Ο Άγιος Πρόδρομος, βρίσκεται στην κεντρική Χαλκιδική. Απέχει από την πρωτεύουσα, τον Πολύγυρο, μόλις 14 km. και από την Θεσσαλονίκη 50 km. Μετά την εφαρμογή του σχεδίου Καποδίστριας, υπάγεται στον Δήμο Πολυγύρου. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, το χωριό κατοικείται από 452 κατοίκους, οι οποίοι ως επί το πλείστον ασχολούνται με την γεωργία, την κτηνοτροφία, την εστίαση και τουρισμό, ή εργάζονται στα μεταλλεία Γερακινής (και παλαιότερα στου Βάβδου).

Η γραφική τοποθεσία στην οποία είναι χτισμένος ο Άγιος Πρόδρομος, με τον Ρεσετνικιώτη (Ολύνθιο) ποταμό να διαρρέει το χωριό, τα παραδοσιακά σπίτια και την αναπαλαιωμένη εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (χτισμένη το 1851), το καθιστούν πόλο έλξης πολλών επισκεπτών. Στις παραδοσιακές ταβέρνες - 17 στον αριθμό - ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί το πασίγνωστο σουβλάκι Αγίου Προδρόμου, παραδοσιακό ψωμί και γλυκά, μέλι κτλ.

Σημαντικές εορτές αποτελούν η Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου, το πανηγύρι στο εξωκλήσι του Αγίου Προδρόμου στις 28-29 Αυγούστου, το οποίο μάλιστα από τα παλαιά χρόνια συγκέντρωνε πλήθος πιστών, το πανηγύρι του Αγίου Χριστοφόρου, του Αη-Γιώργη, του Αη-Λια, της Αγ. Άννας.

Στην μακραίωνη ιστορία του, στο χωριό έχουν διασωθεί και πολλά έθιμα, όπως “Οι Φουταροί”, που ψάλουν τα τοπικά κάλαντα την παραμονή των Θεοφανείων, “Οι φουτχιές” που ανάβουν στις πλατείες του χωριού την παραμονή της Γεννήσεως του Αγίου Προδρόμου στις 23 Ιουνίου, το παραδοσιακό μασκάρεμα των παιδιών τις Απόκριες, η λιτανεία της ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής και άλλα πιο ξεχασμένα, όπως “Οι Λαζαρίνες”, “Το έθιμο της σ’χωρήσεως”.

16/4/10

Ενέδρα εναντίον τουρκικού αποσπάσματος στην περιοχή (1912)

Εφημερίδα: Μακεδονία
Τεύχος: 162
Ημερομηνία: 15 Ιανουαρίου 1912
ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΠΙΠΤΟΝΤΕΣ ΕΙΣ ΕΝΕΔΡΑΝ ΛΗΣΤΩΝ
ΦΟΝΟΣ ΕΦΙΠΠΟΥ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΟΣ
Ενώ προχθές επέστρεφον εκ Πολυγύρου της Χαλκιδικής εις την πόλιν μας ο χιλίαρχος των εφέδρων Αχμέτ βέης και ο λοχαγός της χωροφυλακής Κιαζήμ βέης και ο υπολοχαγός του αυτού σώματος Κιαμήλ εφέντης, συνοδευόμενοι υπό ευαρίθμων χωροφυλάκων εφίππων, μεταξύ των χωρίων Καγιτζήκ και Ρεσιτνίκια δύωρον απέχοντος του Πολυγύρου, ενέπεσαν εις ενέδραν στηθείσαν υπό της συμμορίας του ληστάρχου Μαυρονέζη.
Επηκολούθησε λυσσώδης συμπλοκή διαρκέσασα επί μίαν και πλέον ώραν. Τέλος δε οι λησταί προ της αντιστάσεως των αξιωματικών και χωροφυλάκων ετράπησαν εις φυγήν.
Εκ μεν των ληστών ουδείς έπαθε τι, εφονεύθη όμως εις χωροφύλαξ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου