Ο Άγιος Πρόδρομος, βρίσκεται στην κεντρική Χαλκιδική. Απέχει από την πρωτεύουσα, τον Πολύγυρο, μόλις 14 km. και από την Θεσσαλονίκη 50 km. Μετά την εφαρμογή του σχεδίου Καποδίστριας, υπάγεται στον Δήμο Πολυγύρου. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, το χωριό κατοικείται από 452 κατοίκους, οι οποίοι ως επί το πλείστον ασχολούνται με την γεωργία, την κτηνοτροφία, την εστίαση και τουρισμό, ή εργάζονται στα μεταλλεία Γερακινής (και παλαιότερα στου Βάβδου).

Η γραφική τοποθεσία στην οποία είναι χτισμένος ο Άγιος Πρόδρομος, με τον Ρεσετνικιώτη ποταμό - ή Τρανό λάκκο, ο οποίος αποτελεί μία από τις πηγές του Ολύνθιου - να διαρρέει το χωριό, τα παραδοσιακά σπίτια και την αναπαλαιωμένη εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (χτισμένη το 1851), το καθιστούν πόλο έλξης πολλών επισκεπτών. Στις παραδοσιακές ταβέρνες - 9 στον αριθμό - ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί το πασίγνωστο σουβλάκι Αγίου Προδρόμου, παραδοσιακό ψωμί και γλυκά, μέλι, καφέ κτλ.

Σημαντικές εορτές αποτελούν η Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου, το πανηγύρι στο εξωκλήσι του Αγίου Προδρόμου στις 28-29 Αυγούστου, το οποίο μάλιστα από τα παλαιά χρόνια συγκέντρωνε πλήθος πιστών, το πανηγύρι του Αγίου Χριστοφόρου, του Αη-Γιώργη, του Αη-Λια, της Αγ. Άννας.

Στην μακραίωνη ιστορία του, στο χωριό έχουν διασωθεί και πολλά έθιμα, όπως “Οι Φουταροί”, που ψάλουν τα τοπικά κάλαντα την παραμονή των Θεοφανείων, “Οι φουτχιές” που ανάβουν στις πλατείες του χωριού την παραμονή της Γεννήσεως του Αγίου Προδρόμου στις 23 Ιουνίου, το παραδοσιακό μασκάρεμα των παιδιών τις Απόκριες, η λιτανεία της ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής και άλλα πιο ξεχασμένα, όπως “Οι Λαζαρίνες”, “Το έθιμο της σ’χωρήσεως”.

19/2/10

Έκκληση του Νικόδημου προς τις Καρυές για την αποστολή του συμβολαίου

Η Ι.Μ. Σιμωνόπετρας σε γκραβούρα του 1887

Εισαγωγή
Το συγκεκριμένο γράμμα προέρχεται, όπως προείπαμε, από ένα σύνολο επιστολών που διασώζονται στην Ι.Μ. Σιμωνόπετρας. Αυτές οι επιστολές αναφέρονται στην δραστηριότητα των κοπαδιών και των ποιμένων της μονής στην περιοχή μας (τόσο στα Ρεσιτνίκια-Άγιο Πρόδρομο, όσο και στα γύρω χωριά). Τα γράμματα αυτά εστάλησαν είτε από τον ηγούμενο της μονής, είτε από τους καλογήρους ποιμένες, ενημερώνοντας τις δύο αυτές πλευρές για συμφωνίες αγοράς και βοσκής των κοπαδιών, για τυχόν προβλήματα που προέκυπταν στην πορεία κ.ά. δίνοντας ταυτόχρονα πολύτιμες πληροφορίες για την περιοχή εκείνη την περίοδο. Τα έγγραφα αυτά παρατίθενται χρονολογικά.

Το πέμπτο έγγραφο συντάχθηκε στις 28/08/1855 από τον τσέλιγκα γερο-Νικόδημο και απεστάλη στον μοναχό Ιωάσαφ στις Καρυές. Μεταξύ άλλων ενημερώνει για τα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούσαν τους ίδιους σχετικά με τα δικαιώματα βοσκής των κοπαδιών, όσο και με τις περιπέτειες που είχαν με κάποιους βοσκούς των κοπαδιών. Η ορθογραφία του εγγράφου έχει διατηρηθεί αυτούσια.

Εξώφυλλο
Τω οσιωτάτω εν μοναχοίς κυρίω κυρίω Ιωάσαφ τω αντιπροσώπο της σίμωνος πέτρας εις Καρές. Προσκυνιτώς. Εις άγιον όρος.

Εσώφυλλο
Την οσιώτητα σου αδελφικώς εν κυρίω κατασπαζώμεθα
Και μετά τους εν χριστώ ασπασμούς μου έρχομε να σε ηδωπιήσο ότη δεν έλαβον καμήαν ήδησιν από το μοναστίρη μας με των πεζωδρόμον. Και δια τα Τουπγιά να με στήλουν το κονδράτων. Εμάθαμε πος ηκονομήθηκε το μωναστίρι από μάστοριν δια τω μήλον. Εβιασθήκατε να πιάσεται μάστοριν. Αυτός ο μάστορις τώσον καλά δεν γνωρίζι εκείνων όπου σας έγραψα των μαστορωκωνσταντίν αυτώς ήναι καλώς μάστορις. Αυτών των μάστοριν όπου επιάσαται να μην σας κάμη την δουλιάν του μήλου κολοβή. Και δια βούτιρον όπου με ζιτάς, οπόταν ερχόμεθα μέσα και μένε αμέριμνος. Να στίλεται απάντισην γλήγορα και δεν μας περιμένι καιρός. Ο κυρ Θανάσης ο τραγάρις μας έφιγε και μας έκλεψε τέσερα μηλιόρια. Τον εσίκοσα εις των ησμαήλ αγά και τα επίρα. Επίρε δύο τούρκους και με παραμόνεψε με τους τούρκους και με εξεγίμνοσε. Μου πίρε εκατόν τριάντα γορόσια και τω ορολόγι μου, αυτά μ' έκαμεν ο κυρ Θανάσις ο πιστός ο τραγάρις του γέρωβησαρίων όπου επίστευσε τα τραγιά των κλεπτών τα πράματα του μοναστιριού μας. Ο γεροφίληπας έστιλε το τυρί με των δαμιανών και έχει σου[] και δεν έλαβεν καμίαν πληρωφορίαν. Η Τουπγιότες τα γιρεύβουν με δια φόρον, να τους εγράψεται να μας τα εμβάσουν τα γορόσια. Ταύτα και περιμένω την απάντισήν σας.

1855 Τη 28 αυγούστου
νικόδημος ο συνάδελφος σας γράφι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου