Ο Άγιος Πρόδρομος, βρίσκεται στην κεντρική Χαλκιδική. Απέχει από την πρωτεύουσα, τον Πολύγυρο, μόλις 14 km. και από την Θεσσαλονίκη 50 km. Μετά την εφαρμογή του σχεδίου Καποδίστριας, υπάγεται στον Δήμο Πολυγύρου. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, το χωριό κατοικείται από 452 κατοίκους, οι οποίοι ως επί το πλείστον ασχολούνται με την γεωργία, την κτηνοτροφία, την εστίαση και τουρισμό, ή εργάζονται στα μεταλλεία Γερακινής (και παλαιότερα στου Βάβδου).

Η γραφική τοποθεσία στην οποία είναι χτισμένος ο Άγιος Πρόδρομος, με τον Ρεσετνικιώτη (Ολύνθιο) ποταμό να διαρρέει το χωριό, τα παραδοσιακά σπίτια και την αναπαλαιωμένη εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (χτισμένη το 1851), το καθιστούν πόλο έλξης πολλών επισκεπτών. Στις παραδοσιακές ταβέρνες - 17 στον αριθμό - ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί το πασίγνωστο σουβλάκι Αγίου Προδρόμου, παραδοσιακό ψωμί και γλυκά, μέλι κτλ.

Σημαντικές εορτές αποτελούν η Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου, το πανηγύρι στο εξωκλήσι του Αγίου Προδρόμου στις 28-29 Αυγούστου, το οποίο μάλιστα από τα παλαιά χρόνια συγκέντρωνε πλήθος πιστών, το πανηγύρι του Αγίου Χριστοφόρου, του Αη-Γιώργη, του Αη-Λια, της Αγ. Άννας.

Στην μακραίωνη ιστορία του, στο χωριό έχουν διασωθεί και πολλά έθιμα, όπως “Οι Φουταροί”, που ψάλουν τα τοπικά κάλαντα την παραμονή των Θεοφανείων, “Οι φουτχιές” που ανάβουν στις πλατείες του χωριού την παραμονή της Γεννήσεως του Αγίου Προδρόμου στις 23 Ιουνίου, το παραδοσιακό μασκάρεμα των παιδιών τις Απόκριες, η λιτανεία της ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής και άλλα πιο ξεχασμένα, όπως “Οι Λαζαρίνες”, “Το έθιμο της σ’χωρήσεως”.

6/10/11

Χαλκιδικιώτες που ταξίδεψαν ή μετανάστευσαν στην Αμερική (1892-1924)


Φτώχεια, εξαθλίωση, εκμετάλλευση, αγώνας για επιβίωση, ανεργία, αναζήτηση για ένα καλύτερο μέλλον. Αυτοί είναι μερικοί από τους λόγους που αναγκάζουν κάποιον να εγκαταλείψει την χώρα του, τον τόπο του, συγγενείς, φίλους και γνωστούς και να ξενιτευτεί. Αμερική! Ένας προορισμός που παλαιότερα τουλάχιστον φάνταζε ως "Η γη της επαγγελίας". Ένας τόπος που "υποδέχτηκε" χιλιάδες Ελλήνων που αναζητούσαν την τύχη τους. Μετανάστευση! Ένα φαινόμενο που επαναλαμβάνεται και στις μέρες μας, λόγω των τρεχουσών οικονομικών συνθηκών.

Οι περισσότεροι μετανάστες έφευγαν από την Ελλάδα ακτοπλοϊκώς, από τα λιμάνια της Πάτρας, της Καλαμάτας και του Πειραιά. Κάποιοι από τη Νάπολη ή το Παλέρμο της Ιταλίας και μερικοί από την Τεργέστη. Τα πλοία, αποβίβαζαν τους μετανάστες στο νησί Έλλις, στην είσοδο της Νέας Υόρκης. Εκεί γινόταν ιατρικός έλεγχος και έμπαιναν σε ολιγοήμερη καραντίνα, πριν διασκορπιστούν στη μεγάλη αυτή χώρα. Πρόσφατα, το αρχείο των επιβατών που αποβιβάζονταν στην νήσο Έλλις ψηφιοποιήθηκε και μπορεί κανείς να βρει στοιχεία εκατομυρίων μεταναστών στην διεύθυνση Ellis Island.

Ψάχνοντας λοιπόν στο αρχείο της Νήσου Έλλις της Ν. Υόρκης, βρέθηκα μπροστά στα ονόματα εκατοντάδων Χαλκιδικιωτών που μετανάστευσαν στην Αμερική. Η έρευνα αυτών των αρχείων είναι αρκετά δύσκολη, λόγω της μεταγραφής των ονομάτων στα αγγλικά. Επίσης τα ονόματα των χωριών πολλές φορές συμπίπτουν με άλλα από την ελληνική επικράτεια, με αποτέλεσμα κάποια αποτελέσματα να μην είναι ακριβή (π.χ. δεν έχω γράψει για αποτελέσματα που έχουν βρεθεί για τα χωριά Παλιούρι, Νοβοσέλο, Πορταριά κ.ά). Φυσικά όποιος γνωρίζει για κάποιον συγγενή του που ταξίδεψε αυτή την περίοδο στην Αμερική, θα ήταν καλό να το αναφέρει, και εφόσον θα γνωρίζουμε το ονοματεπώνυμό του, μπορούμε να το βρούμε. Καλή ανάγνωση.

Βραστά

1. Vakalis Evangelos (Βακάλης Ευάγγελος), 21 ετών το 1902, οπότε και έφτασε στη Ν. Υόρκη. Ανύπαντρος και στο επάγγελμα γεωργός. Τελικό προορισμό είχε το Σικάγο.
2. Glava Zena (Γκλάβα Ζήνα του Ιωάννη), 24 ετών το 1923, οπότε και έφτασε στη Ν. Υόρκη. Ήταν υπηρέτρια και πήγαινε στο Ντιτρόιτ να συναντήσει τον αρραβωνιαστικό της James Goudas.

Λιαρίγγοβη (Αρναία)

1. Bilukas Asterios (Μπηλούκας Αστέριος), 19 ετών το 1912 και στο επάγγελμα εργάτης. Κοντινότερος συγγενής του εμφανίζεται ο πατέρας του Αθανάσιος που διέμενε στην Λιαρίγγοβη. Τελικός του προορισμός η Ν. Υόρκη, όπου θα συναντούσε τον ξάδερφό του Georgio ...ftopulo. Γεννήθηκε στην Συκιά ή στην Λόκοβη (Ταξιάρχης).
2. Goutos Demetrios (Γούτας Δημήτριος του Γεωργίου), 21 ετών το 1910, ανύπαντρος και αγρότης στο επάγγελμα. Γεννήθηκε στην Λιαρίγγοβη και πήγαινε στην Tacoma της Ουάσινγκτον να συναντήσει τον θείο του G. Antoniadis.
3. Katsaros Nicolaos (Κατσαρός Νικόλαος), 23 ετών το 1912. Γεννήθηκε στην Λιαρίγγοβη και ήταν ανύπαντρος.

Γαλάτιστα

1. Diamantis Panagiotis (Διαμαντής Παναγιώτης), 22 ετών το 1907, ανύπαντρος και στο επάγγελμα εργάτης. Γεννήθηκε στη Γαλάτιστα και πήγαινε να συναντήσει στην Ν. Υόρκη τον συμπατριώτη του Πάντο (ή Παύλο) Βούλγαρη.
2. (...) Stergiou, 23 ετών το 1907, άγαμος και στο επάγγελμα εργάτης. Γεννήθηκε στη Γαλάτιστα και πήγαινε στην Ν. Υόρκη στον φίλο του Agamemnon Pargaki.
3. Christou Maria (Χρήστου Μαρία), 30 ετών το 1910, Πήγαινε στο Σικάγο μαζί με την ενός έτους κόρη της Ελένη να συναντήσει τον σύζυγό της Αλέξη Χρήστου. Κοντινότερος συγγενής της εμφανίζεται η μητέρα της Μαλαματή που διέμενε στην Γαλάτιστα.
4. Ploumis Dimitrios (Πλούμης Δημήτριος), 22 ετών το 1910, άγαμος και στο επάγγελμα εργάτης. Γεννήθηκε στη Γαλάτιστα και κοντινότερη συγγενής του ήταν η μητέρα του Ζαφειρία που κατοικούσε στο χωριό. Πήγαινε στο Lowell της Μασαχουσέτης να βρει τον φίλο του Harris; Bacon.
5. Goumas Sotirio (Γκούμας Σωτήριος), 24 ετών το 1911, άγαμος και στο επάγγελμα εργάτης. Κοντινότερος συγγενής εμφανίζεται ο πατέρας του Στέργιος Γκούμας στη Γαλάτιστα. Πήγαινε να συναντήσει τον γαμπρό του Γεώργιο Μανώλη στην Μασαχουσέτη.
6. Tschifotidis Dimitri (Τσιφουτίδης; Δημήτρης), 28 ετών το 1912, άγαμος και στο επάγγελμα . Γεννήθηκε στη Γαλάτιστα. Κοντινότερος συγγενής του ήταν ο θείος; του Αθανάσιος Καλαμαρινός, κάτοικος Θεσσαλονίκης. Τελικός προορισμός του ήταν το Providence του Rhode Island, όπου θα συναντούσε τον νονό του Eustathios Gi(......).
7. Roubis Manouel, 22 ετών το 1912, ανύπαντρος και στο επάγγελμα αγρότης. Γεννήθηκε στην Γαλάτιστα. Κοντινότερη συγγενής του ήταν η αδερφή του Μαρία που διέμενε στο χωριό. Προορισμός του ήταν η Βοστόνη, όπου θα έβρισκε τον γαμπρό του Γ. Μανώλη.
8. Agos Sotirios (Άγγος Σωτήριος), 22 ετών το 1912, άγαμος και στο επάγγελμα αγρότης. Η μητέρα του Bitsina; (Μπετσίνα;) ήταν η κοντινότερη συγγενής του και διέμενε στην Γαλάτιστα. Ταξίδευε μαζί με τον προηγούμενο και πήγαινε στην Βοστώνη, να βρει τον γαμπρό του Γ. Μανώλη.

Πολύγυρος

1. Boubouras John (Μπουμπούρας Ιωάννης), 23 ετών το 1910, άγαμος. Πλησιέστερη συγγενής του ήταν η μητέρα του Παγώνα που διέμενε στον Πολύγυρο, όπου γεννήθηκε κι ο ίδιος. Προορισμός του η πόλη Lynn κοντά στην Βοστώνη όπου θα έβρισκε τον φίλο του Spyro Cansas;.
2. Stamnas Nicolas (Σταμνάς Νικόλας), 25 ετών το 1910, άγαμος. Πλησιέστερος συγγενής του ήταν ο πατέρας του Σεραφείμ που διέμενε στον Πολύγυρο, όπου γεννήθηκε κι ο ίδιος. Ταξίδευε μαζί με τον Μπουμπούρα Ιωάννη και προορισμός του ήταν επίσης η πόλη Lynn προς συνάντηση του φίλου Spyro Κansas;.
3. Cardaras Theodoros (Καρδάρας; Θεόδωρος), έγγαμος, στο επάγγελμα εργάτης. Ήταν 23 ετών το 1912. Ως πλησιέστερη συγγενής αναφέρεται η γυναίκα του Μαρία, που διέμενε στον Πολύγυρο. Τελικός του προορισμός το Dallas του Texas, όπου θα συναντούσε τον φίλο του Jim (δυσανάγνωστο).
4. Chliapas Costantino (Χλιάπας Κωνσταντίνος), 37 ετών το 1916, αγρότης. Πλησιέστερος συγγενής του ήταν η γυναίκα του Ευαγγελία στον Πολύγυρο. Πήγαινε στο Manchester της Ν. Υόρκης προς συνάντηση του φίλου του Barba Giorgio (Μπαρμπα-Γιώργη;)
5. Baslis Georgios (Μπασλής Γεώργιος), 42 ετών το 1920, εργάτης στο επάγγελμα. Πλησιέστερος συγγενής του εμφανίζεται η σύζυγός του Ευαγγελούδα στον Πολύγυρο. Ταξίδευε στο Bridgeport του Connecticut προς συνάντηση του φίλου του J. Tsiamouri.
6. Galanos Ioannis (Γαλανός Ιωάννης), 44 ετών το 1920, εργάτης. Ως πλησιέστερη συγγενής αναφέρεται η γυναίκα του Ελισάβετ, που διέμενε στον Πολύγυρο. Τελικός του προορισμός το Newark του New Jersey, όπου θα συναντούσε τον συγγενή του L.(Λέανδρος) Verriotis. Το 1911 είχε ξαναεπισκεφθεί το Illinois των ΗΠΑ.
7. Iatrou Hristodoulos (Ιατρού Χριστόδουλος), 27 ετών το 1920, εργάτης. Πλησιέστερος συγγενής ήταν ο πατέρας του Παραδείσης στον Πολύγυρο. Πήγαινε στην πόλη Webster της Μασαχουσέτης, να βρει τον αδερφό του Αθανάσιο, και να μείνει όπως αναφέρεται εκεί μόνιμα.
8. Verriotou Ekaterini (Βερροιώτου-Ζαμπούνη Αικατερίνη), 22 ετών το 1920. Η μητέρα της Αναστασία, κάτοικος Πολυγύρου, εμφανίζεται ως η πλησιέστερη συγγενής της. Προορισμός της το Newark του New Jersey, όπου θα συναντούσε τον σύζυγό της Λέανδρο Βερροιώτη.
9. Hliaras Nicolaos (Χλιάρας Νικόλαος), 48 ετών το 1920, ανύπαντρος και στο επάγγελμα εργάτης. Γεννήθηκε στην Σιάτιστα. Πλησιέστερος συγγενής του εμφανίζεται ο γαμπρός του Λάζαρος, κάτοικος Πολυγύρου. Ταξίδευε με προορισμό το Manchester του New Hampshire, προς συνάντηση του φίλου του George Basbas;
10. Zambounis Ioannis (Ζαμπούνης Ιωάννης), 26 ετών το 1920, ανύπαντρος και στο επάγγελμα εργάτης. Πλησιέστερη συγγενής του ήταν η μητέρα του Αναστασία που διέμενε στον Πολύγυρο, όπου γεννήθηκε κι ο ίδιος. Προορισμός του η πόλη Newark του New Jersey, όπου θα έβρισκε τον γαμπρό του, Λέαδρο Βερροιώτη.
11. Papastergiu Nikolaos (Παπαστερίου Νικόλαος), 30 ετών το 1910, ανύπαντρος και στο επάγγελμα εργάτης. Στενότερος συγγενής του ο πατέρας του Παπαστερίου Νικόλαος, που διέμενε στον Πολύγυρο. Πήγαινε στην Ν. Υόρκη να συναντήσει τον Χρήστο Μπάτση (Christos Batsis).

Άθυτος

1. Dimouleas; Spyros (Δημουλέας; Σπύρος), 20 ετών το 1906, ανύπαντρος.
2. Gaitanis Michel (Γαϊτάνης Μιχαήλ), 20 ετών το 1906, ανύπαντρος.
3. Tjevelos Basile D. (Τζέβελος Δ. Βασίλης), 20 ετών το 1906, στο επάγγελμα γεωργός. Γεννήθηκε στην Άθυτο, και τελικός του προορισμός ήταν το Wheeling της πολιτείας West Virginia, όπου θα συναντούσε τον Αθανάσιο (δυσανάγνωστο).
4. Vassilakis Vassilios (Βασιλάκης Βασίλειος), 22 ετών το 1912, γεννήθηκε στην Άθυτο και ήταν στο επάγγελμα έμπορος. Προορισμός του το Bridgeport του Connecticut όπου θα έβρισκε τον φίλο του Δ. Καραλή.
5. Garyalos Apostolos, ανύπαντρος εργάτης, 27 ετών το 1906. Γεννήθηκε στην Άθυτο και πριν διέμενε στην Κασσάνδρα. Ταξίδευε προς συνάντηση του φίλου του Νικόλα(;).

Κάτω Ραβνά (Μαραθούσα)

1. Pneumaticos Anastassios (Πνευματικός Αναστάσιος), 40 ετών το 1906, παντρεμένος.

Καλάνδρα

1. Papaelias Georges (Παπαηλίας Γεώργιος), 18 ετών το 1913, άγαμος και στο επάγγελμα εργάτης. Πλησιέστερος συγγενής του εμφανίζεται ο πατέρας του Ηλίας Παπαηλίας στην Καλάνδρα. Προορισμός του η Ν. Υόρκη όπου θα συναντούσε τον αδερφό του Nic (Νικόλαος) Παπαηλία.

Κασσανδρινό

1. Alexandri Dimitrios (Αλεξανδρή Δημήτριος), 28 ετών το 1921, ανύπαντρος και στο επάγγελμα εργάτης. Στενότερος συγγενής του εμφανίζεται ο πατέρας του Αθανάσιος που διέμενε στο χωριό. Πήγαινε να συναντήσει τον ξάδερφό του Νικόλαο (Nick) Τσακνή στην Tampa της Florida.

Παρθενώνας

1. Γεώργιος Αθ. Αλβανός, 22 ετών το 1907.

Ρεσιτνίκια (Άγιος Πρόδρομος)

1. Karas Arghirios (Καράς Αργύριος), 22 ετών το 1912, ανύπαντρος και στο επάγγελμα εργάτης. Στενότερος συγγενής του εμφανίζεται ο πατέρας του Αθανάσιος που διέμενε στα Ρεσιτνίκια. Πήγαινε να συναντήσει τον φίλο του Γεώργιο Πανόπουλο στην Ν. Υόρκη.

Ρεβενίκια (Μ. Παναγία)

1. Athanassiou Charalambos (Αθανασίου Χαράλαμπος), 20 ετών το 1916, παντρεμένος και στο επάγγελμα αγρότης. Πλησιέστερος συγγενής του ο πατέρας του Αθανάσιος που διέμενε όπως αναφέρεται στο Ρεβενίκι. Προορισμός του ήταν το Bridgeport του Connecticut, όπου θα έβρισκε τον αδερφό του Ιωάννη (John) Αθανασίου.

Συκιά

1. Anagnostou Steryios (Αναγνώστου Στέργιος), 30 ετών το 1910, παντρεμένος και στο επάγγελμα εργάτης. Διέμενε όπως αναφέρεται στην Χαλκιδική, και πλησιέστερος συγγενής ήταν η σύζυγός του Μερσίνη, που διέμενε στην Συκιά. Προορισμός του ήταν η Ν. Υόρκη, όπου θα έβρισκε τον ξάδερφό του Μ. Jills;

Λούκουβη (Ταξιάρχης)

1. Velissis Athanassios (Βελίσης; Αθανάσιος), 31 ετών το 1907, ανύπαντρος και στο επάγγελμα εργάτης. Γεννήθηκε όπως αναφέρεται στην Λούκοβη και διέμενε στην Κασσάνδρα (ίσως εννοεί τον καζά Κασσανδρείας, δηλαδή τον νομό Χαλκιδικής). Τελικός του προορισμός η πόλη Granite City του Illinois, όπου θα συναντούσε τον φίλο του N. Vellis (Ν. Βελλή).

Επανωμή

1. Anagnostou Evripidis (Αναγνώστου Ευριπίδης), 19 ετών το 1911, εργάτης και ανύπαντρος. Πλησιέστερος συγγενής του ο θείος του Γρηγόριος Αναγνώστου στην Επανωμή. Είχε προορισμό την πόλη Niagara Falls της Ν. Υόρκης, όπου θα έβρισκε τον αδερφό του Δημήτριο Αναγνώστου.
2. Anagnostou Dimitrios (Αναγνώστου Δημήτριος), 24 ετών το 1915, εργάτης στο επάγγελμα και ανύπαντρος. Ως συγγενής του εμφανίζεται ο θείος του Γρηγόριος, επομένως είναι ο αδερφός του προηγούμενου. Αυτή τη φορά ταξίδευε στο Buffalo της Ν. Υόρκης για να συναντήσει τον έτερο αδερφό τους Βίκτορα Αναγνώστου.

Ζαγκλιβέρι

1. Demetriou Demetris (Δημητρίου Δημήτρης), 20 ετών το 1907, άγαμος. Πλησιέστερη συγγενής του η αδερφή του Μαρία στο Ζαγκλιβέρι. Τεξίδευε προς συνάντηση του φίλου του Αθανασίου Δημητρίου(;).
2. Ioannou Nestor (Ιωάννου Νέστωρ), 25 ετών το 1909, άγαμος και στο επάγγελμα εργάτης. Γεννήθηκε στο Ζαγκλιβέρι, όπου διέμενε και ο πατέρας του Ιωάννης. Ταξίδευε για την Ν. Υόρκη, όπου θα έβρισκε τον φίλο του Γεώργιο Λαμπρινίδη.
3. Papashaloudis Pashalis (Παπασχαλούδης Πασχάλης), ανύπαντρος εργάτης, 22 ετών το 1909. Γεννήθηκε στο Ζαγκλιβέρι, όπου διέμενε και ο πατέρας του Ιωάννης. Ταξίδευε για την Ν. Υόρκη, όπου θα έβρισκε τον φίλο του Γεώργιο Λαμπρινίδη.
4. Chrisohoo Vassilio (Χρυσοχόος Βασίλειος), 25 ετών το 1910. Ήταν παντρεμένος και ο πατέρας του Αθανάσιος διέμενε στο Ζαγκλιβέρι. Τελικός προορισμός του η Ν. Υόρκη, όπου θα συναντούσε τον φίλο του William Karras(;).
5. Pashalidis Dimosthenis (Πασχαλίδης Δημοσθένης), 20 ετών το 1912, ανύπαντρος.

Κασσάνδρα (αφορά την Βάλτα ή όλη την χερσόνησο)

1. Daravingas John (Δαραβίγκας Ιωάννης), 25 ετών το 1906, άγαμος και στο επάγγελμα εργάτης. Γεννήθηκε στην Κασσάνδρα και προορισμός του ήταν το Manchester του N. Hampshire.
2. Daravingas Constantinos (Δαραβίγκας Κων/νος), 23 ετών το 1909, ελεύθερος και στο επάγγελμα εργάτης. Κοντινότερη συγγενής η μητέρα του Μαρία. Πήγαινε στην Βοστόνη προς συνάντηση του φίλου του Νέστωρα Γιανναρέλη.
3. Daravingas George (Δαραβίγκας Γεώργιος), 21 ετών το 1912, ανύπαντρος και στο επάγγελμα ψαράς. Κοντινότερος συγγενής του ο πατέρας του Γαρύφαλλος. Πήγαινε στην πόλη Tampa της Florida για να συναντήσει τον ξάδερφό του Σάββα Μουστάκα.
4. Daravingas Vassilios (Δαραβίγκας Βασίλειος), 20 ετών το 1912, ανύπαντρος εργάτης. Κοντινότερη συγγενής η μητέρα του Καλούδα. Πήγαινε στην Atlanta της Georgia να συναντήσει τον ξάδερφό του Κωνστ. Δαραβίγκα.
5. Tsatsaronis Georges D. (Γεώργιος Δ. Τσατσαρώνης), 26 ετών το 1907, ανύπαντρος εργάτης. Είχε γεννηθεί στην Κασσάνδρα και πήγαινε στην Ν. Υόρκη να συναντήσει τον φίλο του Αθανάσιο Μάντζο.
6. Palamidas Alexandros, (Παλαμήδας Αλέξανδρος), 20 ετών το 1908, ελεύθερος και στο επάγγελμα εργάτης.Πλησιέστερος συγγενής ο αδερφός του Tony (Αντώνης) Παλαμήδας που διέμενε στην Κασσάνδρα. Ταξίδευε με προορισμό την Φιλαδέλφεια, όπου θα συναντούσε τον γαμπρό του Louis Zison(;).
7. Carayannis Dimitrios (Καραγιάννης Δημήτριος), 26 ετών το 1909, ανύπαντρος και στο επάγγελμα εργάτης. Γεννήθηκε στην Κασσάνδρα, όπου διέμενε και η μητέρα του. Ταξίδευε στην Ν. Υόρκη για να βρει τον φίλο του Γεώργιο Βλάχο.
8. Carayannis Vassilios (Καραγιάννης Βασίλειος), 21 ετών το 1912, ανύπαντρος και στο επάγγελμα εργάτης. Γεννήθηκε στην Κασσάνδρα, όπου διέμενε και ο κοντινότερος συγγενής του, ο αδερφός του Γιάννης. Ταξίδευε στην Ν. Υόρκη για να βρει τoν ξάδερφό του Μαργαρίτη Σχοινά.
9. Fragulis Leonidas (Φραγκούλης Λεωνίδας), 28 ετών το 1909, παντρεμένος με την σύζυγό του Μαρία, που διέμενε στην Κασσάνδρα. Επαγγέλεται εργάτης και προορισμός του είναι η πόλη Lowell, όπου θα συναντούσε τον φίλο του Costas Mathieus.
10. Giorgacoulis John (Γεωργακούλης Ιωάννης), 25 ετών το 1909, ανύπαντρος και στο επάγγελμα εργάτης. Στην Κασσάνδρα διέμενε η μητέρα του Καλούδα, που ήταν η στενότερη συγγενής του. Ταξίδευε για την Βοστόνη όπου θα συναντούσε τον φίλο του Νέστωρα Γιαννακλή.
11. Tsakas John (Τσάκας Ιωάννης), 23 ετών το 1909, ανύπαντρος και στο επάγγελμα εργάτης. Στην Κασσάνδρα διέμενε ο πατέρας του Αστέριος, στενότερος συγγενής του. Ταξίδευε στην Ν. Υόρκη για να συναντήσει τον φίλο του Ρήγα Σταμπολή.
12. Pappanicolaou Pantelis (Παπανικολάου Παντελής), 18 ετών το 1909, άγαμος εργάτης. Ως στενότερος συγγενής του εμφανίζεται ο πατέρας του Παν(αγιώτης). Ταξίδευε στην Βοστόνη για να βρει τον φίλο του Κωνσταντίνο Ρηγάκη.
13. Vamvacas Constantinos (Βαμβακάς Κων/νος), 32 ετών το 1909, έγγαμος εργάτης. Στενότερη συγγενής του η σύζυγός του Ευφροσύνη, στην Κασσάνδρα. Ταξίσευε μαζί με τον αδερφό του Άγγελο στην Βοστόνη προς συνάντηση του φίλου Κων/νου Ρηγάκη.
14. Vamvacas Anghelos (Βαμβακάς Άγγελος), 22 ετών το 1909, άγαμος εργάτης. Στενότερος συγγενής του ο πατέρας του Γιάννης στην Κασσάνδρα. Ταξίδευε μαζί με τον προηγούμενο στην Βοστόνη προς συνάντηση του φίλου τους Κων/νου Ρηγάκη.
15. Yannaros Antonios (Γιάνναρος Αντώνιος), 19 ετών το 1909, έγγαμος εργάτης. Στην Κασσάνδρα διέμενε η μητέρα του Μπηγίνα. Ταξίδευε στην Βοστόνη για να βρει τον ξάδερφό του Κώστα Mathieus.
16. Stamatis Evangelos (Σταμάτης Ευάγγελος), 22 ετών το 1909, άγαμος εργάτης. Κοντινότερος συγγενής του ήταν ο πατέρας του Γεώργιος στην Κασσάνδρα. Πήγαινε στην Ν. Υόρκη να συναντήσει τον φίλο του Γιάννη Ρόμπαπα.
17. Shinas Margaritis (Σχοινάς Μαργαρίτης), 23 ετών το 1909, άγαμος εργάτης. Γεννήθηκε στην Κασσάνδρα όπου διέμενε και η μητέρα του Χρυσάνθη. Ταξίδευε με προορισμό την Ν. Υόρκη προς συνάντηση του φίλοι του Ρήγα Σταμπολή.
18. Dimitriou Georgios (Δημητρίου Γεώργιος), 35 ετών το 1910, έγγαμος εργάτης. Γεννήθηκε στην Κασσάνδρα όπου διέμενε η σύζυγός του Ηλέκτρα. Ταξίδευε στο Bridgeport του Κονέκτικατ για να συναντήσει τον φίλο του Απόστολο Νάκη.
19. Politis Triantafilos (Πολίτης Τριαντάφυλλος), 20 ετών το 1910, ανύπαντρος και στο επάγγελμα εργάτης. Κοντινότερος συγγενής του ο αδερφός του Δημήτριος στην Κασσάνδρα. Ταξίδευε στην Ν. Υόρκη να συναντήσει τον αδερφό του Χρήστο.
20. Asteriou Balassis (Αστερίου Μπαλάσης), 22 ετών το 1912, ελεύθερος και στο επάγγελμα εργάτης. Κοντινότερος συγγενής του ήταν ο πατέρας του Αστέριος Αστερίου που διέμενε στην Κασσάνδρα. Τελικός προορισμός του είναι η Ν. Υόρκη, όπου τον περίμενε ο ξάδερφός του Δημήτριος Παπαπέτρου(;).
21. Barboulias Georges (Μπουρμπούλιας Γεώργιος), 32 ετών το 1912, εργάτης. Ήταν παντρεμένος όπως σημειώνεται με την σύζυγό του Ζαχάρω, που διέμενε στην Κασσάνδρα. Πήγαινε στην Ν. Υόρκη να συναντήσει τον φίλο του Ρήγα Σταμπολή.
22. Brindjou Polidefki (Μπρίτζου Πολυδεύκης), 22 ετών το 1912, ανύπαντρος εργάτης. Πλησιέστερος συγγενής του ήταν η μητέρα του Αικατερίνη που διέμενε στην Κασσάνδρα. Ταξίδευε με προορισμό την Ν. Υόρκη, όπου θα συναντούσε τον ξάδερφό του Ρήγα Σταμπολή.
23. Christodoulou Stamatios (Χριστοδούλου Σταμάτιος), 21 ετών το 1912, ανύπαντρος εργάτης.  Γεννήθηκε στην Κασσάνδρα και κοντινότερος συγγενής του ήταν ο πατέρας του Γεώργιος. Πήγαινε στην Ατλάντα της Georgia να βρει τον αδερφό του Γρηγόριο.
24. Christou Dimitrios (Χρήστου Δημήτριος), 22 ετών το 1912, ανύπαντρος.
25. Alexandrou Costas (Αλεξάνδρου Κώστας), 22 ετών το 1912, ανύπαντρος και στο επάγγελμα εργάτης. Πλησιέστερος συγγενής του ήταν ο πατέρας του Κυπαρίσσης που διέμενε στην Κασσάνδρα. Ταξίδευε με προορισμό την πόλη Tampa της Florida, όπου θα συναντούσε τον ξάδερφό του Σάββα Μουστάκα.
26. Constantinou Nicolaos (Κωνσταντίνου Νικόλαος), 21 ετών το 1912, ανύπαντρος εργάτης. Πλησιέστερος συγγενής του ήταν ο πατέρας του Κων/νος που διέμενε στην Κασσάνδρα. Προορισμός του η Ατλάντα της Georgia, όπου πήγαινε να συναντήσει τον ξάδερφό του Ιωάννη Δημητρίου.
27. Garyfallou George (Γαρυφάλλου Γεώργιος), 20 ετών το 1912, ανύπαντρος εργάτης. Πλησιέστερη συγγενής του ήταν η αδερφή του Ελένη στην Κασσάνδρα. Προορισμός του η Ν. Υόρκη, όπου πήγαινε να συναντήσει τον ξάδερφό του Νικόλα Σιρέτη.
28. Giovani Xenofon (Γιοβάνης Ξενοφών), 25 ετών το 1912, έγγαμος. Γεννήθηκε στην Κασσάνδρα.
29. Tsacnis Nicolaos (Τσακνής Νικόλαος), 24 ετών το 1912, ανύπαντρος εργάτης. Πλησιέστερος συγγενής του ήταν ο πατέρας του Ιωάννης. Ταξίδευε στην Ν. Υόρκη, όπου θα συναντούσε τον φίλο του Ιωάννη Καλακάνη.
30. Jiovannis George (Γιοβάννης Γεώργιος), 21 ετών το 1912, ανύπαντρος εργάτης. Πλησιέστερη συγγενής του ήταν η μητέρα του Τριανταφυλλιά στην Κασσάνδρα. Προορισμός του η Ν. Υόρκη.
31. Karatsopulos George (Καρατσόπουλος Γεώργιος), 21 ετών το 1911, ανύπαντρος εργάτης. Πλησιέστερη συγγενής του ήταν η μητέρα του Ευαγγελία στην Κασσάνδρα. Προορισμός του η Ν. Υόρκη προς συνάντηση του φίλου του Ιωάννη Καλακάμη.
32. Shinos Antonio (Σχοινάς; Αντώνιος), 20 ετών το 1911, ανύπαντρος εργάτης. Πλησιέστερος συγγενής του ήταν ο αδερφός του Γεώργιος στην Κασσάνδρα. Προορισμός του η Ν. Υόρκη, όπου ταξίδευε με τον προηγούμενο (Καρατσόπουλο) προς συνάντηση του φίλου τους Ιωάννη Καλακάνη.
33. Smirlis Demetrios (Σμυρλής Δημήτριος), 23 ετών το 1910, ανύπαντρος εργάτης. Πήγαινε στην πόλη Lowell της Μασσαχουσέτης να συναντήσει τον φίλο του Μ. Κολλάτο. Γεννήθηκε στην Βάλτα, όπου διέμενε και η πλησιέστερη συγγενής του, η μητέρα του Πανάγιω.
34. Kioliou Costadinos (Κιόλιου Κων/νος), 19 ετών το 1912, άγαμος εργάτης. Γεννήθηκε στην Κασσάνδρα, όπου διέμενε κι ο πατέρας του Ιωάννης. Ταξίδευε με προορισμό την Ν. Υόρκη, όπου θα συναντούσε τον φίλο του Ιωάννη Καλακάνη.
35. Malamis Christos (Μαλάμης Χρήστος), 21 ετών το 1912, άγαμος εργάτης. Γεννήθηκε στην Κασσάνδρα, όπου διέμενε κι η μητέρα του Μαριγώ. Ταξίδευε με προορισμό την Ν. Υόρκη, όπου θα συναντούσε τον ξάδερφό του Μαργαρίτη Σχοινά.
36. Moustacas Christos (Μουστάκας Χρήστος), 19 ετών το 1912, άγαμος και στο επάγγελμα ψαράς. Γεννήθηκε στην Κασσάνδρα, όπου διέμενε κι ο πατέρας του Ιωάννης. Ταξίδευε με προορισμό την πόλη Tampa της Φλόριντα, όπου θα συναντούσε τον αδερφό του Σάββα.
37. Papanicola Christos (Παπανικόλα Χρήστος), 22 ετών το 1912, ανύπαντρος και στο επάγγελμα ράφτης. Πήγαινε στην Ν. Υόρκη να συναντήσει τον φίλο του Ρήγα Σταμπουλή. Γεννήθηκε στην Κασσάνδρα όπου διέμενε κι ο πατέρας του Παπά Νικόλας.
38. Papastavrou Demetrius (Παπασταύρου Δημήτριος), 22 ετών το 1912, άγαμος εργάτης. Γεννήθηκε στην Κασσάνδρα, όπου διέμενε κι η μητέρα του Λεμονιά, πλησιέστερη συγγενής του. Ταξίδευε στην Ν. Υόρκη, όπου θα συναντούσε τον ξάδερφό του Ρήγα Σταμπολή.
39. Minas Nicolaos (Μηνάς Νικόλαος), 22 ετών το 1912, άγαμος γεωργός. Τόπος γέννησής του η Κασσάνδρα, όπου διέμενε ο πατέρας του Μηνάς. Πήγαινε στην Ν. Υόρκη για να βρει τον φίλο του Ρήγα Σταμπολή.
40. Tsaknis Andreas (Τσακνής Ανδρέας), 21 ετών το 1912, άγαμος γεωργός. Τόπος γέννησής του η Κασσάνδρα, όπου διέμενε ο πατέρας του Ιωάννης. Πήγαινε στην Ν. Υόρκη για να βρει τον φίλο του Ρήγα Σταμπολή.
41. Pandezaras Christos (Παντεζάρας Χρήστος), 22 ετών το 1912, άγαμος γεωργός. Γεννήθηκε στην Κασσάνδρα, όπου διέμενε ο πατέρας του Γεώργιος. Πήγαινε στην Ν. Υόρκη για να βρει τον φίλο του Ρήγα Σταμπολή.
42. Mitinis George (Μυτίνης; Γεώργιος), 20 ετών το 1912, άγαμος εργάτης. Γεννήθηκε στην Κασσάνδρα, όπου διέμενε κι ο πλησιέστερος συγγενής του, ο πατέρας του Αλέξανδρος. Ταξίδευε στην Ατλάντα της πολιτείας Georgia, για να βρει τον ξάδερφό του Γ. Γεωργιανούδη (ή Γεωργιακούδη).
43. Moustacas Demetrios (Μουστάκας Δημήτριος), 21 ετών το 1912, άγαμος εργάτης. Στην Κασσάνδρα διέμενε η μητέρα του Μαρουδίτσα. Πήγαινε στην πόλη Tampa της πολιτείας Florida προς συνάντηση του ξαδέρφου του Αντρέα Μουστάκα.
44. Papayanni Argyrios (Παπαγιάννης Αργύριος), 21 ετών το 1912, άγαμος εργάτης. Γεννήθηκε στην Κασσάνδρα, όπου διέμενε ο αδερφός του Κων/νος. Ταξίδευε με προορισμό την Ν. Υόρκη για να βρει τον ξάδερφό του Νικόλα Σιρέτη.
45. Paralis Georges (Παραλής Γεώργιος), 25 ετών το 1912, εργάτης. Πλησιέστερη συγγενής του η γυναίκα του Ασπασία όπου διέμενε στην Κασσάνδρα. Ταξίδευε για την πόλη Bridgeport του Connecticut, όπου θα συναντούσε τον αδερφό του Δημήτριο.
46. Paroudis Rigas (Παρούδης Ρήγας), 20 ετών το 1912, άγαμος. Γεννήθηκε στην Κασσάνδρα, όπου διέμενε κι ο πατέρας του Αντώνης. Πήγαινε στην Ν. Υόρκη να συναντήσει τον φίλο του Μαργαρίτη Σχοινά.
47. Rigakis Miltiadis (Ρηγάκης Μιλτιάδης), 21 ετών το 1912, άγαμος εργάτης. Τόπος γέννησής του η Κασσάνδρα, όπου διέμενε και ο πατέρας του Γεώργιος. Ταξίδευε στην Βοστώνη για να βρει τον θείο του Κων/νο Ρηγάκη.
48. Themelis Dimitri (Θεμελής Δημήτρης), 21 ετών το 1912, παντρεμένος και στο επάγγελμα εργάτης. Τόπος γέννησής του η Κασσάνδρα, όπου διέμενε και ο πατέρας του Νικόλαος. Ταξίδευε στην Βοστώνη για να βρει τον θείο του Κων/νο Ρηγάκη.
49. Yannios John (Γιαννιός Ιωάννης), 21 ετών το 1912, ανύπαντρος και στο επάγγελμα εργάτης. Τόπος γέννησής του η Κασσάνδρα, όπου διέμενε και ο πατέρας του Χρήστος. Ταξίδευε στην πόλη Manchester του N. Hampshire για να συναντήσει τον ξάδερφό του Γιάννη Δασκαλάκη.
50. Seretis Charilaos (Σερέτης Χαρίλαος), 28 ετών το 1912, αγρότης. Γεννήθηκε στην Κασσάνδρα, όπου διέμενε και η σύζυγός του Ανθή. Πήγαινε στην Ν. Υόρκη για να συναντήσει τον φίλο του Ρήγα Σταμπολή.
51. Souanis Angelos (Σουάνης Άγγελος), 21 ετών το 1912, ανύπαντρος εργάτης. Γεννήθηκε στην Κασσάνδρα, όπου διέμενε κι ο πατέρας του Ιωάννης. Πήγαινε στην πόλη Beloit του Wisconsin να βρει τον φίλο του Δημήτρη Βούλη(;).
52. Argyriou Pericles (Αργυρίου Περικλής), 22 ετών το 1912, άγαμος εργάτης. Γεννήθηκε στην Κασσάνδρα, όπου διέμενε κι πατέρας του Αργύρης. Πήγαινε στην Tampa της Florida για να βρει τον φίλο του Δημήτριο Κατσάνη.
53. Motsicas Themistocles (Μότσικας(;) Θεμιστοκλής), 21 ετών το 1912, ανύπαντρος εργάτης. Γεννήθηκε στην Κασσάνδρα, όπου διέμενε κι ο πατέρας του Ιωάννης. Πήγαινε στην πόλη Beloit του Wisconsin να βρει τον φίλο του Δημήτρη Βούλη(;).
54. Grigoriou Mihalis (Γρηγορίου Μιχάλης), 37 ετών το 1914, ανύπαντρος εργάτης. Γεννήθηκε στην Κασσάνδρα, όπου διέμενε κι ο πατέρας του. Τελικός προορισμός του το Μόντρεαλ του Καναδά.
55. Atanassiou Erakli (Αθανασίου Ηρακλής), 26 ετών το 1916, έγγαμος εργάτης. Γεννήθηκε στην Κασσάνδρα, όπου διέμενε κι ο πατέρας του Αθανάσιος. Νοσηλεύθηκε όπως αναφέρεται στο νοσοκομείο. Ταξίδευε με προορισμό την πόλη Johnburg της Pennsylvania, για να συναντήσει τον γαμπρό του Νικόλα.
56. Angidis Leonidas (Αγγίδης Λεωνίδας), 43 ετών το 1916, ανύπαντρος εργάτης. Γεννήθηκε στην Κασσάνδρα, όπου διέμενε κι ο πατέρας του Βαλάσης. Ταξίδευε στην Ν. Υόρκη για να συναντήσει τον φίλο Αστέριο Βαλάση.
57. Fticas Thomas (Φτίκας Θωμάς), 50 ετών το 1916, έγγαμος εργάτης. Γεννήθηκε στην Κασσάνδρα όπου διέμενε και η σύζυγός του. Πήγαινε στην Ν. Υόρκη προς συνάντηση του φίλου του Βασίλειο Μόσχου.
58. Papaianni Nicola (Παπαγιάννης Νικόλας), 41 ετών το 1916, έγγαμος εργάτης Γεννήθηκε στην Κασσάνδρα, όπου διέμενε και η σύζυγός του Κατερίνα. Ταξίδευε με προορισμό την Ν. Υόρκη όπου θα έβρισκε τον Αστέριο Βαλάση.
59. Millos Demetrios (Μήλλ(ι)ος Δημήτριος), 39 ετών το 1916, έγγαμος εργάτης. Γεννήθηκε στην Κασσάνδρα όπου διέμενε και η σύζυγός του Κυριακή. Πήγαινε στην Ν. Υόρκη προς συνάντηση του φίλου του Νέστορα Βελή(;).
60. Xypolitos Jean (Ξυπόλιτος Ιωάννης), 26 ετών το 1916, άγαμος εργάτης. Γεννήθηκε στην Κασσάνδρα, όπου έμενε ο πατέρας του Κώστας. Ταξίδευε στην Ν. Υόρκη για να συναντήσει τον θείο του Λεωνίδα.
61. Spanos Mihayl (Σπανός Μιχαήλ), 26 ετών το 1921, άγαμος εργάτης. Γεννήθηκε στην Κασσάνδρα, όπου διέμενε κι η μητέρα του Αναστασία. Ταξίδευε στην Ν. Υόρκη για να συναντήσει τον θείο του Ξυπόλιτο Ιωάννη.

Ιερισσός

1. Papadopulos Nick (Παπαδόπουλος Νίκος), 22 ετών το 1909, ανύπαντρος εργάτης. Γεννήθηκε στην Ιερισσό. Στενότερος συγγενής του ήταν ο πατέρας του Αθανάσιος. Πήγαινε στην πόλη Lowell της Μασαχουσέτης για να βρει τον φίλο του Γιάννη Κερασοβίτη.
2. Kutsupis Theologos (Κουτσούπης Θεολόγος), 33 ετών το 1909, εργάτης. Γεννήθηκε στην Ιερισσό, όπου διέμενε και η σύζυγός του Αικατερίνη. Πήγαινε στην πόλη Lowell της Μασαχουσέτης για να συναντήσει τον φίλο του Χρήστο Μόσχο. Είχε ξαναπάει το 1908 στην Αμερική, στην πόλη Manchester.
3. Pappas Georgios (Παππάς Γεώργιος), 32 ετών το 1909, ράφτης. Γεννήθηκε στην Ιερισσό. Η σύζυγός του Μαρία διέμενε στο Γομάτι. Πήγαινε στην πόλη Lowell της Μασαχουσέτης για να συναντήσει τον φίλο του Γεώργιος Μπαρμπαρέσο(;).
4. Kafetzys John (Καφετζής Ιωάννης), 26 ετών το 1909, εργάτης. Γεννήθηκε στο Γομάτι. Στην Ιερισσό, όπου ήταν και η προηγούμενη κατοικία του, διέμενε και η σύζυγός του Μαρία. Πήγαινε στην πόλη Lowell της Μασαχουσέτης για να συναντήσει τον φίλο του Γιάννη Κερασοβίτη.

1 σχόλιο:

  1. "Λούκουβη (Ταξιάρχης)
    1. Velissis Athanassios (Βελίσης; Αθανάσιος)"...

    Πρέπει να είναι ο Αθανάσιος Βελώνης. Δες λεπτομέρειες στο βιβλίο της Ε. Ζέλιου - Μαστοροκώστα, "ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ"

    Συγχαρητήρια για τη δουλειά που κάνεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή