Ο Άγιος Πρόδρομος, βρίσκεται στην κεντρική Χαλκιδική. Απέχει από την πρωτεύουσα, τον Πολύγυρο, μόλις 14 km. και από την Θεσσαλονίκη 50 km. Μετά την εφαρμογή του σχεδίου Καποδίστριας, υπάγεται στον Δήμο Πολυγύρου. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, το χωριό κατοικείται από 452 κατοίκους, οι οποίοι ως επί το πλείστον ασχολούνται με την γεωργία, την κτηνοτροφία, την εστίαση και τουρισμό, ή εργάζονται στα μεταλλεία Γερακινής (και παλαιότερα στου Βάβδου).

Η γραφική τοποθεσία στην οποία είναι χτισμένος ο Άγιος Πρόδρομος, με τον Ρεσετνικιώτη (Ολύνθιο) ποταμό να διαρρέει το χωριό, τα παραδοσιακά σπίτια και την αναπαλαιωμένη εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (χτισμένη το 1851), το καθιστούν πόλο έλξης πολλών επισκεπτών. Στις παραδοσιακές ταβέρνες - 17 στον αριθμό - ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί το πασίγνωστο σουβλάκι Αγίου Προδρόμου, παραδοσιακό ψωμί και γλυκά, μέλι κτλ.

Σημαντικές εορτές αποτελούν η Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου, το πανηγύρι στο εξωκλήσι του Αγίου Προδρόμου στις 28-29 Αυγούστου, το οποίο μάλιστα από τα παλαιά χρόνια συγκέντρωνε πλήθος πιστών, το πανηγύρι του Αγίου Χριστοφόρου, του Αη-Γιώργη, του Αη-Λια, της Αγ. Άννας.

Στην μακραίωνη ιστορία του, στο χωριό έχουν διασωθεί και πολλά έθιμα, όπως “Οι Φουταροί”, που ψάλουν τα τοπικά κάλαντα την παραμονή των Θεοφανείων, “Οι φουτχιές” που ανάβουν στις πλατείες του χωριού την παραμονή της Γεννήσεως του Αγίου Προδρόμου στις 23 Ιουνίου, το παραδοσιακό μασκάρεμα των παιδιών τις Απόκριες, η λιτανεία της ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής και άλλα πιο ξεχασμένα, όπως “Οι Λαζαρίνες”, “Το έθιμο της σ’χωρήσεως”.

19/6/10

Αίτημα κτηνοτρόφων Αγιοπροδρομιτών (1930)

Εφημερίδα: Φωνή της Χαλκιδικής
Τεύχος: 18
Ημερομηνία: 17 Αυγούστου 1930
ΕΠΑΓΓΕΛΙΑ ΑΝΕΚΠΛΗΡΩΤΟΣ
Κατά την εις "Ζερβοχώρια" περιοδείαν μας παρουσιάσθη εν Αγίω Προδρόμω ενώπιον του Νομάρχου επιτροπή κτηνοτρόφων και εζήτησε προς αποφυγήν της καταστροφής της κτηνοτροφίας χιμαζομένης και εκ της ελλείψεως βοσκησίμων τόπων, την μείωσιν του επί των κτηνών επιβαλλομένου φόρου. Ο κ. Νομάρχης απήντησε τονίζων το αδύνατον της παραδοχής του αιτήματος τούτου, υπεσχέθη όμως την διενέργειαν των δεόντων δια την τμηματικήν είσπραξιν του εν λόγω φόρου.
Αλλ' ως φαίνεται ουδέν εγένετο και η κτηνοτρόφοι προσάγονται βιαίως δια την καταβολήν του φόρου. Νομίζομεν ότι είναι ακόμη καιρός να επέμβη η Νομαρχία προς λήξιν του τόσον ανακουφιστικού δια τους κτηνοτρόφους μέτρου της τμηματικής καταβολής του εν λόγω φόρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου