Ο Άγιος Πρόδρομος, βρίσκεται στην κεντρική Χαλκιδική. Απέχει από την πρωτεύουσα, τον Πολύγυρο, μόλις 14 km. και από την Θεσσαλονίκη 50 km. Μετά την εφαρμογή του σχεδίου Καποδίστριας, υπάγεται στον Δήμο Πολυγύρου. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, το χωριό κατοικείται από 452 κατοίκους, οι οποίοι ως επί το πλείστον ασχολούνται με την γεωργία, την κτηνοτροφία, την εστίαση και τουρισμό, ή εργάζονται στα μεταλλεία Γερακινής (και παλαιότερα στου Βάβδου).

Η γραφική τοποθεσία στην οποία είναι χτισμένος ο Άγιος Πρόδρομος, με τον Ρεσετνικιώτη ποταμό - ή Τρανό λάκκο, ο οποίος αποτελεί μία από τις πηγές του Ολύνθιου - να διαρρέει το χωριό, τα παραδοσιακά σπίτια και την αναπαλαιωμένη εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (χτισμένη το 1851), το καθιστούν πόλο έλξης πολλών επισκεπτών. Στις παραδοσιακές ταβέρνες - 9 στον αριθμό - ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί το πασίγνωστο σουβλάκι Αγίου Προδρόμου, παραδοσιακό ψωμί και γλυκά, μέλι, καφέ κτλ.

Σημαντικές εορτές αποτελούν η Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου, το πανηγύρι στο εξωκλήσι του Αγίου Προδρόμου στις 28-29 Αυγούστου, το οποίο μάλιστα από τα παλαιά χρόνια συγκέντρωνε πλήθος πιστών, το πανηγύρι του Αγίου Χριστοφόρου, του Αη-Γιώργη, του Αη-Λια, της Αγ. Άννας.

Στην μακραίωνη ιστορία του, στο χωριό έχουν διασωθεί και πολλά έθιμα, όπως “Οι Φουταροί”, που ψάλουν τα τοπικά κάλαντα την παραμονή των Θεοφανείων, “Οι φουτχιές” που ανάβουν στις πλατείες του χωριού την παραμονή της Γεννήσεως του Αγίου Προδρόμου στις 23 Ιουνίου, το παραδοσιακό μασκάρεμα των παιδιών τις Απόκριες, η λιτανεία της ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής και άλλα πιο ξεχασμένα, όπως “Οι Λαζαρίνες”, “Το έθιμο της σ’χωρήσεως”.

4/2/10

Απόκριες από άλλες εποχές

Παρέα νεαρών Αγιοπροδρομιτών στο "καφενείο του Μανωλάκη" κατά τη διάρκεια των Αποκρεών. Στη φωτογραφία εικονίζονται από αριστερά προς τα δεξιά τα κορίτσια Μαρία Κ. Ουζούνη, Στέλλα Ζ. Εγγλέζου, Φωτεινή Κ. Ουζούνη (Στογιαννοπούλου) και η Φωτεινή Αγγ. Αυγέρου (Σερλή). Στην πίσω σειρά διακρίνονται οι Αθανάσιος Δ. Οζούνης, Ιωάννης Κ. Διαβάτης, Δημήτριος Ι. Σαράφης, Χρήστος Αγγ. Αυγέρος και Στέφανος Ν. Βατζόλας.

Γλέντι στο "καφενείο του Μανωλάκη" κατά τη διάρκεια των Αποκρεών το έτος 1966. Διακρίνονται οι Χρήστος Αθ. Ζαχαρίας και Δημήτριος Ι. Σαράφης.

Αναπαράσταση γύφτου και αρκούδας μπροστά στο καφενείο του Μανωλάκη κατά τη διάρκεια των Αποκρεών. Από αριστερά διακρίνονται οι Γεώργιος Ι. Σαράφης, Νικόλαος Χρ. Βατζόλας, Αστέριος Ι. Αδάμου, Στέφανος Ν. Βατζόλας, πίσω οι Χρήστος Βατζόλας και Ιωάννης Δ. Γραμμενόπουλος, Κων/νος E. Ευαγγελινός, Δημήτριος Ι. Σαράφης και δίπλα του ο Χρήστος Αθ. Ζαχαρίας. Πίσω διακρίνεται ο Δημήτριος Μ. Βερβάτης και ο Δημήτριος Γ. Σατραζάνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου