Ο Άγιος Πρόδρομος, βρίσκεται στην κεντρική Χαλκιδική. Απέχει από την πρωτεύουσα, τον Πολύγυρο, μόλις 14 km. και από την Θεσσαλονίκη 50 km. Μετά την εφαρμογή του σχεδίου Καποδίστριας, υπάγεται στον Δήμο Πολυγύρου. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, το χωριό κατοικείται από 452 κατοίκους, οι οποίοι ως επί το πλείστον ασχολούνται με την γεωργία, την κτηνοτροφία, την εστίαση και τουρισμό, ή εργάζονται στα μεταλλεία Γερακινής (και παλαιότερα στου Βάβδου).

Η γραφική τοποθεσία στην οποία είναι χτισμένος ο Άγιος Πρόδρομος, με τον Ρεσετνικιώτη ποταμό - ή Τρανό λάκκο, ο οποίος αποτελεί μία από τις πηγές του Ολύνθιου - να διαρρέει το χωριό, τα παραδοσιακά σπίτια και την αναπαλαιωμένη εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (χτισμένη το 1851), το καθιστούν πόλο έλξης πολλών επισκεπτών. Στις παραδοσιακές ταβέρνες - 9 στον αριθμό - ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί το πασίγνωστο σουβλάκι Αγίου Προδρόμου, παραδοσιακό ψωμί και γλυκά, μέλι, καφέ κτλ.

Σημαντικές εορτές αποτελούν η Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου, το πανηγύρι στο εξωκλήσι του Αγίου Προδρόμου στις 28-29 Αυγούστου, το οποίο μάλιστα από τα παλαιά χρόνια συγκέντρωνε πλήθος πιστών, το πανηγύρι του Αγίου Χριστοφόρου, του Αη-Γιώργη, του Αη-Λια, της Αγ. Άννας.

Στην μακραίωνη ιστορία του, στο χωριό έχουν διασωθεί και πολλά έθιμα, όπως “Οι Φουταροί”, που ψάλουν τα τοπικά κάλαντα την παραμονή των Θεοφανείων, “Οι φουτχιές” που ανάβουν στις πλατείες του χωριού την παραμονή της Γεννήσεως του Αγίου Προδρόμου στις 23 Ιουνίου, το παραδοσιακό μασκάρεμα των παιδιών τις Απόκριες, η λιτανεία της ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής και άλλα πιο ξεχασμένα, όπως “Οι Λαζαρίνες”, “Το έθιμο της σ’χωρήσεως”.

10/2/10

Ο Παγχαλκιδικός χορός της Αποκριάς (1931)

Εφημερίδα: Μακεδονία
Τεύχος: 6674
Ημερομηνία: 8 Φεβρουαρίου 1931
Ο ΠΑΓΧΑΛΚΙΔΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ
Την προσεχή Παρασκευήν 13 τρέχοντος εις τας αίθουσας του Λευκού Πύργου δίδεται ο Παγχαλκιδικός χορός ο οποίος κάθε χρόνο σημειώνει επιτυχίαν συγκεντρώνων τον πλέον εκλεκτόν κόσμον.
Εφέτος θα παρουσιάση εξαιρετικήν πρωτοτυπίαν με τα διάφορα ατραξιόν και ταμπλώ βιβάν, και θα αποτελέση το μεγαλύτερον κοσμικόν γεγονός των απόκρεω. Θα προβληθούν δια φωτεινών εικόνων διάφοραι κωμοπόλεις της Χαλκιδικής τη συνεργασία του εκ Χαλκιδικής καταγομένου καλλιτέχνου φωτογράφου Λιόντα-Μαυρίδου. Τον εν λόγω διάκοσμον και την καλλιτεχνικήν εμφάνισιν ανέλαβε Ρώσσος ζωγράφος.
Εις τον χορόν εδήλωσαν συμμετοχήν γκρουπ δεσποινίδων διαφόρων κωμοπόλεων της Χαλκιδικής αίτινες ενδεδυμέναι με τας γραφικάς ενδυμασίας θα χορεύσουν διαφόρους επιτοπίους χορούς. Κατά τον χορόν θα παιανίζη η τζάζ του κ. Ποζέλι καταλλήλως ενισχυμένη. Τον χορόν θα τιμήσουν, προσκληθείσαι και αι Αρχαί της πόλεως [σημ. της Θεσσαλονίκης].

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου