Ο Άγιος Πρόδρομος, βρίσκεται στην κεντρική Χαλκιδική. Απέχει από την πρωτεύουσα, τον Πολύγυρο, μόλις 14 km. και από την Θεσσαλονίκη 50 km. Μετά την εφαρμογή του σχεδίου Καποδίστριας, υπάγεται στον Δήμο Πολυγύρου. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, το χωριό κατοικείται από 452 κατοίκους, οι οποίοι ως επί το πλείστον ασχολούνται με την γεωργία, την κτηνοτροφία, την εστίαση και τουρισμό, ή εργάζονται στα μεταλλεία Γερακινής (και παλαιότερα στου Βάβδου).

Η γραφική τοποθεσία στην οποία είναι χτισμένος ο Άγιος Πρόδρομος, με τον Ρεσετνικιώτη (Ολύνθιο) ποταμό να διαρρέει το χωριό, τα παραδοσιακά σπίτια και την αναπαλαιωμένη εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (χτισμένη το 1851), το καθιστούν πόλο έλξης πολλών επισκεπτών. Στις παραδοσιακές ταβέρνες - 17 στον αριθμό - ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί το πασίγνωστο σουβλάκι Αγίου Προδρόμου, παραδοσιακό ψωμί και γλυκά, μέλι κτλ.

Σημαντικές εορτές αποτελούν η Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου, το πανηγύρι στο εξωκλήσι του Αγίου Προδρόμου στις 28-29 Αυγούστου, το οποίο μάλιστα από τα παλαιά χρόνια συγκέντρωνε πλήθος πιστών, το πανηγύρι του Αγίου Χριστοφόρου, του Αη-Γιώργη, του Αη-Λια, της Αγ. Άννας.

Στην μακραίωνη ιστορία του, στο χωριό έχουν διασωθεί και πολλά έθιμα, όπως “Οι Φουταροί”, που ψάλουν τα τοπικά κάλαντα την παραμονή των Θεοφανείων, “Οι φουτχιές” που ανάβουν στις πλατείες του χωριού την παραμονή της Γεννήσεως του Αγίου Προδρόμου στις 23 Ιουνίου, το παραδοσιακό μασκάρεμα των παιδιών τις Απόκριες, η λιτανεία της ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής και άλλα πιο ξεχασμένα, όπως “Οι Λαζαρίνες”, “Το έθιμο της σ’χωρήσεως”.

19/8/10

Μεγάλη φωτιά στην Παλαιόχωρα (1932)

Εφημερίδα: Μακεδονία
Τεύχος: 8151
Ημερομηνία: 21 Ιουλίου 1932
ΑΙ ΧΘΕΣΙΝΑΙ ΔΥΟ ΤΕΡΑΣΤΙΑΙ ΠΥΡΚΑΓΙΑΙ
Η ΜΙΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΕΝ ΧΩΡΙΟΝ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
ΒΑΒΔΟΣ 21 (Ιδιαίτ. τηλ/μα "Μακεδονίας")
Η από του απογεύματος της παρελθούσης Τρίτης εκραγείσα μεγάλη πυρκαϊά εις το παρά τους πρόποδας του Χολωμόντος δάσος εξακολουθεί. Παρ' όλας τας υπερανθρώπους προσπαθείας τας οποίας κατέβαλον τόσον τα αστυνομικά όργανα όσον και οι χωρικοί δεν κατωρθώθη η κατάσβεσις του πυρός το οποίον ήδη απειλεί το εις ολίγην απόστασιν τούτου κείμενον χωρίον Παλαιοχώρα.
Το πυρ άγνωστον μέχρι της στιγμής πόθεν προελθόν έλαβεν εντός ολίγνω ωρών τεραστίας διαστάσεις. Αι ζημίαι αν και δεν εξηκριβώθησαν μέχρι της στιγμής φαίνεται να είναι σοβαρώταται. Επί τόπου μετέβη ο δασάρχης και ο αστυνόμος του χωρίου Άγιος Πρόδρομος μετ' ισχυράς δυνάμεως χωροφυλάκων οίτινες αγωνίζονται δια την κατάσβεσιν του πυρός.
Α. ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου