Ο Άγιος Πρόδρομος, βρίσκεται στην κεντρική Χαλκιδική. Απέχει από την πρωτεύουσα, τον Πολύγυρο, μόλις 14 km. και από την Θεσσαλονίκη 50 km. Μετά την εφαρμογή του σχεδίου Καποδίστριας, υπάγεται στον Δήμο Πολυγύρου. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, το χωριό κατοικείται από 452 κατοίκους, οι οποίοι ως επί το πλείστον ασχολούνται με την γεωργία, την κτηνοτροφία, την εστίαση και τουρισμό, ή εργάζονται στα μεταλλεία Γερακινής (και παλαιότερα στου Βάβδου).

Η γραφική τοποθεσία στην οποία είναι χτισμένος ο Άγιος Πρόδρομος, με τον Ρεσετνικιώτη ποταμό - ή Τρανό λάκκο, ο οποίος αποτελεί μία από τις πηγές του Ολύνθιου - να διαρρέει το χωριό, τα παραδοσιακά σπίτια και την αναπαλαιωμένη εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (χτισμένη το 1851), το καθιστούν πόλο έλξης πολλών επισκεπτών. Στις παραδοσιακές ταβέρνες - 9 στον αριθμό - ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί το πασίγνωστο σουβλάκι Αγίου Προδρόμου, παραδοσιακό ψωμί και γλυκά, μέλι, καφέ κτλ.

Σημαντικές εορτές αποτελούν η Κοίμηση της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου, το πανηγύρι στο εξωκλήσι του Αγίου Προδρόμου στις 28-29 Αυγούστου, το οποίο μάλιστα από τα παλαιά χρόνια συγκέντρωνε πλήθος πιστών, το πανηγύρι του Αγίου Χριστοφόρου, του Αη-Γιώργη, του Αη-Λια, της Αγ. Άννας.

Στην μακραίωνη ιστορία του, στο χωριό έχουν διασωθεί και πολλά έθιμα, όπως “Οι Φουταροί”, που ψάλουν τα τοπικά κάλαντα την παραμονή των Θεοφανείων, “Οι φουτχιές” που ανάβουν στις πλατείες του χωριού την παραμονή της Γεννήσεως του Αγίου Προδρόμου στις 23 Ιουνίου, το παραδοσιακό μασκάρεμα των παιδιών τις Απόκριες, η λιτανεία της ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής και άλλα πιο ξεχασμένα, όπως “Οι Λαζαρίνες”, “Το έθιμο της σ’χωρήσεως”.

10/3/11

Καθαρά Δευτέρα στον Άγιο Πρόδρομο (1934)

Εφημερίδα: Το Φως
Ημερομηνία: 1 Μαρτίου 1934


Μία ομάς εορταστών κατά την Καθαράν Δευτέραν
εις τον Άγιον Πρόδρομον.

Η Καθαρά Δευτέρα εις τον Άγιον Πρόδρομον

ΑΓΙΟΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ - (Χαλκιδικης). (Του ανταποκριτού μας) - Η καθαρά Δευτέρα ενταύθα, εωρτάσθη εφέτος με εξαιρετικό κέφι εις το έξωθι του χωριού μας παρεκκλήσιον του Αγ. Προδρόμου.

Από πρωίας, χάρις εις τον ευνοϊκόν καιρόν, και τον θερμόν ήλιον, πολλαί οικογένειαι εξέδραμον με όλα τα εφόδιά των εις την μαγευτικήν ως άνω θέσιν. Εκεί εξέδραμον και οι μαθηταί και αι μαθήτριαι του Δημοτικού μας σχολείου μετά των διδασκάλων αυτών κ. Χρήστου Σατραζάνη και Αστερίου Οικονόμου, συνοδευομένων υπό των οικογενειών αυτών.

Διεκρίναμεν εκεί πολλάς οικογενείας μεταξύ των οποίων τας των κ. Χ. Σατραζάνη, Αστερίου Οικονόμου, Φαινέκου, Βακάλη, Μαυρογιάννη, Βατζόλα, Μορφουλά και άλλας. Ομοίως τας δίδας Ομορφούλαν Βακάλη, Μαρ. Σατραζάνη, Φούλαν Φαινέκου, Νίτσαν Βακάλη, Ειρήνην Σατραζάνη, Ελευθερίαν Σατραζάνη, Τ. Μαυρογιάννη, Ε. Μορφουλά και άλλας, αι οποίαι εχόρευσαν εξακολουθητικώς μέχρι των εσπερινών ωρών δια να χωνεύσουν τα καταβροχθισθέντα μετά βουλημίας σκορδάκια και κρομυδάκια.

Οι μαθηταί και αι μαθήτριαι, υπό την διεύθυνσιν του δημοδιδασκάλου κ. Αστ. Οικονόμου ετραγούδησαν εθνικά τραγούδια και εχόρευσαν ελληνικούς χορούς.

ΑΛΚΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου