Ο Άγιος Πρόδρομος, βρίσκεται στην κεντρική Χαλκιδική. Απέχει από την πρωτεύουσα, τον Πολύγυρο, μόλις 14 km. και από την Θεσσαλονίκη 50 km. Μετά την εφαρμογή του σχεδίου Καποδίστριας, υπάγεται στον Δήμο Πολυγύρου. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, το χωριό κατοικείται από 452 κατοίκους, οι οποίοι ως επί το πλείστον ασχολούνται με την γεωργία, την κτηνοτροφία, την εστίαση και τουρισμό, ή εργάζονται στα μεταλλεία Γερακινής (και παλαιότερα στου Βάβδου).

Η γραφική τοποθεσία στην οποία είναι χτισμένος ο Άγιος Πρόδρομος, με τον Ρεσετνικιώτη (Ολύνθιο) ποταμό να διαρρέει το χωριό, τα παραδοσιακά σπίτια και την αναπαλαιωμένη εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (χτισμένη το 1851), το καθιστούν πόλο έλξης πολλών επισκεπτών. Στις παραδοσιακές ταβέρνες - 17 στον αριθμό - ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί το πασίγνωστο σουβλάκι Αγίου Προδρόμου, παραδοσιακό ψωμί και γλυκά, μέλι κτλ.

Σημαντικές εορτές αποτελούν η Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου, το πανηγύρι στο εξωκλήσι του Αγίου Προδρόμου στις 28-29 Αυγούστου, το οποίο μάλιστα από τα παλαιά χρόνια συγκέντρωνε πλήθος πιστών, το πανηγύρι του Αγίου Χριστοφόρου, του Αη-Γιώργη, του Αη-Λια, της Αγ. Άννας.

Στην μακραίωνη ιστορία του, στο χωριό έχουν διασωθεί και πολλά έθιμα, όπως “Οι Φουταροί”, που ψάλουν τα τοπικά κάλαντα την παραμονή των Θεοφανείων, “Οι φουτχιές” που ανάβουν στις πλατείες του χωριού την παραμονή της Γεννήσεως του Αγίου Προδρόμου στις 23 Ιουνίου, το παραδοσιακό μασκάρεμα των παιδιών τις Απόκριες, η λιτανεία της ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής και άλλα πιο ξεχασμένα, όπως “Οι Λαζαρίνες”, “Το έθιμο της σ’χωρήσεως”.

21/6/14

Μακεδονικόν Ημερολόγιον 1910

Συγγραφέας: Παμμακεδονικός Σύλλογος
Τιτλος βιβλίου: "Μακεδονικόν Ημερολόγιον 1910", Έτος Γ' (Αθήνα 1909)


-------------------------------------------------------------------------------------


ΔΕΛΤΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ 

Υπό των Βουλγάρων κατά των Ελλήνων ως επί το πλείστον διαπραχθέντων εν τω Σαντζακίω Θεσσαλονίκης από της ανακηρύξεως του Συντάγματος μέχρι σήμερον.

1909

Φεβρ. 17. Εφονεύθη εν Νικήτη (Χαλκιδικής) ο ημέτερος Ευάγγ. Λύκας.

Φεβρ. 21. Εφονεύθη εν Λιαριγκόβη ο Μιλτιάδης Γαλατσιάνος υπό του Τουρκαλβανού καβάση των μεταλλείων Ισβόρου, όστις εσκύλευσε και κατόπιν έκαυσε τον νεκρόν· ο δολοφονηθείς έφερε μεθ' εαυτού άνω των 40 λιρών.

Μάρτ. 9. Εφονεύθη εν Βασιλικοίς και έξωθεν της οικίας του πρώην ημέτερου αντάρτου Νέστορος ο δεκαοκταετής Γεώρ. Παπαπαναγιώτου.

Μάρτ. 20. Εφονεύθη υπό συμμορίας εκ Γκέγκηδων παρά την Συκιάν του Καζά Πολυγύρου ο Χριστόδ. Βρασταμηνός.

Μαίου 6. Ευρέθη εν Ρεσιτνικίοις φονευμένος ο ποιμήν Στογιάννης.

Μαίου 18. Διπλή απόπειρα φόνου υπό Αλβανών Γκέγκηδων εν Πορταργιά της Χαλκιδικής εγένετο κατά του Μητροπολίτου Κασσανδρείας Ειρηναίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου