Ο Άγιος Πρόδρομος, βρίσκεται στην κεντρική Χαλκιδική. Απέχει από την πρωτεύουσα, τον Πολύγυρο, μόλις 14 km. και από την Θεσσαλονίκη 50 km. Μετά την εφαρμογή του σχεδίου Καποδίστριας, υπάγεται στον Δήμο Πολυγύρου. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, το χωριό κατοικείται από 452 κατοίκους, οι οποίοι ως επί το πλείστον ασχολούνται με την γεωργία, την κτηνοτροφία, την εστίαση και τουρισμό, ή εργάζονται στα μεταλλεία Γερακινής (και παλαιότερα στου Βάβδου).

Η γραφική τοποθεσία στην οποία είναι χτισμένος ο Άγιος Πρόδρομος, με τον Ρεσετνικιώτη (Ολύνθιο) ποταμό να διαρρέει το χωριό, τα παραδοσιακά σπίτια και την αναπαλαιωμένη εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (χτισμένη το 1851), το καθιστούν πόλο έλξης πολλών επισκεπτών. Στις παραδοσιακές ταβέρνες - 17 στον αριθμό - ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί το πασίγνωστο σουβλάκι Αγίου Προδρόμου, παραδοσιακό ψωμί και γλυκά, μέλι κτλ.

Σημαντικές εορτές αποτελούν η Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου, το πανηγύρι στο εξωκλήσι του Αγίου Προδρόμου στις 28-29 Αυγούστου, το οποίο μάλιστα από τα παλαιά χρόνια συγκέντρωνε πλήθος πιστών, το πανηγύρι του Αγίου Χριστοφόρου, του Αη-Γιώργη, του Αη-Λια, της Αγ. Άννας.

Στην μακραίωνη ιστορία του, στο χωριό έχουν διασωθεί και πολλά έθιμα, όπως “Οι Φουταροί”, που ψάλουν τα τοπικά κάλαντα την παραμονή των Θεοφανείων, “Οι φουτχιές” που ανάβουν στις πλατείες του χωριού την παραμονή της Γεννήσεως του Αγίου Προδρόμου στις 23 Ιουνίου, το παραδοσιακό μασκάρεμα των παιδιών τις Απόκριες, η λιτανεία της ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής και άλλα πιο ξεχασμένα, όπως “Οι Λαζαρίνες”, “Το έθιμο της σ’χωρήσεως”.

4/12/13

Τα μήλα του Αγίου Προδρόμου (1973)

Εφημερίδα: Φωνή της Χαλκιδικής
Φύλλο: 1061
Ημερομηνία: 14 Οκτωβρίου 1973

ΤΑ ΜΗΛΑ ΤΟΥ ΑΓ. ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Ο Άγιος Πρόδρομος, όπως όλοι γνωρίζομε, παράγει μεγάλες ποσότητες εκλεκτών μήλων. Καμμία όμως μέριμνα δεν ελήφθη δια την διαφήμησιν και εμπορία αυτού του σπουδαίου προϊόντος. Και έτσι τα μήλα ή παραμένουν εν πολλοίς στα χέρια του παραγωγού ή δεν προσφέρονται στις ενδεδειγμένες τιμές.

Έχομε την γνώμη ότι επιβάλλεται, όσο είναι ακόμη καιρός, να ληφθούν μέτρα δια την διάθεσιν των μήλων του Αγίου Προδρόμου , ώστε και οι συμπαθείς αγιοπροδρομίτες να ωφεληθούν και η δέουσα διαφήμισις της εκλεκτής παραγωγής της περιοχής μας να γίνη.

1 σχόλιο:

  1. Ακρηβος έτσι είναι .Τα μήλα του αγίου Προδρόμου είναι προϊόν τοπικό και κρημας που μηναν έτσι πίσω.Μενο Γερμανία και έκη τα μήλα τους ταχουν στη πρώτη γραμμή μέχρι και εξαγωγές κάνουν οι Γερμανί..που τα δικά μας εινα ανώτερα σε γεύση .

    ΑπάντησηΔιαγραφή