανηγύρι του Αγίου Χριστοφόρου, του Αη-Γιώργη, του Αη-Λια, της Αγ. Άννας.

Στην μακραίωνη ιστορία του, στο χωριό έχουν διασωθεί και πολλά έθιμα, όπως “Οι Φουταροί”, που ψάλουν τα τοπικά κάλαντα την παραμονή των Θεοφανείων, “Οι φουτχιές” που ανάβουν στις πλατείες του χωριού την παραμονή της Γεννήσεως του Αγίου Προδρόμου στις 23 Ιουνίου, το παραδοσιακό μασκάρεμα των παιδιών τις Απόκριες, η λιτανεία της ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής και άλλα πιο ξεχασμένα, όπως “Οι Λαζαρίνες”, “Το έθιμο της σ’χωρήσεως”.

15/8/14

Ανάβαση του Ορειβατικού Συνδέσμου στο Καστέλλι (1931)


Εφημερίδα: Μακεδονία
Φύλλο: 6876
Ημερ/νία: 05/09/1931

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"7η Ανάβασις του Ορειβατικού Συνδέσμου

Κυριακή 6η Σεπτεμβρίου 1931. Καστέλλι Χαλκιδικής. Συγκέντρωσις ώραν 5.30 πρωϊνήν εις την πλατείαν Λ. Πύργου και δι' αυτοκινήτου μετάβασις εις Ρεσενίκια Χαλκιδικής. Εκείθεν με πορείαν 2 εις Καστέλλι. Διημέρευσις, επιστροφή το εσπέρας εις Θεσσαλονίκην. Συνολική πορεία 4 ωρών.

Έξοδα συμμετοχής δραχ. 75. Δια τα μη μέλη 100. Αρχηγός αναβάσεως ο κ. Κογιάμης. Δηλώσεις μέχρι της 5ης απογευματινής του Σαββάτου εις το κατάστημα Βόγα Αγίας Σοφίας 26.

Εκ του Γραφείου του Ε.Ο.Σ."

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Σχόλια

Είναι γνωστό ότι τις δεκαετίες 60', 70' και 80', πολλοί σύλλογοι από την Θεσσαλονίκη - και όχι μόνο - εξέδραμαν στο χωριό μας, και κυρίως στο εξωκλήσι του Αγ. Προδρόμου, αναζητώντας μία ανάσα δροσιάς και έναν τόπο ανάπαυλας και ξενοιασιάς από τους γρήγορους ρυθμούς της πόλης. Αυτό που δεν ήταν γνωστό, είναι ότι από τόσο νωρίς, το 1931, όταν ακόμη δεν υπήρχε δρόμος που να συνδέει την Χαλκιδική με την Θεσσαλονίκη, τουλάχιστον μετά τα Βασιλικά, υπήρχαν σύλλογοι που επισκέπτονταν το χωριό μας. Πόσο μάλλον ορειβατικοί σύλλογοι! Ποια διαδρομή να είχαν ακολουθήσει; Παίρνοντας την Παλιόστρατα, δίπλα από τους νερόμυλους και σκαρφαλώνοντας μέχρι το Καστέλλι, ή από τον Αη-Κ'στόφορο; Και, άραγε τα μέλη του εν λόγω Συλλόγου να είχαν μαζί τους φωτογραφική μηχανή, αποθανατίζοντας την διαδρομή ή το χωριό μας; Ενδιαφέρον...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου