Ο Άγιος Πρόδρομος, βρίσκεται στην κεντρική Χαλκιδική. Απέχει από την πρωτεύουσα, τον Πολύγυρο, μόλις 14 km. και από την Θεσσαλονίκη 50 km. Μετά την εφαρμογή του σχεδίου Καποδίστριας, υπάγεται στον Δήμο Πολυγύρου. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, το χωριό κατοικείται από 452 κατοίκους, οι οποίοι ως επί το πλείστον ασχολούνται με την γεωργία, την κτηνοτροφία, την εστίαση και τουρισμό, ή εργάζονται στα μεταλλεία Γερακινής (και παλαιότερα στου Βάβδου).

Η γραφική τοποθεσία στην οποία είναι χτισμένος ο Άγιος Πρόδρομος, με τον Ρεσετνικιώτη ποταμό - ή Τρανό λάκκο, ο οποίος αποτελεί μία από τις πηγές του Ολύνθιου - να διαρρέει το χωριό, τα παραδοσιακά σπίτια και την αναπαλαιωμένη εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (χτισμένη το 1851), το καθιστούν πόλο έλξης πολλών επισκεπτών. Στις παραδοσιακές ταβέρνες - 9 στον αριθμό - ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί το πασίγνωστο σουβλάκι Αγίου Προδρόμου, παραδοσιακό ψωμί και γλυκά, μέλι, καφέ κτλ.

Σημαντικές εορτές αποτελούν η Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου, το πανηγύρι στο εξωκλήσι του Αγίου Προδρόμου στις 28-29 Αυγούστου, το οποίο μάλιστα από τα παλαιά χρόνια συγκέντρωνε πλήθος πιστών, το πανηγύρι του Αγίου Χριστοφόρου, του Αη-Γιώργη, του Αη-Λια, της Αγ. Άννας.

Στην μακραίωνη ιστορία του, στο χωριό έχουν διασωθεί και πολλά έθιμα, όπως “Οι Φουταροί”, που ψάλουν τα τοπικά κάλαντα την παραμονή των Θεοφανείων, “Οι φουτχιές” που ανάβουν στις πλατείες του χωριού την παραμονή της Γεννήσεως του Αγίου Προδρόμου στις 23 Ιουνίου, το παραδοσιακό μασκάρεμα των παιδιών τις Απόκριες, η λιτανεία της ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής και άλλα πιο ξεχασμένα, όπως “Οι Λαζαρίνες”, “Το έθιμο της σ’χωρήσεως”.

28/4/14

Ο Άγιος Πρόδρομος μέσα από τις εθνικές απογραφές πληθυσμού

Σημειώσεις

Πληθυσμός νόμιμος Στην Ελλάδα ο νόμιμος πληθυσμός, κατά την Ε.Σ.Υ.Ε., αποτελείται από τον αριθμό των απογραφέντων δημοτών, δηλαδή από το σύνολο των ατόμων που είναι καταχωρημένα στα αντίστοιχα δημοτολόγια.

Πληθυσμός μόνιμος Το σύνολο των ατόμων που έχουν τη συνήθη κατοικίας τους σε μια διοικητική ενότητα. Στην Ελλάδα, στις απογραφές πληθυσμού, ως μόνιμος (ή διαμένων) πληθυσμός καταγράφεται το σύνολο των ατόμων που διαμένουν σε μια διοικητική ενότητα το μεγαλύτερο τμήμα του έτους.

Πληθυσμός πραγματικός Το σύνολο των ατόμων που είναι παρόντα σε μια συγκεκριμένη χωρική ενότητα την ημέρα της απογραφής ανεξαρτήτως εάν διαμένουν μονίμως ή όχι σε αυτήν. Κατά την Ε.Σ.Υ.Ε., πραγματικός πληθυσμός μιας περιφέρειας (δήμου, κοινότητας ή οικισμού) είναι το σύνολο των, για οποιαδήποτε αιτία, παρόντων σ’ αυτήν προσώπων κατά την ημέρα της απογραφής, είτε αυτά διαμένουν μονίμως στην περιφέρεια αυτή είτε προσωρινώς ή τυχαίως.

Πληθυσμός αστικός Πληθυσμός που ζει σε συγκεντρωμένες ζώνες. Κατά την Ε.Σ.Υ.Ε, περιλαμβάνεται ο πληθυσμό των δήμων και κοινοτήτων της Ελλάδας, των οποίων ο πολυπληθέστερος οικισμός έχει 10.000 κατοίκους και άνω, καθώς επίσης και ο πληθυσμός των πολεοδομικών συγκροτημάτων στο σύνολό τους, ανεξάρτητα από το μέγεθος του πληθυσμού του πολυπληθέστερου οικισμού σε κάθε δήμο ή κοινότητά τους.

Πληθυσμός αγροτικός Ο πληθυσμός των χαρακτηριζόμενων ως αγροτικών δήμων και κοινοτήτων. Τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται σε κάθε χώρα για το χαρακτηρισμό των διοικητικών ενοτήτων ως αγροτικών ποικίλλουν. Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος (Ε.Σ.Υ.Ε.), προ του 2001, ο αγροτικός πληθυσμός περιλάμβανε τον πληθυσμό των δήμων και κοινοτήτων, των οποίων ο πολυπληθέστερος οικισμός είχε λιγότερο από 2.000 κατοίκους (εκτός των εντασσόμενων στα Πολεοδομικά Συγκροτήματα).

----------------------------------------------------------------------------------------

Απογραφές


Απογραφή 1920

Η κοινότητα Ρετσινικίων, η οποία περιελάμβανε τα χωριά Ρετσινίκια (Άγ. Πρόδρομο) και Καγιατζίκ (Παλαιόκαστρο), ανήκε στην Υποδιοίκηση Χαλκιδικής του Νομού Θεσσαλονίκης. Στα Ρετσινίκια διέμεναν 683 άτομα (363 άντρες και 320 γυναίκες), ενώ στο Καγιατζίκ 266 (138 άντρες και 128 γυναίκες).

Απογραφή 1928

Η κοινότητα Αγίου Προδρόμου (Ρετσιτνικίων, Αγ. Πέτρου) ανήκε στην Επαρχία Χαλκιδικής του Νομού Χαλκιδικής. Ο πραγματικός πληθυσμός είναι 812 κάτοικοι (421 άντρες και 391 γυναίκες).

Απογραφή 1940

Η κοινότητα του Αγίου Προδρόμου ανήκει στην επαρχία Χαλκιδικής του Νομού Χαλκιδικής. Ο οικισμός χαρακτηρίζεται ημιορεινός. Έχει 907 μόνιμους κατοίκους, αλλά ο πραγματικός πληθυσμός είναι 836 (436 άντρες και 400 γυναίκες).

Απογραφή 1951

Η κοινότητα του Αγίου Προδρόμου ανήκει στην επαρχία Χαλκιδικής του Νομού Χαλκιδικής. Έχει έκταση 29.000 στρέμματα και χαρακτηρίζεται ημιορεινός και αγροτικός (όπως και οι περισσότεροι οικισμοί του νομού). Ο πραγματικός πληθυσμός του είναι 752 κάτοικοι.

Απογραφή 1961

Η κοινότητα του Αγίου Προδρόμου ανήκει στην επαρχία Χαλκιδικής του Νομού Χαλκιδικής. Έχει έκταση 27.000 στρέμματα και χαρακτηρίζεται ημιορεινός και αγροτικός (όπως και οι περισσότεροι οικισμοί του νομού). Ο πραγματικός πληθυσμός του είναι 707 κάτοικοι.

Απογραφή 1971

Η κοινότητα του Αγίου Προδρόμου ανήκει στην επαρχία Χαλκιδικής του Νομού Χαλκιδικής. Έχει έκταση 27.000 στρέμματα και χαρακτηρίζεται ημιορεινός και πλέον ημιαστικός. Ο πραγματικός πληθυσμός του είναι 507 κάτοικοι.

Απογραφή 1981

Η κοινότητα του Αγίου Προδρόμου ανήκει στην επαρχία Χαλκιδικής του Νομού Χαλκιδικής. Έχει έκταση 27.353 στρέμματα και χαρακτηρίζεται ημιορεινός και αγροτικός. Ο νόμιμος πληθυσμός του είναι 824 κάτοικοι. Ο πραγματικός πληθυσμός είναι 460 κάτοικοι (210 άντρες και 250 γυναίκες).

Απογραφή 1991

Η κοινότητα του Αγίου Προδρόμου ανήκει στην επαρχία Χαλκιδικής του Νομού Χαλκιδικής. Έχει έκταση 27.353 στρέμματα και χαρακτηρίζεται ημιορεινός και αγροτικός. Ο νόμιμος πληθυσμός του είναι 787 κάτοικοι (372 άντρες και 415 γυναίκες), ενώ ο μόνιμος 430 (204 άντρες και 226 γυναίκες). Ο πραγματικός πληθυσμός είναι 455 κάτοικοι (215 άντρες και 240 γυναίκες).

Απογραφή 2001

Το δημοτικό διαμέρισμα του Αγίου Προδρόμου, μετά την υλοποίηση του σχεδίου “Καποδίστριας” ανήκει στον Δήμο Πολυγύρου του Νομού Χαλκιδικής. Έχει έκταση 27.353 στρέμματα και χαρακτηρίζεται ημιορεινός και αγροτικός. Ο μόνιμος πληθυσμός του ανέρχεται σε 436 άτομα (217 άντρες και 219 γυναίκες). Ο πραγματικός πληθυσμός είναι 452 κάτοικοι (222 άντρες και 230 γυναίκες).

Απογραφή 2011

Η Τοπική Κοινότητα Αγίου Προδρόμου ανήκει στην Δημοτική Κοινότητα Πολυγύρου του Δήμου Πολυγύρου του Νομού Χαλκιδικής. Ο μόνιμος πληθυσμός είναι 408 κάτοικοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου